Motocykl przestał odpalać po kilku godzinach postoju

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Motocykl przestał odpalać po kilku godzinach postoju

Postprzez Antek » niedziela, 18 stycznia 2015, 16:03

Hej,

mam problem ze swoim gsx600f z 94 roku. Kilka dni temu po ponad półtora miesięcznej przerwie stwierdziłem, że pora go odpalić. Parę razy musiałem zakręcić ale bez większych problemów udało mi się odpalić. Zrobiłem z 3 kółka po garażu podziemnym i wszystko było ok.
W piątek z racji dobrej pogody stwierdziłem, że pojadę na motocyklu do pracy. Motocykl odpalił bez problemu i większość trasy przebyłem bez problemu. Przy wjeździe na parking podziemny w pracy zgasł mi silnik, ale po dwóch, trzech zakręceniach odpalił. Dojechałem na miejsce parkingowe i go zostawiłem. Po 8h jak chciałem wrócić z pracy nie udało mi się już go odpalić. Silnik kręci tylko jakby z jakiegoś powodu paliwo nie dochodziło. Parę razy jakby już łapał ale niestety tylko robił mi złudną nadzieje.

Miał może ktoś z Was podobną sytuację lub ma pomysł co się mogło stać?

Z góry dziękuje za pomoc!
Antek

Re: Motocykl przestał odpalać po kilku godzinach postoju

Postprzez Pan W » niedziela, 18 stycznia 2015, 16:32

Filtr paliwa może brudny i faktycznie paliwo nie dochodzi. Stał dłużej teraz zassał syfu z dna baku i problem gotowy. Jak nie filtr to świece do przeglądu. To takie podstawy.
Ja to uwielbiam!!!
Nie szukam śmierci...ja gonię swoje marzenia.
Pan W

Postprzez ghost192 » niedziela, 18 stycznia 2015, 18:05

Filterek paliwa stracił swoją przepustowość. Tym bardziej że kawałek czasu motocykl był nieużywany. Zacznij od tego. Paliwo niestety nie jest czyste i powstaje dużo osadów. Według mnie niemożliwe jest żeby nagle wszystkie świece padły. Mam doświadczenie w cwajtaktach a tam świeca to podstawa. W czterosuwie jest deko inaczej. No chyba że kranik paliwa zostawiłeś na pri :D
GLORIA VICTIS...
ghost192

Postprzez Antek » środa, 21 stycznia 2015, 23:39

Hej, dzięki wielkie za odpowiedzi :)
Dzisiaj zabrałem się za motocykl. Okazało się, że nie mam filtra paliwa. Czy filtr był montowany seryjnie w tym modelu?
Powodem okazały się świece. Po ich wymianie motocykl ożył :)
Antek

Postprzez Miksol » czwartek, 22 stycznia 2015, 08:16

w 1994 roku nie były montowane filtry na przewodzie... Był tylko siateczkowy na kraniku.
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Powrót do SILNIK