Witam, niedawno zakupilem imbryka z 90 r. Człowiek ktory mi go sprzedawał wspominal cos mimochodem o nie zabawianiu sie z tym kranikiem, bo kiedys cos pokrecil i cale paliwo mu zlecialo. Jako ze jestem motocyklowym laikiem posluchalem go i nic nie ruszalem. Dzisiaj byla dobra pogoda aby wreszcie stestowac sprzet, generalnie dalem mu popalic. O ile wczesniej taki problem nie byl widoczny, po postawieniu motoru po tej dluzszej przejazdce zauwazylem ze b szybko kapie olej (byl dosc rzadki) z rurki po prawej stronei motoru. Znajomy jezdzacy jajkiem podpowiedzial zeby sprawdzic polozenie kranika, no i okazalo sie ze ustawiony byl na pozycje do zalewania gaznikow...kapal jeszcze dlugo, teraz przestal, ale zauwazylem ze spadlo mi paliwo z baku, a wskaznik oleju jest caly zakryty (ponad max). Czy juz na pewno zmieniac olej i filtr, i czy to rozwiaze problem? czy cos wiekszego moglo sie stac? Dodam jeszcze ze w "oleju" ktory wyciekl, widac biale plamki, co mogloby sugerowac ze wlasnie paliwo sie do niego dostalo...ktos juz to przeszedl?co robic? dzieki z gory
--------------------------------------------------------------
TASMAN:
wojos napisał/a:
Witam, niedawno zakupilem imbryka z 90 r. Człowiek ktory mi go sprzedawał wspominal cos mimochodem o nie zabawianiu sie z tym kranikiem, bo kiedys cos pokrecil i cale paliwo mu zlecialo. Jako ze jestem motocyklowym laikiem posluchalem go i nic nie ruszalem. Dzisiaj byla dobra pogoda aby wreszcie stestowac sprzet, generalnie dalem mu popalic. O ile wczesniej taki problem nie byl widoczny, po postawieniu motoru po tej dluzszej przejazdce zauwazylem ze b szybko kapie olej (byl dosc rzadki) z rurki po prawej stronei motoru. Znajomy jezdzacy jajkiem podpowiedzial zeby sprawdzic polozenie kranika, no i okazalo sie ze ustawiony byl na pozycje do zalewania gaznikow...kapal jeszcze dlugo, teraz przestal, ale zauwazylem ze spadlo mi paliwo z baku, a wskaznik oleju jest caly zakryty (ponad max). Czy juz na pewno zmieniac olej i filtr, i czy to rozwiaze problem? czy cos wiekszego moglo sie stac? Dodam jeszcze ze w "oleju" ktory wyciekl, widac biale plamki, co mogloby sugerowac ze wlasnie paliwo sie do niego dostalo...ktos juz to przeszedl?co robic? dzieki z gory
hmmm.... przyznam ze troszke nie do konca jasno to opisales
Kranik na pozycji PRI czyli jak mowisz zalweanie gaznikow ustawia sie tylko do rozruchu motocykla i to tez raczej po kilkudniowym postoju. Z reguly w trybie dziennym i z dnia/na dzien ja odpalam z ON.
Rurki z ktorych kapal olej jak mowisz to najprawdopodobniej przewody spustowe. Nie pamietam dokladnie od czego - moze ktos przypomni
Kolejna sprawa to sposob w jaki sprawdzasz poziom oleju - nie sprawdzaj jak moto stoi na centralce bo moze bzdury pokazywac. Najlepiej popros kogos zeby siadl na moto i w pionie trzymal go. Jesli samemu to zacisnij klamke hamulca kleknij i sproboj wywazyc tak moto zeby byl z miare w pionie. Robi sie to tak ze wyczuwasz moment w ktorym moto jak najmniej ciagnie na 1 lub 2ga strone. I wtey dopiero patrzysz na okienko z olejem.
Jesli pomimo to jest ponad MAX. a nie wiesz ile bylo faktycznie wlane to upusc go troche odkrecajac na dole karteru srube spustowa. Jak jest konkretnie przelany olejem to tez zle i mozna silni zarznac.
BTW jesli Ty sam nie zmieniales oleju po kupnie to na wszelki wypadek zrob to jak najszybciej przed zaczeciem konkretnego jezdzenia.
-------------------------------------------------------------
CRUNCH:
A to napewno kapał olej? Opisz gdzie ta rurka.
-------------------------------------------------------------
RYCHU:
Z tego co rozmawialem z Wojosem to chodzi o ten wezyk, ktory jest przy prawej podnozce. Sa tam takie 2 wezyki i podobno to z nich leci.. Z tego co wiem to teraz udal sie do mechanika i sie podpyta co to moze byc:)
A wedlug Ciebie co to moze byc?
----------------------------------------------------------
CRUNCH:
Tam leci benzyna, jak się przelewa w baku przy tankowaniu
WOJOS:
konkretnie to byl to jeden wezyk z taka gumowa nakladka, wlasnie pod prawym podnozkiem, wyprowadzony delikatnie poza owiewke, no na pewno byl to olej tylko wlasnie pytanie brzmi czy nie z benzyna, teraz na oko patrzac na zbiornik do ktorego zlewalem benzyny nie widac ani nie czuc no ale to tak na oko. Dzwonilem do czlowieka ktory motor mi sprzedal, i stwierdzil ze kiedys sie bawil kranikiem, ustawil na res i cale paliwo mu wylecialo. Od tego czasu caly czas jezdzil na pri i wszystko bylo ok wg niego...
tasman - sprawdzalem olej tak jak mowiles, dalej ponad full...
crunch - nie jestem pewien czy byla w tej mazi benzyna, olej byl na pewno. Na bank tez nie byl przelany, bo w baku byl akurat poczatek rezerwy... ewentualnie co to przelany olejem, bo pokazywal wlasnie ponad full, nawet teraz po wykapaniu sporej ilosciu tego plynu (na oko 200 ml moze wiecej) okienko jest cale zakryte...czy ta rurka tez jest od spuszczania nadmiaru oleju czy tylko benzyny?
Crunch:
Powiem tak. Ściągnij owiewki, a zauważysz że obydwa wężyki idą do baku. Także według mnie oleju tam nie mogło być. Sprawdź dokładnie poziom oleju, jeśli jest za dużo, to tego mogą być dwie przyczyny. Pierwsza - poprzedni właściciel wlał za dużo
-----------------------------------------------------------
WOJOS:
crunch napisał/a:
Powiem tak. Ściągnij owiewki, a zauważysz że obydwa wężyki idą do baku. Także według mnie oleju tam nie mogło być. Sprawdź dokładnie poziom oleju, jeśli jest za dużo, to tego mogą być dwie przyczyny. Pierwsza - poprzedni właściciel wlał za dużo, druga - kranik może być nieszczelny, i może "puszczać" benzynę, i wtedy będzie większy poziom oleju. Sprawdź poziom oleju, i tak radzę wymianę oleju jak zakupiłeś moto.
no olej byl na 100%. jak najlepiej sprawdzic szczelnosc kranika? odkrecilem bak, ale przy kraniku sa 3 weze, i zabardzo nie wiem jak sie do tego zabrac. orientujesz sie moze czy w tym roczniku (90') jest kranik otwarty czy podcisnieniowy? bo nie chce sie zalac benzyna...
[ Dodano: 03-03-09, 15:25 ]
a jesli chodzi o olej to masz racje - i tak go zmienie, tylko chce przed zmiana wyeliminowac wszystkie ewentualne usterki, ktore moga spowodowac znowu jego zabrudzenie, narazie wiem ze to moze byc kranik, czy cos jeszcze moze sie do czegos takiego przyczynic?
CRUNCH:
Hmm... Zobacz dokąd prowadzi ten wężyk z którego leci olej, i wtedy daj znać.
WOJOS:
niestety nie wiem co to za czesc, do ktorej idzie ten wezyk, takze daje zdjecia, na poczatek zdjecia samego wezyka w miejscu gdzie wycieka:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 11a8f00a51
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 84bd8a63ed
[ Dodano: 03-03-09, 16:12 ]
a teraz miejsce gdzie dochodzi kranik w zblizeniu i oddaleniu :
to ten gruby brudny kabel za tym cienszym z przodu
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 087bf4fd1b
bardziej widoczne przedluzenie tej czesci do ktorej idzie kabel
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 325a0a5dcc
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 78f9f6158a
-----------------------------------------------------------------------
CRUNCH:
To na 100% idzie do baku, kabel zresztą też, ale przez niego nic nie będzie wyciekać. Zdejmij tą owiewkę, bo widzę że ta większą zostawiłeś.
-----------------------------------------------------------------------
WOJOS:
crunch napisał/a:
To na 100% idzie do baku, kabel zresztą też, ale przez niego nic nie będzie wyciekać. Zdejmij tą owiewkę, bo widzę że ta większą zostawiłeś.
zdjecia miejsca gdzie dochodzi kabel sa zrobione z lewej strony motocykla, wieksza czesc owiewki zdjeta. Poza tym ten element do ktorej on dochodzi to airbox, do ktorego wchodzi olej przez odme w przypadku za duzej jego ilosci w misce, czyli generalnie duzo sie nie dowiedzialem. czy ktos sie orientuje co moze sie przyczynic do ewentualnego wycieku paliwa do oleju (dodaje ze byl ustawiony na pri caly czas, swoja droga czy to tez nie moze uszkodzic czegos?) czy to jest np tylko wadliwy kranik?
----------------------------------------------------------------
CRUNCH:
Jeśli tak, to napewno masz nieszczelny kranik. W takim wypadku nie radzę Ci odpalać moto. Jakiś czas jeździłem na PRI (zapomniałem przełączyć) i nic się nie stało.
----------------------------------------------------------------
WOJOS:
no ten gosc jak widac nie grzeszył ogarnieciem i jezdzil caly czas na pri, z tym ze silnik chodzi rowniutko, ladnie wchodzi na obroty itp nawet przed regulacja gaznikow jeszcze w tym sezonie. wyczytalem ze jesli pojdzie iglica w gazniku (wlasnie przy ustaieniu na pri, czyli to wcale nie musi byc kranik), to paliwo moze dostac sie do oleju wlasnie. nie odpalam poki co, musze sciagnac mechanika zeby sprawdzil te iglice, zeby znowu nie zachlapalo mi nowego oleju bo zmienic musze tak czy siak
---------------------------------------------------------------
KOSA1022:
Czegoś tu nie rozumiem bo na logike biorąc i z doświadczenia to jeżeli kranik jest nieszczelny a powiedzmy gaźnik przeleje paliwo to ewntualnie można zalać świece w cylindrach i może nie chcieć zapalić , ale jak paliwo z baku miało by się dostać do oleju w silniku to za holere nie rozumiem. Możecie mi to wyjaśnić???

mail z odpowiedzią poczułem się jakbym
od kogoś ostro.

każdego potencjalnego klienta na grubą kasę.