Tłumik Yoshimura zamiast serii czy warto.

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Tłumik Yoshimura zamiast serii czy warto.

Postprzez marcinusek » wtorek, 12 września 2017, 11:37

CZeść,

Czy oprócz walorów słuchowych są jeszcze inne zalety zmiany serii na np tłumik Yoshimura. Z tego co się dowiedziałem jest to tłumik przelotowy, stawia mniejszy opór dla spalin a co za tym idzie ich prędkość wylotowa jest większa. Czy ma to jakieś negatywne skutki na silnik, czy zmienia się skład mieszanki, wypalają zawory, zwiększa moc ? Mam yoshimure carbon założoną na moto. Zrobiłem chwilową przekładkę na tłumik seryjny i pierwsze co się rzuca na uszy to jest duuużo ciszej i silnik na wolnych obrotach pracuje równiej (nie faluje) na wolnych obr. Wrażenie słuchowe z jazdy na takim moto jest takie jakbym się przesiadł na komarka ;o)
Czy warto wrócić do serii czy jednak zostać na tłumiku yoshimura carbon (jest też parę kilo lżejszy).
marcinusek

Re: Tłumik Yoshimura zamiast serii czy warto.

Postprzez marcinusek » środa, 13 września 2017, 14:45

nikt nie ma tłumika przelotowego?
marcinusek

Postprzez Gruby Kurp » środa, 13 września 2017, 15:10

Też mam tłumik Yoshimura - model RS-3. Był zamontowany w motocyklu już w momencie kiedy go kupiłem, więc nie mam porównania z seryjnym wydechem. Wg mnie yoshimura bardzo fajnie brzmi, zarówno podczas przyspieszania, jak i schodzenia z obrotów. I to tyle odnośnie mojej wiedzy o wydechu przelotowym w jajku. Nie mam pojęcia jak wpływa on na trwałość silnika i osiągi - więc nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie. Moim skromnym zdaniem tuningowany wydech nie powinien mieć negatywnego wpływu na trwałość konstrukcji. W każdym razie ja nie narzekam.
Suzuki GSX600F '06
Gruby Kurp

Postprzez wecol » czwartek, 14 września 2017, 09:26

Ja mam przelotówkę Scorpiona, oraz serię. Przy zmianie jednego na drugi, podczas jazdy nie odczuwam żadnej różnicy (oprócz dźwięku oczywiście ;) )
GSX750F 99r
wecol

Postprzez Mariano » wtorek, 3 października 2017, 21:15

Nie ma różnicy w oddawaniu mocy. Ja na swoim tłumiku zrobiłem 50 tyś km przebiegu. Silnikowi nic nie jest i nie ma problemu z olejem :-) https://youtu.be/kEwpUFa0tLo
Mariano

Powrót do SILNIK