Katana 750 91r. - brakuje jej góry

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Katana 750 91r. - brakuje jej góry

Postprzez woja750 » poniedziałek, 15 września 2014, 18:57

Witam forumowiczów i specjalistów :) Mam problem ze swoją nowo nabytą katanką. Problem polega na tym, że mój motorek czasami na ciepłym silniku nie trzyma wolnych obrotów, potrafi zgasnąć na biegu jałowym oraz praktycznie nie posiada górnych partii obrotów. Ciągnie w miare dobrze do 7 tyś obrotów a potem jest efekt jakby trzymało go coś z tyłu. Rzadko kiedy wkręca się do odcinki, bardziej słychać jak się "dławi' przy okolo 12k obrotów i puszcza czarno- niebieski dym. Dałem więc ją do warsztatu w celu wyczyszczenia i synchro gaźników. Został także wymieniony filtr oleju wraz z olejem oraz filtr powietrza. Mechanik stwierdził że poziom sprężania w cylindrach jest już nieduzy bo coś około 8 barów na cylinder, lecz zrobił to za co dostał pieniądze. Okazało się, że po tych czynnościach praktycznie nic się nie zmieniło w pracy silnika, dalej ma słabą górę, rzadko kiedy uda mi się jechać 200km/h... sprawdziłem i wyczyściłem kranik paliwa, lecz dalej jest jak było. Ciekawostką jest fakt, że jak nie dam całego gazu to motocykl ciągnie jakby lepiej a gdy dam cały to zaczyna slabnać. Czy niski poziom sprężania może doprowadzić do aż takiej patologii na wysokich obrotach? Dodam że motocykl nie bierze dużo oleju, około 300ml/1000km,z odmy leci lekki dymek jak moto już się rozgrzeje, ale naprawdę nieznaczny. Proszę o jakieś pomysły na rozwiązanie mojego problemu :(

dodaję film na którym widać problem palenia rozgrzanego silnika, dławienie się na full gazie i odcinkę na niepełnie "odkręconej" manetce.

link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=dst8CAeM-TQ
Lewy pas, gaz i płynę...
woja750

Re: Katana 750 91r. - brakuje jej góry

Postprzez woja750 » czwartek, 18 września 2014, 17:02

Dodaje nowe fakty. Zakupiłem miernik ciśnienia sprężania i zmierzyłem ciśnieenie na zimnym silniku. Wyglądało to tak 10,5-9-7,5-10,5 od lewego patrząc. Potem powtorzylem pomiar na cieplym silniku kilkakrotnie i srednio wyszlo 11,5-9-11-11. Kręcilem okolo 10 obrotów, jak myślicie da się na takim ciśnieniu odzyskać moc ?
Lewy pas, gaz i płynę...
woja750

Powrót do SILNIK