Problem z odpaleniem

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Postprzez MarioSWD » niedziela, 6 października 2013, 17:31

Dobrym pomysłem do ładowania akumulatorów w samochodach bądź motocyklach jest kupienie mikroprocesorowej ładowarki modelarskiej, która nie dojść że ładuje zwyczajne akumulatory PB to jeszcze można ją ładować NiMH, NiCD czy LiFE bądź LI-Pol. Koszt takiej ładowarki to w zależność od 100-->1000zł zależy co ma za bajery. Ale przede wszystkim co najważniejsze można w niej precyzyjnie ustawić prąd ładowania. No i oczywiście odczytać na bieżąco napięcie ładowania, ile naładowaliśmy itd... bardzo fajne urządzenie i stosunkowo nie drogie sam takiego używam i jestem bardzo zadowolony. Jedyna wada tej ładowarki przynajmniej w tych najtańszych to że są one na 12V czyli trzeba sobie przystosować o odpowiedniej mocy jakiś zasilacz z laptopa bądź przerobić zwykłego ATX ja akurat wybrałem to drugie rozwiązanie.
MarioSWD

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » niedziela, 6 października 2013, 19:29

paavo91 napisał(a):Jakim prostownikiem ładowałeś ten aku, że 3A pokazało? Powinieneś ograniczyć prąd do 1/10 pojemności bo to też szkodzi.
bosch c7 :) a Golf nie mogłem skorzystać z Twojego pomysłu bo firma w której pracuje w likendy jest zamknięta :)
wiktorszmy@gmail.com

Poprzednia strona

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF