ZAWORY, WAŁKI, ŁAŃCUSZEK ROZRZĄDU

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez cybul » poniedziałek, 7 czerwca 2010, 08:02

Dziękuję Ci dobry człowieku :)
Jakby co to będę męczył ;P

Pozdrawiam
cybul

ROZRZĄD

Postprzez Liber » środa, 14 lipca 2010, 19:07

male pytanko.przy jakim przebiegu robi sie rozrzad i jakie to sa koszta?
Ostatnio edytowano wtorek, 17 sierpnia 2010, 12:55 przez Liber, łącznie edytowano 1 raz
Liber

Postprzez TasmaN » piątek, 16 lipca 2010, 21:00

Nie ma okreslonego przebiegu na to (tak mi sie wydaje).

Po prostu jak slychac lancuszek to sie zaglada przy okazji ustawiania zaworow i ocenia czy wymieniac rozrzad.
TasmaN

Postprzez WilQW » piątek, 16 lipca 2010, 21:12

producent mówi o 100tys. km ale to jest oczywiście uzależnione od stylu jazdy, bo jak ktoś ostro i dużo lata po mieście to szybciej poleci ale są to z reguły duże przebiegi,
chłopacy to nie samochód że pasek się zmienia :)
pzdr
WilQW

Postprzez ivan » piątek, 16 lipca 2010, 21:25

Jakoś ciężko w Polsce znaleźć moto z przebiegiem 100 tys. :D Wniosek: u nas do rozrządu się nie zagląda.
A tak poważnie, to jak masz ponad 50kkm to możesz zajrzeć do niego. Jednak dopóki nie hałasuje to nie jest to bezwględnie wymagane. Z tego co się orientuję koszta są nie małe bo sporo jest roboty przy tym. Strzelam że ok 1tys zł by Cię skasowali z łańcuszkiem z kompletem ślizgaczy i wszystkim co się tam wymienia.
ivan

Postprzez Budzik » piątek, 16 lipca 2010, 21:26

ja mam 55k nabite i cisza, jest chlopak na forum na czerwonym imbryku 600'tce i ma chyab 160k nabite :d jego tzreba sie spyatc keidy wyminail
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez domel » piątek, 16 lipca 2010, 22:07

Najczęściej wymienia się sam łańcuszek co kosztuje na ogół ok 250-300zł łańcuszek i tyle samo wymiana.
Komar->WSK125->MZ ETZ 251->Yamaha XJ 600S->Suzuki GSXF750->Suzuki SV1000S
domel

Postprzez MaciekZG » piątek, 16 lipca 2010, 22:10

Wymieniałeś że wiesz ?? ;)
MaciekZG

Postprzez Kacper » piątek, 16 lipca 2010, 22:10

Przy odrobinie umiejętności wymiana nie jest skomplikowana. Koszt łańcuszka DID-a to 300 PLN. Stary łańcuszek się rozkuwa, podpina nowy i przewija się kręcąc korbowodem.
Jeśli go nie słychać to wszystko jest ok, po sezonie jak będziesz robił regulację zaworów to możesz ocenić jego stan patrząc na napinacz jak daleko jest wsunięty.
GSX 600F

Kacper
Kacper

Postprzez Budzik » sobota, 17 lipca 2010, 09:24

znajomy robil, bo rozebral pol silnika to uznal ze wymieni. DR 650 co prawda ale poradzils obie
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez domel » sobota, 17 lipca 2010, 09:29

MaciekZG napisał(a):Wymieniałeś że wiesz ?? ;)
Heh wymieniałem więc wiem....ale w XJ :)
Komar->WSK125->MZ ETZ 251->Yamaha XJ 600S->Suzuki GSXF750->Suzuki SV1000S
domel

Postprzez gooxes » wtorek, 20 lipca 2010, 22:39

Kacper napisał(a):Przy odrobinie umiejętności wymiana nie jest skomplikowana. Koszt łańcuszka DID-a to 300 PLN. Stary łańcuszek się rozkuwa, podpina nowy i przewija się kręcąc korbowodem.

taaa mądralo chyba jeszcze o późniejszym ustawieniu wałka rozrządu względem wału zapomniałeś, rozrząd w tym motocyklu jest kolizyjny więc jeśli nawet się pomylisz o jeden ząbek to możesz być świadkiem wybuchu silnika w swoim motocyklu

Liber, jak Cię interesuje ile żywota zostało jeszcze twojemu łańcuszkowi rozrządu to w serwisówce masz pokazane w jakiej pozycji ustawić wał żeby móc wykręcić napinacz,
napinacz działa na zasadzie zapadki więc policzysz sobie ile ząbków zostało do max wysuniecia = wymiany łańcuszka na nowy

ps. któryś z forumowiczów wymieniał go przy przebiegu bodajże 70 tys. km
gooxes

Postprzez adamRS » środa, 21 lipca 2010, 17:39

Gooxes u mnie był rozrząd przestawiony o 3 ząbki i nic się nie stało tylko nie chciał się wkręcać na obroty :P Z tego co zaobserwowałem to napinacz można wykręcać w dowolnej pozycji wału i nic się nie stanie. Przynajmniej u mnie nic się nie stało a wykręcałem wielokrotnie.
adamRS

Postprzez gooxes » środa, 21 lipca 2010, 21:02

adamRS napisał(a):Gooxes u mnie był rozrząd przestawiony o 3 ząbki i nic się nie stało tylko nie chciał się wkręcać na obroty :P Z tego co zaobserwowałem to napinacz można wykręcać w dowolnej pozycji wału i nic się nie stanie. Przynajmniej u mnie nic się nie stało a wykręcałem wielokrotnie.

to masz farta że nie chciał się wkręcać bo nie wiadomo co by się stało np. przy 12 tys rpm
zaglądnij do serwisówki, masz pokazane w jakiej pozycji wykręcać napinacz żeby nie było kuku
gooxes

Postprzez tommy » niedziela, 1 sierpnia 2010, 23:15

Musze wymienić wałek rozrządu(wydechowy) i w związku z tym pytanie: czy da się wyciągnąć i włożyć z powrotem wałek bez zdejmowania łańcuszka rozrządu ?
tommy

Postprzez WilQW » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 06:03

Witam
łańcuszka rozrządu nie musisz rozpinać jeśli o to ci chodzi, odkręcasz napinacz i po wszystkim
pzdr
WilQW

Postprzez adamRS » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 16:10

Wyciągasz napinacz odkręcasz wałek i wyciągasz. Oczywiście łańcuszek musisz zdjąć z wałka.
adamRS

Postprzez tommy » wtorek, 3 sierpnia 2010, 11:50

Ok dzięki za odp. czytałem wcześniej na forum ze TasmaN tez miał problem z wałkiem ale wymienił głowice ... mam nadzieje ze nowy wałek będzie dobrze współgrał ze stara głowica.
tommy

Wałki rozrządu z gsxf 600 do 750?

Postprzez BolQ » środa, 22 września 2010, 04:06

Witam, szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego tematu. Wie ktoś może czy wałki rozrządu i dźwigienki z gsxf 600 (rocznik 93) podejdą do 750 (rocznik 92)? Z góry dziękuje za pomoc.
BolQ

Postprzez zary » środa, 22 września 2010, 12:07

w 600 z 93 już chyba były płytki.
dźwigienki są takie same ale wałki maja mniejszy skok.
Ostatnio edytowano środa, 22 września 2010, 12:08 przez zary, łącznie edytowano 1 raz
zary

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK