problem z odpalaniem

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Postprzez Budzik » czwartek, 11 października 2012, 18:47

Gof napisał(a):żeby ci nie wystrzelił jak zagada
jak zalany to nie wystrzeli, bo najpierw musi przepalic troche paliwa ;]

zrob tak:
1-pokrec chwile na ssaniu i wykrec swiece. jesli bedzie mokra to znaczy ze paliwo dostaje, wiec problem lezy w zaplonie- swiece przewody, cewki, no chyba ze motocykl probuje zapalic i gasnie, jezeli taki przypadek to gazniki i zawory
2- jesli swiece beda suche to znaczy ze nie dochodzi paliwo- zatkane przewody paliwowe uszkodzony kranik, zapchany filtr paliwa. ON oznacza zwykle korzystanie z benzyny w zbiorniku, dziala podcisnieniowo, RES jak jest malo paliwa, rozwniez podcisnieniowo, a PRI to zalewanie gaznikow jak motocykl dlugo stoi lub gazniki sa puste, a to dziala grawitacyjnie. Jak masz samostart to mozesz psiknac troche w filtr powietrza i odpalic jak zagada to znacyz ze problem w dostrczaniu mieszanki paliwowo-powietrznej a nie w zaplonie

Zawory jak masz rozregulowane to silnik ciezko bedze palil bo kompresja moze byc mniejsza, lub moze jej niebyc. jak juz odpali to mozesz tego nei czuc jezeli rozregulowanie zaworow jest male bo silnik juz pracuje, ma mniejsza moc ale dziala.

Goral2104 napisał(a):jeśli zalałem to rozumiem że musze go do warsztatu dociągnąć ?

to znaczy ze mozesz wykrecic wszystkei swiece i przeczyscic je, albo poczekac az odparuje paliwo z cylindrow i mozesz 'krecic' dalej. jak wyciagniesz swiece to zobacz jaki maja kolor, on mowi duzo o silniku i mieszance paliwowo-powietrzenej
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Gof » czwartek, 11 października 2012, 19:15

Budzik napisał(a):
Gof napisał(a):żeby ci nie wystrzelił jak zagada
jak zalany to nie wystrzeli, bo najpierw musi przepalic troche paliwa ;]

Odpalałeś kiedyś zimny motocykl (nawet zalany próbami odpalania ze zdechłego aku) na pych na ssaniu? :)
Ostatnio edytowano czwartek, 11 października 2012, 19:16 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez Budzik » czwartek, 11 października 2012, 19:32

mowisz tak jakbym nigdy nie odpalal ogarki, simsony, MZ, a dzis na pych odpalem R1 ;]
Budzik

Postprzez Gof » czwartek, 11 października 2012, 19:34

I co, jak zagada (nadal mówimy o ssaniu) to nie wkręca się od razu na obroty? :)

Odpalałeś na pych R1? Hmm, spotkałeś się z piterem? :diabel:
Ostatnio edytowano czwartek, 11 października 2012, 19:35 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez RAV » czwartek, 11 października 2012, 19:52

ale ssanie nie działa zero-jedynkowo. Ja odpalałem jajko z pychu i zimne. Leciutko na ssaniu ustawiłem tylko i "run Forest run" ! W sumie łatwiej mi poszło niż z SV, bo tam jak Vałka załapała momentu to faktycznie mało mi rąk nie wyrwała :D
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Budzik » piątek, 12 października 2012, 14:00

Gof napisał(a):I co, jak zagada (nadal mówimy o ssaniu) to nie wkręca się od razu na obroty?

niewkreca sie od razu bo jak sam zauwazyles JEST ZALANY (a zalanego nie odpalam na ssaniu, bo ssanie przymyka troche doplyw powietrza przez co zasysana jest wieksza ilosc paliwa) i jak zacznie 'gadac' to zadko kiedy od razu na wszystkich cylindrach bo musi przepalic nadmiar paliwa. no chyba ze ty pchasz motocykl tak dlugo az zagada ladnie na wszystkich cylindrach i juz sie nie przylewa.

piteer83 napisał(a):więc na pych poszedł i odziwo bardzo łatwo było go odpalić

moze nie masz kompresji na tych cylindrach dlatego tak latwo poszlo xD (a tak naprawde to cieply silnik duzo latwiej odpalic na pych)
Budzik

Poprzednia strona

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF