pare pytan po kupnie motoru

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Postprzez kalim » poniedziałek, 2 września 2013, 21:16

Bobek napisał(a):troche szukalem ale nic nie wiem. moze ktos tu mi moze napisze.
mogł by mi ktos wytlumaczyc (zdiecie lub cos) jak wymienic zarówke podswietlenia tablicy ??

chłopie jak Ty potrzebujesz poradnika jak wymienić żarówkę w podświetleniu, to ja się martwię o dalsze losy tego motocykla..
odkręcasz 2 śrubki w tej czarnej osłonce i wymieniasz żarówkę.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 września 2013, 21:19 przez kalim, łącznie edytowano 1 raz
kalim

Postprzez manta19 » poniedziałek, 2 września 2013, 21:20

Są rózne szkoły co do zimowania motoru najlepsza to ogrzewany garaż,motor przetaczać co kilka tygodni aby nie stał w jednej pozycji na oponach,zbiornik do pełna zalać pod korek aby wilgoć nie osiadła na baku bo będzie rdzewiał-spuścić wcześniej wode z paliwa która jest na dnie zbiornika,w enduro daje sie olej przez swiece (ilość minimalna) i obraca z kilka razy wałem aby nie zardzewiał cyl, motor jeżeli przepalasz to do normalnej temperatury pracy i gasisz abys nie odpalał na chwile (dlaczego nie wiem ale wyjadacze tak radzili) smarujesz łańcuch,wyciągasz aku i do pokoju niech stoi czasem podładuj go małym amperarzem prostownikiem do motocykli nie wiem co jeszcze może ktos pomoże albo poprawi jak głupoty gadam :)a no i najważniejsze kup zgrzewke borwarka usiadź i podziwiaj swój motocykl 8)

P.s dodam z innego forum rozkminy na temat przepalania w zime:
http://r1-forum.pl/archive/index.php?thread-2243-2.html
Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 września 2013, 21:29 przez manta19, łącznie edytowano 1 raz
manta19

Postprzez Gof » wtorek, 3 września 2013, 07:29

manta19 napisał(a):motor przetaczać co kilka tygodni aby nie stał w jednej pozycji na oponach

Ja teraz na zimę chcę postawić na podnośnikach, żeby obie opony były w powietrzu. A jak nie obie to przynajmniej przednia, bo jest nowa, tył i tak będzie wymieniony (pewnie w zimie), więc obojętne :)

manta19 napisał(a):motor jeżeli przepalasz to do normalnej temperatury pracy i gasisz abys nie odpalał na chwile (dlaczego nie wiem ale wyjadacze tak radzili)

Wg mnie to kwestia osiągnięcia przez świece temperatury samoczyszczenia, żeby się nagar na nich nie zbierał. Inna sprawa że osobiście nie przepalam moto przez zimę, bo nie widzę sensu :) Niech stoi, nic mu nie będzie.

No i wyczyszczenie moto, szczególnie tych wrażliwszych elementów, ale to wiadomo.
Gof

Postprzez requiem5 » wtorek, 3 września 2013, 07:30

manta19 napisał(a):...najważniejsze kup zgrzewke borwarka usiadź i podziwiaj swój motocykl 8)

kup dwie, zaproś kumpla i podziwiajcie razem ;)
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez Gof » wtorek, 3 września 2013, 07:32

To się nazywa pozycja "na wilka" - leżysz koło moto i wyjesz, że zima ;)
Gof

Postprzez RAV » wtorek, 3 września 2013, 08:23

Gof napisał(a):
manta19 napisał(a):motor przetaczać co kilka tygodni aby nie stał w jednej pozycji na oponach

Ja teraz na zimę chcę postawić na podnośnikach, żeby obie opony były w powietrzu. A jak nie obie to przynajmniej przednia, bo jest nowa, tył i tak będzie wymieniony (pewnie w zimie), więc obojętne :)

ja uciąłem sobie dwa słupki drewniane na długość 1,5 - 2cm dłuższą niż odległość od ziemi do przedniego amortyzatora (nie pamiętam dokładnie wysokości) i na tych słupkach + centralna podstawka zimuję moto. Dzięki temu obie opony w powietrzu wiszą. Tanie i skuteczne :P
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Bobek » środa, 11 września 2013, 10:15

mam takie pytanie czy jak dolewam 400ml oleju na 300km to jest normalne ??jesli nie to co moze spowodowac tak duze spalanie oelju ??
i co to sa stalowe linki do hamulców?? ktos mi mowil zebym takie zalozyl ale nie wiem do czego one sluza.
Bobek

Postprzez Tymon » środa, 11 września 2013, 10:32

400ml oleju to nie jest normalne. Jeśli nie ma wycieków to może być spowodowane zużyciem silnika.
A jeśli chodzi o hamulce to pewnie chodziło o przewody w stalowym oplocie.
Tymon
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Bobek » środa, 11 września 2013, 13:20

Tymon napisał(a):A jeśli chodzi o hamulce to pewnie chodziło o przewody w stalowym oplocie.

warto cos takiego zastosowac czy nie potrzebne to jest i czy wytlumaczy mi ktos co to dokladnie jest??
Bobek

Postprzez Pan W » środa, 11 września 2013, 13:39

Standardowe przewody są gumowe, i puchą pod wpływem wzrostu ciśnienia. Są to przewody od pompy hamulcowej do zacisku. Pompę hamulcową masz przy klamce hamulca. Ich wymiana na model w stalowym oplocie eliminuje efekt puchnięcia gumy.
Tłumacząc bardzo prosto. Na standardowych przewodach klamka hamulca może być miękka po kilku hamowaniach bo spuchnie gumowy przewód. A na stalowych nie będzie tego niepożądanego efektu. Czy warto to zastosować - na hamulcach się nie oszczędza muszą działać jak najlepiej.
Co do oleju to prawie 0,5l na 300km to o wiele za dużo.
Ja to uwielbiam!!!
Nie szukam śmierci...ja gonię swoje marzenia.
Pan W

Postprzez yoseph » czwartek, 12 września 2013, 08:46

Eeee to jest jeszcze nic. Przed remontem moja DR 650 paliła litr oleju na 100km :D jeździłem i lałem olej, bo szkoda mi było ostatniego miesiąca w sezonie. Po remoncie który zrobiłem sam okazało się że sezon może trwać cały rok :diabel:

A tak już całkiem na serio 400ml na 300 km to bardzo dużo. Jeśli nie masz wycieków to tak jak ktoś to już napisał: winne jest zużycie silnika. Możliwe że masz rysy na gładzi cylindra albo za duży luz na zamkach pierścieni, tamtędy olej dostaje się spod tłoków nad nie- do komory spalania. Możliwe też, że wina leży po stronie uszczelniaczy zaworowych- wtedy naprawa jest całkiem opłacalna, bo jeden uszczelniacz to kilka złotych. Powiedz: kopci Ci motocykl jak pokręcisz do odcięcia? Jeśli tak to na jaki kolor? Jeśli siwy to pali olej, jeśli czarny to masz brudny filtr powietrza i zły skład mieszanki. Ale też nie ma reguły, moja DR przy wyżej wspomnianym zużyciu oleju nie kopciła, czyli się nie spalał, tylko wypluwała go przez tłumik. Po przystawieniu ręki do wydechu ta była cała tłusta po kilkunastu sekundach :fuck2: pomogła wymiana tłoka, szlif cylindra, docieranie gniazd zaworowych i wymiana uszczelniaczy zaworowych. Tam było to bardziej opłacalne bo tylko jeden cylinder. Nie wiem jakie to mogą być koszty w jajku.
Ostatnio edytowano czwartek, 12 września 2013, 08:48 przez yoseph, łącznie edytowano 1 raz
było suzuki DR 650 RSE
jest GSX750 F
yoseph

Postprzez Gof » czwartek, 12 września 2013, 11:11

Latałeś DR-ką całą zimę? Szacun :)
Gof

Postprzez yoseph » czwartek, 12 września 2013, 13:26

Gof oczywiście:)
Obrazek
było suzuki DR 650 RSE
jest GSX750 F
yoseph

Postprzez Gof » czwartek, 12 września 2013, 20:34

Gof

Postprzez Bobek » czwartek, 26 września 2013, 14:04

przy odcince kopci na siwo. mechanik z ktorym gadalem mowil ze chyba bedzie trzeba wymienic jakies pierscienie bo sa zuzyte i przepuszczaja olej.
Bobek

Postprzez Żylet » czwartek, 26 września 2013, 15:46

nie koniecznie. moga byc to uszczelniacze zaworowe.
pomierz kompresje i zrob probe olejowa najpierw.
Jak nie poleca lby to impreza nieudana !!!
Żylet

Postprzez yoseph » czwartek, 26 września 2013, 20:40

Żylet, Bobek, dokładnie to co opisałem:)
było suzuki DR 650 RSE
jest GSX750 F
yoseph

Postprzez Bobek » piątek, 27 września 2013, 23:15

a mam takie pytanie orientujecie sie moze ile moze kosztowac komplet pierscieni do mojego modelu??
Bobek

Postprzez Cygi » piątek, 27 września 2013, 23:30

jezeli masz jajko z 98 r to za jeden komplecik noweczka 44 euro czyli ok 180 zika
http://www.cmsnl.com/suzuki-gsx600-1998 ... kYF2dKZa3s

Przypuszczam ze w polskim ASO mniej wiecej ta sama cena..

a potrzeba 4 zestawow .....
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez yoseph » sobota, 28 września 2013, 22:34

Dodatkowo wypadałoby wyciągnąć silnik, zdemontować cylindry i wykonać szlif i honowanie cylindrów, oczywiście planowanie głowicy. U mnie w okolicy, czyli na podkarpaciu, takie usługi kosztują około 90 zł za szlif i honowanie i 20zł za planowanie głowicy, tylko że to cena za jednocylindrowy silnik, bo taki remontowałem. Reszta roboty to w moim przypadku 3 tygodnie dłubania wieczorami. Jeśli pierścienie są nieszczelne to albo wytarły się one albo masz rysy na gładzi cylindrów. Na cylindrze mógł tez się zrobić owal. Tak czy siak musisz oddać moto do PORZĄDNEGO mechanika, niech obejrzy głowicę, zawory, pomierzy luzy na zamkach pierścieni i cylindry średnicówką. Wtedy będzie można coś powiedzieć. U mnie luz na zamkach był tak duży że w grę wchodziła tylko wymiana zestawu tłok-pierścienie. Dodatkowo od spalonego oleju było tyle nagaru że trzeba było docierać gniazda zaworowe i piaskować komorę spalania. Ale nie narzekam:D założyłem kuty, doprężający tłok i DRynda zyskała więcej wigoru niż przed całą akcją:)

Bobekteraz widzę że jesteś z Rzeszowa, zarejestruj się na forum podkarpackie2oo.pl i skontaktuj się użytkownikiem "Motomax" on jest tam guru-masterem od motocykli i robi swoją robotę naprawdę porządnie:)
Ostatnio edytowano sobota, 28 września 2013, 22:48 przez yoseph, łącznie edytowano 2 razy
było suzuki DR 650 RSE
jest GSX750 F
yoseph

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF