Wentylator chłodnicy.

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Wentylator chłodnicy.

Postprzez adamspa » niedziela, 14 kwietnia 2013, 17:21

Cześć. Proszę o poradę.

Posiadam GSX650FA z 2010r. Dzisiaj wyjechałem na pierwszy wiosenny rozruch i zauważyłem , że wentylator chłodnicy uruchomił się zbyt wcześnie, bo gdzieś po około 3 minutach jazdy. Jechałem jeszcz ok. 7 minut, w tym czasie dwa razy zaświeciła się i zgasła czerwona dioda informująca o wysokiej temperaturze płynu chłodzącego. Zatrzymałem się na parkingu, włączyła się ponownie kontrolka temperatury płynu chłodzącego , czyli świecąca na czerwono dioda wraz z ikoną - symbolem na wyświetlaczu elektronicznym.

Silnik wg mnie nie był wystarczająco rozgrzany, przyłożyłem swobodnie dłoń do chłodnicy.

Dzień wcześniej wymieniłem stary płyn chłodzący na nowy. Czy mogło to mieć wpływ? Zakładam ,że wszystko zrobiłem prawidłowo.

Co Waszym zdaniem uległo awarii. Czy może to być np. uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodzącego. Na czym będzie polegać naprawa. Motocykl jedzie dobrze, czy z takim uszkodzeniem dojadę bezpiecznie do serwisu w ciągu 1 godziny.

Dziękuje.
adamspa

Postprzez Budzik » niedziela, 14 kwietnia 2013, 17:35

adamspa, po 1 czy po wymianie plynu odpowietrzyles uklad? a po 2 to moze byc po prostu zepsuty trermostat, chyba ze w motocyklach nie ma 2 ukladow chlodzacych- czyli duzego i małego
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Tymon » niedziela, 14 kwietnia 2013, 17:56

Zapowietrzony układ.
Raczej nie dojedziesz do serwisu.
Tymon
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez adamspa » niedziela, 14 kwietnia 2013, 18:52

W jaki sposób odpowietrzyć układ?

Przy wymianie płynu chłodzącego zrobiłem w kolejności: po rozmontowaniu przewodu w dolnej części silnika , płyn spływał i w między czasie wykręciłem zakrętkę ze zbiornika wyrównawczego oraz wyciągłem zatyczkę do wlewu który się znajduje pod siedzeniem.
Po skręceniu przewodu wlewałem nowy płyn chłodzący przez zbiornik wyrównawczy , gdy już się uzupełnił zakręciłem zbiornik wyrównawczy i dolałem płyn przez przewód pod siedzeniem. Wlałem ok. 2l nowego płynu a całkowita ilość to 3 l. Ilę płynu jest w stanie spłynąć z układu chłodzenia przy wymianie.

Czy jest jakiś korek przy chłodnicy za pomocą którego można odpowietrzyć układ.
adamspa

Postprzez Budzik » niedziela, 14 kwietnia 2013, 19:41

odpalasz motocykl i czekasz az wlaczy sie wentylator. w miedzy czasie dolewasz plynu ktory zacznie w pewnym moemncie (otwarcie sie termostatu) "znikac". Jak dolejesz plynu silnik pochodzi jeszce sie zagrzeje i wlaczy sie wichura to uklad masz odpowietrzony
Budzik

Postprzez unio » niedziela, 14 kwietnia 2013, 19:55

W samochodach tak się to robi jak pisze budzik odkręcasz zbiornik wyrównawczy włączasz silnik (tyle że tam jeszcze ogrzewanie na MAX) i czekasz do załączenia wentylatora. Podczas pracy w zbiorniczku wyrównawczym bedą widoczne bąbelki powietrza aż do otwarcie termostatu i po robocie.
unio

Postprzez Budzik » niedziela, 14 kwietnia 2013, 20:07

unio, w taka pogode ciezko byloby odpowietrzyc przy nawiecie na maxa bo nagrewnica zabiera podobno ok 70% ciepla:P
ja odpowietrzalem zawsze bez wlaczonego nawiewu i problemu nie bylo, odpowietrzal sie bardzo ladnie
Budzik

Postprzez adamspa » niedziela, 14 kwietnia 2013, 20:15

Czyli muszę odkręcić korek zbiornika wyrównawczego , uruchomić silnik, po rozgrzaniu i zadziałaniu termostatu dolać brakującą ilość płynu , albo przez wlew w zbiorniku wyrównawczym albo przewodem pod siedzeniem. Dobrze rozumuje.
adamspa

Postprzez Budzik » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 07:38

adamspa, tylko przez wlew bo jak sciagniesz jakis przewod to wyleje ci sie cala woda. uklad jest tak zaprojektowany ze ci sie odpowietrzy bez rozbierania motocykla i sciagani wezy, plyn uzupelnisz przez wlew(korek) i grzejesz motocykl az wlaczy sie dmuchawa
Budzik

Postprzez adamspa » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 11:29

Czyli nie muszę odkręcać korka w zbiorniku wyrównawczym?
Po uruchomieniu silnika ,wyciągam zatyczkę od przewodu tym pod siedzeniem, następnie po rozgrzaniu i zadziałaniu termostatu dolać brakującą ilość płynu , przez wlew w przewodzie tym pod siedzeniem. Czy tak?

[ Dodano: 15-04-13, 20:12 ]
Uruchomiłem silnik , wyciągłem korek od wlewu pod siedzeniem i od razu uzupełniłem płyn chłodzący. Dało się wlać bez problemu brakującą ilość płynu ok. 0.6[l]. Najważniejsze że wszystko teraz działa tak jak trzeba. Dziękuje za informacje.
adamspa

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF