Problem z Miską

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Problem z Miską

Postprzez MadMike85 » niedziela, 9 czerwca 2013, 17:42

Witam wszystkich,
i ogólnie prośba, jeśli ten temat się powtarza to przenieście go w odpowiednie miejsce.

Mianowicie, jestem w posiadaniu Suzuki Gsxf 600 z 1999r. i mam problem.
Motocykl ten kupiła sobie moja dziewczyna i co za tym idzie kupiła "mechanicznie" niezłego składaka. (Bo taki ładny był)

Z uwagi na jej nieduży wzrost postanowiła sobie go obniżyć poprzez wymianę kości wahacza i motocykl sunął ok 10cm nad ziemią i niedługo trzeba było czekać aż przygrzmoci michą o jakieś wybrzuszenie... i tak się stało, miska do wymiany.
a teraz zaczynają się problemy, nie widziałem wcześniej tej miski i kupiłem na szybko miskę do jajka na alledrogo i okazało się że nie pasuje.
Niby podobna ale inna. ta co była ma w centralnym miejscu wgłębienie a ta którą kupiłem ma wgłębienie z lewej strony motocykla... kształt podobny, uszczelka ta sama ale smok co pobiera olej z miski jest również ustawiony w centralnym miejscu.
I teraz moje pytanie do Was.
Czy muszę jednak kupić "nową" miskę taką centralną czy też można wymienić samego smoka i będzie po temacie... ?????

Na wszelki wypadek umieszczam fotkę starej miski i tej co kupiłem

Z góry dzięki za odpowiedzi...
...Głosy mówią mi, że nie potrzebuję psychiatry...
MadMike85

Postprzez ziomek4000 » niedziela, 9 czerwca 2013, 20:00

a gdzie ta fotka? daj jeszcze raz.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez MadMike85 » piątek, 14 czerwca 2013, 08:09

...Głosy mówią mi, że nie potrzebuję psychiatry...
MadMike85

Postprzez ziomek4000 » piątek, 14 czerwca 2013, 17:56

czy komukolwiek ładują się te zdjęcia i widzi te miski? u mnie wczytuje się strona ale żadnej fotki tam nie ma.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez RamzesS » piątek, 14 czerwca 2013, 17:59

Ja widzę, ale po "continue to media" :P
Patrzę Na Okno i Jarzę Że Się Fireball`em Poparzę :)
RamzesS

Postprzez ziomek4000 » piątek, 14 czerwca 2013, 18:14

nie wpadłem na to

a więc po obejrzeniu mogę powiedzieć że kupiłeś miskę od jajka. kup jeszcze smok od jajka i zakładaj. jedyna różnica będzie taka że będziesz wlewał trochę mniej oleju przy kolejnych wymianach.

lub jeśli chcesz to mam miskę od imbryka (taką jak na 2 pierwszych fotkach) i mogę tanio odsprzedać.
Ostatnio edytowano piątek, 14 czerwca 2013, 18:17 przez ziomek4000, łącznie edytowano 2 razy
ziomek4000

Re: Problem z Miską

Postprzez Kresmo » wtorek, 26 maja 2020, 18:55

Cześć,

żeby nie zakładać nowego tematu, podepnę się pod ten - mianowicie chcę zmienić miskę olejową w GSX750F (Jajko) - powód to zerwany gwint przy spuście.
Dzwoniłem do mechanika i liczy sobie za taką usługę 400 zł robocizny. Zastanawiam się czy samemu tego nie zrobić.

Czy wykonywał już może ktoś taką robotę i wie co trzeba odkręcić i jakie nowe uszczelki są potrzebne? Z tego co mechanior mi powiedział to oprócz plastików muszę zdemontować układ wydechowy.

dzięki!
Kresmo

Postprzez requiem5 » środa, 27 maja 2020, 09:54

Jakiś czas temu jak się nie mylę to Jabol z forum przegwintował zerwany gwint. Ja osobiście przy każdej wymianie oleju, na śrubę dawałam trochę sylikonu, żeby trzymało i bodajże 3 sezony to działało i nic się nie działo.
Żeby zdjąć miskę będzie trzeba odkręcać kolektory nie tylko wydech o ile dobrze pamiętam ale moja pamięć może szwankować.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez Schummi » środa, 27 maja 2020, 15:39

Osobiście też zerwałem gwint w misce olejowej przy swoim moto :roll:
Jedź do tokarza, przegwintuj miskę na większą śrubę (chyba 19), dorób albo dokup korek do nowego gwintu i po sprawie - ja tak zrobiłem i nic nie cieknie i się lata. Koszt około 40-50 zł (gwintowanie i dorobienie korka).
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez Kresmo » czwartek, 28 maja 2020, 14:02

Mam już miskę i nowy spust kupione także muszę zostać przy tej opcji :) A rozkładać wszystko będę musiał tak i tak :)

pzdr!
Kresmo

Postprzez Kresmo » sobota, 30 maja 2020, 18:01

Jestem po wymianie miski olejowej. Podczas wymiany odkręciłem oczywiście przewody olejowe łączące miskę z chłodnicą , pytanie - czy muszę w jakiś sposób odpowietrzać układ?

pzdr!
Kresmo

Postprzez requiem5 » wtorek, 2 czerwca 2020, 14:04

nie musisz. pompa oleju wszystko załatwi.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF