suzi imbryczek pierwsze pytania

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

suzi imbryczek pierwsze pytania

Postprzez krzychuk » sobota, 19 marca 2016, 05:02

Witam nabyłem imbryczka z 1989 choc haynes po numerze ramy mówi że to jest 1988r.Moto ma problemy z paleniem.Wczoraj zdjołem bak i zobaczyłem znacznie cos innego niz sie spodziewałem a mianowicie:
1 kranik
[img][IMG]http://images77.fotosik.pl/433/bcf37f02a0d00fe5med.jpg[/img][/img]
taki ma byc a nie z wieksza iloscia odejsc.jak to ma działac na pri skoro z zadnej rurki nie leci paliwo.
2 zbiorni
co to sa za rurki i gdzie powinny byc podłączone
[img][IMG]http://images76.fotosik.pl/433/5dba1417925fd10amed.jpg[/img][/img]
[img][IMG]http://images77.fotosik.pl/433/ee655cd9f16c9e04med.jpg[/img][/img]
[img][IMG]http://images75.fotosik.pl/432/5ec0e247e9c7aa7fmed.jpg[/img][/img]
[img][IMG]http://images76.fotosik.pl/433/2b3e88e41a0c1501med.jpg[/img][/img]
chodzi mi o przewody o oznaczeniu 1 2 3 5 6
3- to raczej elektryka od wskaznika ale co z reszta bo reszta nigdzie nie jest podłaczona
no co to za kapturki o oznaczeniu 4
[img][IMG]http://images77.fotosik.pl/433/898731045d5e9ff0med.jpg[/img][/img]
krzychuk
Klubowicz
Klubowicz

Re: suzi imbryczek pierwsze pytania

Postprzez Leon_ » sobota, 19 marca 2016, 12:49

Znajdź na necie serwisówkę do twojego motocykla.
Są tam opisane wszystkie elementy motocykla i jego osprzętu (rureczki, przewody, opis kranika itp) ;)
Przewód odchodzący ze spodu zbiornika to jego odpowietrzenie i przelew awaryjny.
Wąż ma być puszczony pod motocykl, gdzieś z boku razem z odpływem skroplin/oleju z airboxa (nie wiem jak jest dokładnie poprowadzony w starym gsxf) byle nie pod tylne koło.
Wężyk z osłony czujnika poziomu paliwa - to też awaryjny odpływ.
Dwa wężyki wychodzące z gaźników i łączące trójnikiem pary gaźników, to też coś w rodzaju odpowietrzenia i wyrównania ciśnień w gaźnikach.
Te wężyki maj być poprowadzone po airboxie i niczym nie zaślepione na końcach.
Zaślepione kominki przy gaźnikach od strony ssącej, to króćce do podłączenia wakuometrów - synchronizacja gaźników.

Co do kranika, to jest on właściwy - ma przewód zasilający gaźniki i przewód podciśnienia.
Jeśli nie leje paliwem w pozycji PRI, to jest pewnie zapchany lub uszkodzony.
Problemy z uruchomieniem silnika mogą być właśnie spowodowane usterką kranika.
Leon_

Postprzez krzychuk » sobota, 19 marca 2016, 20:10

ja juz widze ze serwisówka ma sie ni jak do tego moto np regulacja tylnego amora jest na takiej nakretce jak w rowerach przy kierownicy na taki klucz hakowy
Ale niech pójdzie nastepne pytanie
Sprawdziłem dzisiaj kompreche. na czterech cylindrach na zimmnym jest ok 12 barów czyli jest ok
ale z airboxa cieknie paliwo na wolnych obrotach
przeprowadziłem synchronizacje gazników
suzi wkreca sie na obroty ja wsciekła
na wolnych delikatnie faluje
jak zauwazyłem to drugi smok powietrza od lewej poci sie i zalewa airboxa na tyle zeby paliwo wypłyneło na zewnatrz nawet podczas pracy silnika na ciepło
i o co kaman
krzychuk
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Leon_ » niedziela, 20 marca 2016, 09:38

Gaźniki na stół i sprawdzasz w pierwszej kolejności poziom paliwa w komorze pływakowej (zgodnie z serwisówką), pływak czy pracuje płynnie i czy nie jest utopiony, zaworek iglicowy, czy jest szczelny i czy pracuje bez zacięcia.
Któraś z tych rzeczy nawaliła.
Leon_

Postprzez kluczu » niedziela, 20 marca 2016, 19:25

krzychuk napisał(a):Witam nabyłem imbryczka z 1989. Moto ma problemy z paleniem.

A może zacznijmy od tego...
Mianowicie jak nabyłeś to moto?

Kliknąłeś "kup teraz"?
Nie sprawdzałeś jak zapala?
Co ewentualnie mówił poprzedni właściciel? Chyba, że brałeś w ciemno, bez sprawdzania?

Nie pali tylko na zimno, czy na ciepło też ma problemy - o ile odpali oczywiście?

Sprawdzałeś świece?
Zrób to, bo to jedna z podstawowych rzeczy.
Kolor i stan świec może wiele powiedzieć o stanie silnika.
kluczu

Postprzez kluczu » niedziela, 20 marca 2016, 19:50

Widzę, że to Twój kolejny temat.
Mało chronologicznie zdajesz sprawę.
Z tego co wyczytałem w poprzednim poście, to motocykl może mieć problem z zaworami.
Chyba ktoś już napisał, że mogą być podparte.
Za mały luz zaworowy i silnik gaśnie na ciepło - efekt podpartych zaworów... Zacząłbym od zrobienia tego.
Sprawdź kompresję w cylindrach?
Najważniejsze to żeby była równa na wszystkich 4 garnkach.

Miksol napisał Ci o kompleksowym serwisie. Raczej się nie pomylił :)

Sprawdź zawory, kompresję i wymień olej.. To na początek. ;)
kluczu

Postprzez krzychuk » niedziela, 20 marca 2016, 22:07

kilka linijek wczesnie pisałem ze komprecha na zimnym około 12barów na kazdym cylindrze wiec mysle ze wynik niezły.Jak ja ogladałem to moczyła swiece ale zapalała.
wczoraj wyjelismy swiece dwie były mokre wysuszone i opalone włożone spowrotem.odpalona nagrzana zrobione synchro (troche cierpliwosci wymaga) i nagle zaczeło wyciekac paliwo z airboxa przez rurke.zajrzałem do niego i z druga gardziel była w koło mokra.dzisiaj poszedłem ja odpalic wyciagam ssanie power on a suzi wskakuje na bardzo wysokie obroty no to wsunołem ssanie spowrotem i zaczeła chodzic normalnie.porzedni własciciel mówił cos ze robił synchro gaźników ale ja w to raczej nie wierze.bo nikt nie inwestuje w motocykl przed sprzedażą.
Takze jutro wyjme gazniki po wymywam poczyszcze posprawdzam i ma byc git.powymienia sie oleje i inne płyny ustrojowe swiece i bedzie pieknie.
krzychuk
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Miksol » poniedziałek, 21 marca 2016, 23:26

1 przewod przelewowy wlewu paliwa, nadmiar i to co przedostanie sie przez uszczelke wlewu splywa pod moto,
2 przewod przelewu plywaka, w razie awari/rozszczelnienia plywaka paliwo wycieka pod moto, a nie na rozgrzany silnik,
3 przewody wskaznika poziomu paliwa

5 i 6 przewody odpowietrzenia/przelewy komory plywakowej. Naturalnie pozwalaja opuscic pqowietrze, z komory plywakowej, tak aby moglo tam wplynac paliwo, inaczej robilo by sie cisnienie. W przypadku awarii zaworka iglicowego, paliwo przelewa sie tymi przewodami na glebe. Sa dwa 5 dla 1i2 gaznika i analogicznie 6 dla 3i4. Nie ktore motocykle (np. Hondy, maja na ich koncach filtry, ktore uniemozliwiaja dostawanie sie brudu (muslalem o zaadaptowaniu do mojego imbryka), inne maja to polaczone z ukladem odpowietrzania skrzyni korbowej (ekologia, opary paliwa)

Kapturki zaslepiaja zlacza podcisnienia, sluza do podlaczania wakuometrow i synchronizacji gaznikow.

Co do kranika, modele 88-89 maja jedno wyjscie. Na pozycji pri paliwo powinno leciec z przewodu blizej pokretla. Ten na koncu to podcisnienie do otwierania kranika.
Na 90% ktos rozbieral kranik i uszkodzil, albo zle zalozyl sprezynke ktora otwiera membrane w pozycji pri...

Moim zdaniem masz uszkodzone zaworki iglicowe i/lub oringi gniazd zaworkow. Paliwo przelewa sie przez gaznik i napelnia airbox.

Aby to sprawdzic musisz wyjac gazniki, przyda sie opalarka aby rozgrzac krocce i ich nie zniszczyc. Dalej kladziesz je w naturalnej pozycji takiej jak w moto.
Podlaczasz paliwo (ja to robie z motocyklowej kroplowki, ale wykombinujesz jakas butelke)
Wczesniej czyscisz gardziele do sucha.

Puszczasz paliwo i patrzysz... jak po 3-4minutach w gardzielach sucho, to git, jak nie to problemem jest wyzej opisywana awaria.

Mozna podratowac sprawe podginajac jezyk plywaka, ale mota to w poziomach i lepiej wymienic zaworek (koszt ok 15zl sztuka)

Motocykl jakos odpala, jedyne co mu potrzebne to solidny i sumienny serwis. Kupiles motocykl z 89roku... robie awarie w sprzetach z 2009roku... To solidna jakosc Suzuki daje to, ze 27letni motocykl jeszcze, zyje, ale nic za darmo. Pelen serwis z podstawowymi wymianami da ci radosc, a nie udreke...
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Postprzez krzychuk » środa, 23 marca 2016, 21:38

ok gazniczki wymyte.Próba zalania gazników skończyła sie tym ze z trzeciego gaźnika zaczeło sie wydobywac paliwo z rurki na dole pokrywki.Ale spoko olałem temat i postanowiłem odpalic moto bez załozonego airboxa.suzi zapaliła i sobie chodziła w miare regularnie po chwili zaczeła szalec na obrotach regulacja wolnych obrotów nic nie dała bo srubka regulacyjna sie wykreciła z wezyka.Jak zakryłem jeden z wlotów powietrza to poczułem na dłoni paliwo.później założyłem airboxa i suzi bardzo ładnie pracowała. o wiele lepiej niż wczesniej bez airboxa.srubki składu mieszanki sa wykrecone o dwa obroty z air boxem pieknie wkrecała sie na obroty ze zdjetymi dławiła sie okrutnie.teraz pytanie z wyciekiem sobie poradze bo najprawdopodobniej albo cos zle złozyłem albo podwinał sie oring albo zaworek jest zły albo cos nie dokładnie wyczysciłem. ale czy skład mieszanki nie jest za bogaty? Ile czasu trzeba aby silnik pracował zeby ocenić po kolorze swiec ze skład mieszanki jest ok.
dodam na koniec ze jeszcze nie zakupiłem nowych swiec ani nie zmieniałem oleju który mógł byc podlany benzyna.
krzychuk
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Miksol » czwartek, 24 marca 2016, 10:10

Skład mieszanki to trochę loteria... Jak są nie wyeksploatowane gaźniki to potrafi chodzić na fabrycznych nastawach...

Ja mam imbryka 3/4 z 93roku. Serwisówka podaje 1 5/8 wykręcenia. Prawidłowo chodzi na 3 1/2 wykręcenia.
Miksol

Postprzez krzychuk » niedziela, 27 marca 2016, 00:11

no i sukces ale zaczne od poczatku
1.zuzia zalewa swiece.dobrałem sie do gażników wymyłem z syfu który sie tam znajdował a troche go było. poziom paliwa ustawiłem okazało sie ze z jednego ganika cieknie paliwo bo nie dokreciłem jednej srubki.
2.gazniki skrecone ustawione na 3 obroty swiece czarne moto skacze na obrotach w granicach nawet 500 obrotów.
3.wiec w końcu przyszedł czas na wymiane oleju i swiec.po paru minutach w miare nie regularnej pracy nowa swieczka czarna.wiec zmieniłem ustawienienie składu mieszanki na fabryke.
4.i tu pojawia sie sukces wkreca sie bardzo ładnie na obroty bardzo ładnie z nich schodzi choc potrafi zwolnic ze szchodzeniem tak około 2000 obrotów po czym ustawia sie na 1300 i faluje w zakresie ok 50-100 obrotów raz w dół raz w góre.
Niepokoi mnie jedna rzecz.nie moge dobrze nasunac airboxa na gaźniki o ile te dwa zewnetrze krócce wchodza ładnie to te dwa srodkowe tak jakby tylko dotykały gazników.numery czesci zgadzaja sie z orginałem tak jak w katalogu ustawione sa zabkiem pomiedzy dwoma kropkami na airboxie a w raz nie nachodzą na gaźniki tak jak powinny.i gdzie jest babol ?
5. no i pomimo tych beznadziejnych króćów które nie dochodza do końca na gażniki moto zsynchronizowało sie idealnie chodzi elegancko równiótko wkreca sie bardzo ładnie pali bez problemu czy ciepłe czy zimne.czyli pełny sukces
BRAWO JA+
krzychuk
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Miksol » poniedziałek, 28 marca 2016, 08:49

1.Zdejmij air box.
2. Wyjnij z niego wkład filtra.
3. Jak masz opalarkę to podgrzej króćce, żeby były elastyczne.
4. Wsadz rękę w airbox i ciśnij na środek.

Najpierw skręć środkowe, potem zewnętrzne.
Jak by co to mam taki airbox za grosze.
Miksol

Postprzez krzychuk » wtorek, 29 marca 2016, 20:13

Miksol BRAWO TY!!! :D
tak jak mówiłes tak zrobiłem i dojszło do końca i opaski nie spadają.
jeszcze raz BRAWO TY!!! :D
A teraz nastepne pytanie w sobote zalałem około 3-4 litrów paliwa.czy wskaznik jest tak leniwy ze mu sie niechce czy o co znowu kaman ze wskazówka nie chce drgnac z pozycji totalne zero a wczesniej nawet jakąś rezerwe wskazywało kabelki raczej podłaczone kolorystycznie.kolejny temat to jakas zwiecha przy przełacznikach kierunkowskazów i na przykład przy przycisku startera.pytanie moje jest takie czy rozebrac wymyc i bedzie ok czy nie ruszac tego i szukac nowych na podmianke
krzychuk
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kaamos » wtorek, 29 marca 2016, 21:31

Rozebranie i przeczyszczenie kosztuje Cię co najwyżej tyle, co preparat do czyszczenia styków, o ile nie pożyczysz od kogoś. Kupić nowe zawsze zdążysz.

A 3-4l to nie jest mało, więc powinien wskaźnik zareagować, chyba że masz jakoś dziwnie czujnik ustawiony, że łapie dopiero większe ilości, ale tutaj spekuluję. W każdym razie u mnie wlanie takiej ilości da widoczny efekt.
kaamos

Postprzez Miksol » środa, 30 marca 2016, 07:17

Wskaźnik jest stabilizowany, żeby nie latał na nierównościach jak w starym kaszlaku.
Podnosi się ospallleeeee... Jak chcesz mieć pewność, że działa, to odepnij styki od zbiornika i złącz je razem.
Jak po przekroczeniu zacznie się szybciej podnosić to wskaźnik sprawny...

Co rozumiesz przez zawieszanie przełącznika?? Zaciera się?? Nie reaguje??

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Brawo JA :lol:
Miksol

Postprzez kaamos » środa, 30 marca 2016, 16:23

Podnosi się powoli, ale po chwili efekt powinien być wyraźnie widoczny. 4l to nie jest hop siup.
kaamos

Postprzez krzychuk » czwartek, 31 marca 2016, 17:16

Co rozumiesz przez zawieszanie przełącznika?? Zaciera się?? Nie reaguje??

no własnie nie odbijaja same do końca i trzeba delikatnie poprawic paluszkiem. a one sie same wyłaczaja po jakim czasie czy znowu trzeba szturchac paluchem zeby je wyłaczyc?
krzychuk
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez krzychuk » czwartek, 31 marca 2016, 19:35

next pytanie?
wczoraj pojezdziłem moto obroty tak do 5 tys przejechałem nim ok 3km.dzisiaj odpaliłem pochodził sobie az sie zagrzał na koniec wykreciłem swiece druga dodam i zobaczyłem ze w koło srodkowej elektrody swieca robi sie biała.powiedzmy ze cała swieca jest sucha i czarna a w koło srodkowej elektrody zaczał pojawiac sie biały pierscionek o wysokosci maks 1mm.suzi dalej chodzi w miare płynnie wkreca sie na obroty jednym słowem nie focha sie.Ale co zauwazyłem ostatnio to w czerwonej karcie pojazdu jest wpisane 36kW.nie wiem czy jedno ma cos wsólnego z drugim ani gdzie szukac tych fabrycznie brakujacych kW
krzychuk
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez krzychuk » wtorek, 19 kwietnia 2016, 17:59

Polatałem troche moto zrobiłem około 160km z obrotami na poziomie 4-6tys wykreciłem swiece a one nadal czarne.moto jezdził dos dobrze spalanie przy tych obrotach około 6 l skład mieszanki ustawiony według manuala czyli 1 i 7/8 obrotu. Postanowiłem obniżyć iglice o jeden zabek.moto ma teraz problemy z paleniem. wiec ma zamiar wrócic z iglicami na poprzednia wersje.Wymieniałem swiece na nowe i dali mi denso x27esr-u które sa odpowiednikiem dr9es z ngk a do mojego moto serwis zaleca dr8es. czy taka różnica moze powodowac okapcanie swiec zapłonowych.Jak sie doczytałem na stronach ngk to 9 jest zimniejsze od 8.
krzychuk
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Gruby Kurp » wtorek, 19 kwietnia 2016, 23:20

Różnica pomiędzy świecami DR9ES i DR8ES nie powinna mieć zauważalnego wpływu na sprawowanie się motocykla. Pierścionkiem wokół elektrody moim zdaniem nie należy się przejmować. A co do tych 36 kW to pewnie masz wersję zablokowaną. Jakie ma osiągi? Chodzi mi przede wszystkim o prędkość maksymalną. Tu znajdziesz coś więcej na temat blokad w gsxf-ie http://forum.scigacz.pl/about44736-0.html Z iglicami nic nie kombinuj, zostaw je w fabrycznym położeniu.
Suzuki GSX600F '06
Gruby Kurp

Następna strona

Powrót do SILNIK