SPALANIE OLEJU

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez kyrtap87 » poniedziałek, 3 maja 2010, 10:37

iavbi, w takim razie pora szukać nowego silnika bo na tym długo nie pohulasz
kyrtap87

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » poniedziałek, 3 maja 2010, 19:54

Gsxf 600-750 1998-2006 bierze przewaznie kolo 200ml oleju na 1000km.Taka jest jego "norma" :)

P.S
Nie wiem jak to wygląda w imbrykach,ale mniemam że podobnie :)
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez gladki83 » poniedziałek, 3 maja 2010, 21:13

A możecie mi powiedzieć jaka jest ilość oleju od poziomu min do max. oczywiście gsxf 600 :)?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 maja 2010, 21:14 przez gladki83, łącznie edytowano 1 raz
gladki83

Postprzez firefox » środa, 12 maja 2010, 08:21

gladki83 napisał(a):A możecie mi powiedzieć jaka jest ilość oleju od poziomu min do max. oczywiście gsxf 600 :)?

Chyba nikt Ci tego nie powie, nie sadze zeby manual mial to napisane i nie sadze aby ktos robil dzialanie matematyczne podczas wlewania oleju, ze zalal min i to wartosc x a pozniej zalal do max i to jest y, y - x = to co chcesz. Nawet jesli to ktos zrobil to jest to malo precyzyjne z kilku powodow. Kazde wlewa tyle ile wskazuje podzialka.

[ Dodano: 12-05-10, 09:24 ]
PozytywnieZakreconyWariat napisał(a):Gsxf 600-750 1998-2006 bierze przewaznie kolo 200ml oleju na 1000km.Taka jest jego "norma" :)

P.S
Nie wiem jak to wygląda w imbrykach,ale mniemam że podobnie :)

No nie wieze, tzn byc moze tak jest w zajechanych silnikach ale w moim jajku zrobilem ponad 10 tys km i ani grama oleju nie dolalem. Oczywiscie w miedzy czasie byla wymiana oleju ale to i tak oznacza ze 5 tys km to litr oleju a to znaczny ubytek.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Nyuno » środa, 12 maja 2010, 11:09

firefox napisał(a):Kazde wlewa tyle ile wskazuje podzialka.
Widziałem takiego, co wlewał tyle ile nakazywała serwisówka ;)

Prawda TasmaN?
Obrazek
Nyuno

Postprzez firefox » środa, 12 maja 2010, 11:47

Nyuno napisał(a):
firefox napisał(a):Kazde wlewa tyle ile wskazuje podzialka.
Widziałem takiego, co wlewał tyle ile nakazywała serwisówka ;)

Prawda TasmaN?

Tak tylko musisz wziac pod uwage, ze Tasman zawsze byl inny :P
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Alpha » środa, 12 maja 2010, 16:56

O tym , ze jajko bierze olej dowiedziałem się przy przebiegu około 40kkm . Wcześniej tylko wymiana , 2 razy w roku . Oduczyłem się w końcu kontrolować jego poziom przed wyjazdem .

Dużo zależy od stylu jazdy , wysokie kręcenie zwiększa apetyt na olej . Ostatnio nie robię notatek , ale możliwe , ze kręci się właśnie koło 200 ml .
Alpha

Postprzez Cygi » środa, 12 maja 2010, 19:34

przy korku wlewu oleju na jajkach jest napis 3300ml. Moj jajek jakos nie wykazuje apetytu na oliwe bo po przejechaniu bodajze 2tys km w oknie serwisowym poziom wydaje sie taki sam. Moze cos tam połyka ale niewiele bo nie daje mu gazu do odciecia. 9 tys to max chyba co mu daje bo jakos mi go szkoda... :D
a oliwa oczywiscie taka jak na zdjeciu

Obrazek
Cygi

Postprzez gooxes » środa, 12 maja 2010, 20:23

widzę ładne jajca wyszły z tym mineralnym, mimo że odgrzewam stary kotlet to w życiu nie wleję mineralnego do silnika chłodzonego oliwą i powietrzem,
Tak, minerał był wlany od nowości... ale w czasie docierania czyli max 500km, później full syntetyk.
aktualnie mam półsyntetyk castrola i to jest min co odważę się tu wlać
olej syntetyczny różni się od minerała i to znacznie jeśli chodzi o temp. pracy która jest dosyć duża jak na te silniki suzy, syntetyk zapewnia lepsze właściwości smarne w wyższych temp. Z resztą na siłę nikogo nie będę przekonywać. Jeżdżę różnie, moto ma licznikowe
43,5 tys km i ubytku oleju nie widzę.
u mnie w okienku pom. kreską min a max wchodzi około 200ml
gooxes

Postprzez Nyuno » czwartek, 13 maja 2010, 09:37

Potwierdzam - co prawda jeżdżę na Motulu, ale to też półsyntetyk. Ze wszystkich forumowiczów to chyba ja mogę być tu najlepszym wyznacznikiem pobierania oleju - moje jajco ma już ponad 75 tysięcy przebiegu :]

A olej trzyma od wymiany do wymiany. Inna rzecz że nie kręcę go mocno, ale może właśnie dzięki temu wciąż jest sprawny.
Obrazek
Nyuno

Postprzez Adriann » niedziela, 6 marca 2011, 11:25

po wkreceniu nowego filtra wlewamy około 3.5l oleju i wszystko zgadza sie idealnie, sa wyraznie podane ilosci oleju z wymiana i bez wymiany filtra w serwisowce;) Pozdro.
Adriann

Dym z Wydechu

Postprzez Zombik3 » poniedziałek, 16 maja 2011, 19:34

Witam.
Mam pytanko. Dzisiaj na postoju wkręciłem moje jajko do około 9 tys, obrotów. I się przeraziłem. Z wydechu poszedł niebieski dym. Silnik był rozgrzany, od wymiany oleju przejechałem 3 tys. km. Od tego czasu dolewka nie była konieczna. przy pracy na biegu jałowym nie kopci, podobnie podczas jazdy. Czy to normalne że zadymił. GSXF 750 2002r.?
Zombik3

Postprzez Budzik » poniedziałek, 16 maja 2011, 21:01

jak na niebiesko to znaczy ze lyka olej :( najlepiej to widac jak wkrecisz silnik agresywnie i puscisz manetke ijak pojdzie niebieksi dym i bedize smierdzialo olejem to na 100% przepala olej i tojuz w wiekszych ilosciach:/
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Zombik3 » poniedziałek, 16 maja 2011, 21:32

Ale oleju nie bierze. 3tys i ani grama dolewki. Poziom oleju na stałym poziomie.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 16 maja 2011, 21:38 przez Zombik3, łącznie edytowano 1 raz
Zombik3

Postprzez brodaty_rider » poniedziałek, 16 maja 2011, 22:01

Zombik3, no dobra ale jeśli to się zdarzyło dopiero teraz 1 raz tzn że dopiero mógł zacząć go brać. Daj mu po kur... tak jak ww i zobacz jak się będzie zachowywał jeśli będzie niebieski to do dobrego mechaniora i pokaż mu i jak coś to rób od razu bo później może być tylko gorzej
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez Adriann » poniedziałek, 16 maja 2011, 22:07

3tyś. i nic nie wział? Dawałes mu po garach czasem czy spokojnie jezdziłes? Dziwna sprawa wyszła, mysle ze silnik ot tak sobie nie zaczyna nagle brac oleju w duzych ilosciach... Tylko to z biegiem wielu km nabijanych.
Adriann

Postprzez TasmaN » wtorek, 17 maja 2011, 01:42

Na postoju po jezdzie? Czy na postoju po odpaleniu i rozgrzaniu?
TasmaN

Postprzez Zombik3 » wtorek, 17 maja 2011, 05:59

Wiem że dziwna sprawa. Raczej spokojnie jeżdżę, raz na kiedyś przypałuję ale to rzadko.
Dymka puścił na postoju po dłuższej jeździe. :( No i ten poziom oleju. Możecie nie wierzyć ale poziom od wymiany jest stały.
Zombik3

Postprzez Tymon » wtorek, 17 maja 2011, 06:40

Musisz pilnować stanu oleju, pewnie wcześniej też ci puszczał dyma tylko nie zwróciłeś uwagi bo to nie pojawia się nagle, chyba że uszczelniacz na zaworze puścił lub pierścienie tłokowe słabe są. W inny sposób olej do komory spalania nie może się dostać. Pojeździj trochę i sprawdzaj olej, jak nie będzie go ubywało to no problem :)
Tymon
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Zombik3 » wtorek, 17 maja 2011, 10:23

Tak też zrobię.
Zombik3

Poprzednia strona

Powrót do SILNIK