Poprzeczka ramy?

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Poprzeczka ramy?

Postprzez przemek4700 » sobota, 27 marca 2021, 12:21

Witam,
Przepraszam za mało szczegółowy tytuł zapytania ale nie mam pojęcia co to jest. Po dość długiej przerwie gdzie motocykl stał postanowiłem wymienić olej z filtrami. Zanim pojechałem kupić specjalny klucz do odkręcenia filtra oleju chciałem spojrzeć jak to wygląda i zauważyłem że mam pęknięta rurkę która jest mocno pordzewiała i myślę że bez problemu wyciągnął bym to mocniejszym pociągnięciem. Wrzucę zdjęcie i proszę powiedzcie mi co to jest czy da się to wymienić czy to już raczej rama śmietnik ?
https://imageupload.io/i/GouWPJQfsZ
przemek4700

Re: Poprzeczka ramy?

Postprzez Schummi » wtorek, 30 marca 2021, 17:17

Tak, to jest fragment ramy - zauważ, że do tego masz przykręcony silnik z przodu. Czy da się wymienić, nie wiem. Trzeba by zobaczyć w jaki sposób się to łączy z pozostałą częścią ramy - na śruby czy spaw - nigdy się temu aż tak nie przyglądałem.
Jedno wiem na pewno - w takim stanie bałbym się tym moto jeździć.
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez przemek4700 » wtorek, 30 marca 2021, 19:55

Jednak wychodzi na to że nic strasznego, normalnie przykręcane. Można dorwać w necie naprawdę za grosze.
przemek4700

Postprzez kaamos » środa, 31 marca 2021, 00:18

Miałem odpowiedzieć kiedyś, ale tego nie uczyniłem, jak widać.
Kwestia jest taka, że jak ta poprzeczka zgniła do zera, to w jakim stanie jest reszta ramy?
To mi pachnie co najmniej rozebraniem na części pierwsze i zakonserwowaniem, jeśli w ogóle jest co konserwować.

Zmierzam do tego, że nawet jak ten element jest wymienny, to musisz ocenić całość, czy trzeba tam coś robić i czy w ogóle zostało coś do ratowania.
kaamos

Postprzez przemek4700 » czwartek, 1 kwietnia 2021, 19:06

Właśnie reszta ramy jest ok, nic się nie dzieje , w tej poprzeczce jest dziurka i ona jest pusta w środku może zbierała się woda , kolektor wydechowy niedaleko też na pewno nie pomaga.
przemek4700

Postprzez requiem5 » wtorek, 20 kwietnia 2021, 09:45

To jest rurka łącząca prawą ramę z lewą i podtrzymuje silnik od przodu. Mocowana jest na śruby, do tych śrub ja u siebie zamontowany miałam crashpad. Wymień ją bo jak się nie mylę to w chwili obecnej Twój silnik trzyma się tylko na tych śrubach od sporu, przy większych wybojach może zacząć się przesuwać do przodu, opierać o ramę albo kolektory itp.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF