Shimma przy 50km/h

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Shimma przy 50km/h

Postprzez Luka_S » niedziela, 30 czerwca 2013, 22:20

Cześć, wziąłem od typa gsx 750f z 2000r. podczas jazdy probnej okazało się że przednie koło wpada w shimme przy 50-60km/h ... cuda się dzieją ponieważ bez kufra jest ok.... dziś leciałem testowo z plecaczkiem i kufrem... shimma z nami... nie wiem co jest grane. Moto na bank miało strzał z przodu ponieważ po ściągnięciu plastików okazało się że przedni reflektor jest wyłamanu z obu śrub ...:/ ponad to stelaż czaszy jest skrzywiony w prawo (przy oglądaniu jej u typa coś mnie przyćmiło że nie zauważyłem...) co widoczne jest bardzo po postawieniu na centralnej i wyprostowaniu kiery ...(tak pomroczność jasna mnie ogarnęła) . Typu zarzeka się i dał nawet gwarancje że rama jest prosta!!! (czyli mam podstawy do tego by sprzęt oddać ponieważ stelaż jest częścią ramy :D ) Rzecz jasna że nie o to tu chodzi ponieważ reszta wygląda na zdrową. Jakieś pomysły?? Prócz łożyska główki ramy? jakie można inne testy przeprowadzić by sprawdzić czy wszystko jest ok? jechać do ASO ?
Luka_S

Postprzez Cygi » niedziela, 30 czerwca 2013, 22:34

Shimma wystepuje z wielu powodow. U mnie poprzednio byla z racji ze przedni kapec byl stary i byc moze jakis odwaznik ulecial w sina dal i zaczynalo trzepac kiera od 70km/h. powyzej juz nie sprawdzalem bo strach. A po zmianie gumek to przy 100km/h puszczanie kiery i jak po szynie jechala. Jezeli mial strzała z przodu to moze felga a moze tak jak zauwazyles głowka ramy....
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

shimma

Postprzez Luka_S » niedziela, 30 czerwca 2013, 23:07

Tylko co to za cuda że przy zdjęciu kufra shimma ustaje;) założyłem temat bo dopiero teraz znalazłem na forum bo już ktoś założył....czytam... jeśli to główka ramy... to wracam do sprzedawcy:D o wyrwanie 100 mniej ;) bo o czaszy już nawet nie wspomne;)
no nic już poniedziałek... to gleba a od rana serwis i wydział komunikacji:)
Luka_S

Postprzez plaski » poniedziałek, 1 lipca 2013, 07:33

Z kufrem takie rzeczy się dzieją. Ale wystarczy trzymać delikatnie jeden palec na kierze i wtedy będzie OK.
U mnie i u lewego ten problem występował od samego początku przy jeździe z kufrem. Lewy przeczyścił przednie zaciski i zmienił oponę z przodu i problem ustał. U mnie po zmianie gum dalej występuje. Taka różnica pomiędzy nami to to że lewy nie potrzebował czepiać ciężarków do koła - okazało się, że koło idealnie wyważone.
Nie wpływa to bezpieczeństwo podczas jazdy ale należy pamiętać aby przed krzyżówką kiery nie puszczać, bo po kilku sekundach zaczyna bić jak głupia.
Możesz spróbować przeczyścić zaciski albo sprawdzić przednie koło czy dobrze wyważone i proste.
plaski

Postprzez mizzar » poniedziałek, 1 lipca 2013, 10:02

Miałem to samo w 650tce. W serwisie sprawdzili główkę ramy, lagi, wszystkie inne podzespoły i powiedzieli, że to nowe moto, wszystko jest ok. Shimmy jednak ciągle występowało w zakresie prędkości 50-80, powyżej było wszystko ok. Wymieniłem opony (nieco ząbkowana z przodu) i nic. Zdjąłem kufer - jak ręką odjął...
Ostatnio edytowano poniedziałek, 1 lipca 2013, 10:03 przez mizzar, łącznie edytowano 1 raz
mizzar

hm...

Postprzez Luka_S » poniedziałek, 1 lipca 2013, 10:05

Czyli ten typ tak po prostu ma...;) no niby ok bo nie mam zamiaru stuntować ;) czy jeździć bez trzymanki;) także nie przeszkadza jednakże trochę jestem zmartwiony bo na bank dostała strzał z przodu... no nic zobaczymy...
Luka_S

Postprzez unio » poniedziałek, 1 lipca 2013, 10:36

Shimy z kufrem to często norma a jak jeszcze masz ku temu odpowiednie "warunki" typu dzwon, starą opone czy nie wyważone koło to będzie pewne.
unio

Postprzez karol » poniedziałek, 1 lipca 2013, 22:40

Pamiętaj, zanim zaczniesz się martwic o ramę, że skrzywiony stelaż i wyłamana lampa nie musi oznaczać nic poważnego, to mogło być lekkie "puknięcie".
karol

Suzuki GSX 750 F , r 2000 przebieg 48000km

Postprzez Luka_S » wtorek, 2 lipca 2013, 10:53

Kupiona 29.06.2013 W Kętach obok Tychów.

Info mojej Zuzy na dzień 02.07.2013

Przebieg 48000km
Wymiana oleju (motul) 02.07.2013

Stan przed zakupem:
Spawana stopka centralna
Uszkodzony reflektor na plastiku i wyłamane śruby mocowania do stelaża.
Stelaż stalowy czaszy skrzywiony w prawo

Pocenie przy lewym kolektorze
Pocenie z pokrywy

przy 50 -60 km/h wpada w shimme z kufrem, bez wszystko ok.
Bardzo miękki przedni zawias
odrobinę rozerwane siedzenie przy baku
Uszkodzona prawa owiewka (przy reflektorze)
jeden kluczyk do moto jeden do kufra

Jeżeli coś znajdę jeszcze to napiszę;)
Luka_S

Postprzez mizzar » środa, 3 lipca 2013, 09:19

jak ona ma 48 tys km, to ja jestem wróżka zębuszka. Wszystko się jej mogło przytrafić. Sprawdziłbym dobrze ramę. Jak prosta, to resztę można "wyprostować"
mizzar

Postprzez lenar » środa, 3 lipca 2013, 10:20

jak masz mieki zawias przedni to wymieniaj olej to może pomóc
Potrzebujesz części? dzwoń 792 234 987
lenar

:D

Postprzez Luka_S » środa, 3 lipca 2013, 17:43

Nie wiem czy jesteś wróżka zębuszka ;) ale na wyświetlaczu jest 48070 :D dziś ;)
Niech sobie i będzie nawet jedynka z przodu;) ważne że jeździ ;) poza tym za tą cenę nie ma co wydziwiać.

Shimma trochę opanowana, jeszcze czasem jej się coś wyrwie... ale z tankbagiem i innym kufrem wszystko ok. ;)

Dziś w końcu pierwsze latanie;) uuuuuf ale dziecko szczęśliwe:D
Ostatnio edytowano środa, 3 lipca 2013, 17:44 przez Luka_S, łącznie edytowano 1 raz
Luka_S

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF