stuki zaworowe

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

stuki zaworowe

Postprzez piter42 » środa, 6 kwietnia 2016, 06:02

mam pytanie,po jakim mniej więcej czasie od ostatniej regulacji zaworów pojawiają się ponowne stuki? pytanie może banalne ale moja suzi miała ostatnio robione luzy zaworowe we wrześniu ubiegłego roku,do zimy jak i całą zime przestała w ogrzewanym garażu i nie była jeżdżona tylko trzy razy odpalana i była normalna praca silnika,od miesiąca zacząłem co jakiś czas wyjeżdżać na krótkie trasy noi na zimnym silniku pojawiły się metaliczne stuki,nie ma ich jak silnik pracuje na wolnych obrotach tylko po dodaniu gazu lub na ssaniu,po około minuty lub dwóch przestaje klekotać,czy jest możliwe żeby po kilku przepałkach i przejechanych kilku kilometrach rozregulowały się zawory?
piter42

Re: stuki zaworowe

Postprzez Leon_ » środa, 6 kwietnia 2016, 07:16

piter42 napisał(a):czy jest możliwe żeby po kilku przepałkach i przejechanych kilku kilometrach rozregulowały się zawory?

Tylko jeśli nie dokręciłeś nakrętek zabezpieczających szpileczki/regulatory :brawo:
Leon_

Re: stuki zaworowe

Postprzez Leon_ » środa, 6 kwietnia 2016, 07:24

Albo jesteś przewrażliwiony i słyszysz coś co mieści się w normie dźwięków jakie wydaje ten silnik, albo coś faktycznie wydaje z siebie klepiący odgłos.
Dla pewności zdejmij pokrywę zaworów, skontroluj luzy zaworowe (każdy popełnia błędy, mogłeś coś skopać) i napięcie łańcuszka rozrządu oraz sam napinacz.
Tyle jesteś w stanie sam sprawdzić bez większej ingerencji w silnik.
Leon_

Powrót do SILNIK