Problem z odpaleniem

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Problem z odpaleniem

Postprzez Whain » piątek, 20 lutego 2015, 17:10

Witam, mam problem z moim GSXF 600. Kupiłem go ze zmienionym silnikiem na 750. Problem tkwi w tym że nie chce w ogóle odpalić. Świece są wymienione na nowe, cewki i filtr powietrza też wymienione ale motocykl wciąż nie chce odpalić. Czy ktoś wie co może być przyczyną?
Whain

Re: Problem z odpaleniem

Postprzez Abek » piątek, 20 lutego 2015, 17:44

Zatankowany? :diabel:
Przy próbie odpalania na PRI zalewasz gaźniki i masz ssanie zaciągnięte?
Akumulator ok?
Abek

Postprzez Whain » piątek, 20 lutego 2015, 17:53

Zatankowany, Gazniki zalane, ssanie zaciągnietę, akumulator naładowany i słychać tylko kręcenie
Whain

Postprzez RAV » piątek, 20 lutego 2015, 18:47

No chłopie ...... wróżka Tamira prawdę Ci powie :P
To że kręci to fajnie, ale czy to kręcenie daje jakikolwiek efekt ? Kręcenie ma za zadanie zasys paliwa, we właściwym momencie iskra i BUM! ma działać :D
świece są nowe .... ale czy dają iskrę to się nie dowiedzieliśmy. Już nie pytam czy we właściwym momencie, bo to bym sam zostawił na później. Czy świece podczas tego kręcenia zalewa czy są suche ? Filtr powietrza ? wymieniony ... może myszka się schowała na zimę w dolocie, albo jakąś inną szmatę zassało :) a te suzuki to lubią zassać wszystko spod kanapy :D :D :D
Do pracy, silnik spalinowy potrzebuje mieć paliwo, iskrę i powietrze ALE!! to wszystko we właściwym miejscu i czasie. Zadanie Twoje na weekend polega na sprawdzeniu czy wszystkie trzy czynniki się spotykają w cylindrze :) Jak odrobisz pracę domową daj znać jak wyglądają świece - bo po nich najłatwiej będzie nam cokolwiek zdiagnozować na odległość. suche/mokre - kolor itp.

pozdro. RAV.
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Whain » piątek, 20 lutego 2015, 19:11

Świece dają iskrę, podczas kręcenia są zalewane, kolor czarny, od czasu do czasu jest strzał z rury.
Whain

Postprzez RAV » piątek, 20 lutego 2015, 23:33

Whain napisał(a):Świece dają iskrę, podczas kręcenia są zalewane, kolor czarny, od czasu do czasu jest strzał z rury.

no dobra, to teraz inny zestaw pytań :) Bo wychodzi na to że za mało powietrza a za dużo wahy lub w złym momencie iskra wypada. Czy podczas przekładki silnika nie zostały przypadkiem zamienione kolejności zapłonu ? nie ten przewód na nie ten cylinder itp. ? lub podczas zmiany cewek np. Bo zakładam że moto po samym swapie odpalało ...
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Whain » sobota, 21 lutego 2015, 13:07

Motocykl odpalał, a gdy się nagrzewał to gasł i nie chciał odpalić dopóki nie wystygnie, a teraz w ogóle nie chce odpalać
Whain

Postprzez RAV » czwartek, 26 lutego 2015, 08:24

A wiesz czym było spowodowane takie jego zachowanie ? Cewki ? Dla mnie wygląda to na jakiś błąd elektryczny, ale ... no właśnie. Skoro iskra jest to pozostało ustawić pierwszy tłok w GNP i sprawdzić kiedy i gdzie wypada zapłon. Powiem Ci że niezła zagadka. Qrna zgłupiałem, przez neta raczej nie pomogę, sorry ale cholernie ciekawi mnie jak to się dalej potoczy dlatego daj znać jak uda Ci się dojść co tam "w trawie piszczy".
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Whain » czwartek, 26 lutego 2015, 17:15

Wróciłem na studia bo nowy semestr więc już nie mam czasu by sam coś przy nim grzebać(chyba że w weekendy). Z ojcem wszystko posprawdzaliśmy i właśnie mamy tą zagadkę że nie wiadomo co jest problemem. Postanowiliśmy oddać go do mechanika (znowu..) i mam nadzieje że on znajdzie problem :)
Whain

Postprzez byru20 » sobota, 7 marca 2015, 02:54

jak nie chce zapalić to Plakiem do filtra strzel podczas odpalania będzie ok :)
byru20

Postprzez Miksol » niedziela, 8 marca 2015, 21:24

byru20 napisał(a):jak nie chce zapalić to Plakiem do filtra strzel podczas odpalania będzie ok :)

A jak odpali na plaku to znaczy, że - Rozrząd prawidłowo poskładany, kompresja jest, iskra jest i to w odpowiednim momencie - brak jedynie paliwa... Problemu szukaj wtedy w układzie paliwowym...
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF