TŁUMIK + KOLEKTORY

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Gof » sobota, 26 lutego 2011, 12:59

guardian_angel napisał(a):Tak czytam te wszystkie posty o przeróbkach tłumika i mam nadzieję, że każdy z was kto taki tłumik przerabia lub zakłada pustą lub inną puszkę, to zdaje sobie sprawę że zakłóca przebieg falowy pracy silnika no i jest zmuszony do zmiany dawki paliwa i synchronizacji gaźników. Powodzenia chłopaki :)

Jaki jest w jaju (przy seryjnym rozrządzie) kąt jednoczesnego otwarcia dolotu i wydechu? Z tego co czytałem (wprawdzie w samochodach a nie w motocyklach) przy seryjnych wałkach rozrządu ten kąt jest bliski zeru i odbicie w wydechu nie ma istotnego wpływu na podciśnienie w dolocie.
Skład i synchronizacja były zrobione tak czy inaczej :)
Gof

Postprzez zary » poniedziałek, 28 lutego 2011, 16:21

tu nie chodzi o rozrząd kolego, tylko o zawirowanie spalin, na przelocie spaliny szybciej wylatują z cylindra co wpływa na skład mieszanki
zary

Postprzez Gof » poniedziałek, 28 lutego 2011, 16:28

Z tego co wiem chodzi o to, że odbicie w normalnym tłumiku pomaga stworzyć podciśnienie w dolocie, gdy otwarte są oba zawory, i to pomaga zasysać mieszankę.
Gof

Postprzez Budzik » poniedziałek, 28 lutego 2011, 18:17

t jest bardziej wazne w 2 sówie w 4 sówie moze byc przelot, tylko musi byc miesanka do tego dobrze ustawiona
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez zary » poniedziałek, 28 lutego 2011, 20:43

w 4t podobno zawory mogą się szybciej wypalać, o 2t to chyba kolega gof pisze bo w silniku z zaworami jest taki magiczny pkt gdzie są zamknięte wszystkie zawory i nie występuje nachodzenie na siebie faz, to właśnie w 2t się dzieje tam tlumik to bardziej istotna sprawa bo ona tak jakby wrzuca z powrotem spaliny do cylindra tzn przepłukiwanie zwrotne
Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 lutego 2011, 20:50 przez zary, łącznie edytowano 1 raz
zary

Postprzez brodaty_rider » poniedziałek, 28 lutego 2011, 20:57

jeśli chodzi o 2t to w 2t jest dyfuzor i tłumik raczej ma małe znaczenie oby przelot był i pełni funkcję tłumiącą to dyfuzor odpowiada za powrót i kompresje :D miałem 2t i trochę musiałem się dokształcić i podłubać jak remontowałem :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez guardian_angel » wtorek, 1 marca 2011, 09:13

O kurde ale dyskuję rozpętałem :)
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez brodaty_rider » wtorek, 1 marca 2011, 09:36

Dyskusje są najciekawsze :D :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez zary » środa, 2 marca 2011, 23:44

si si ;] co do dyfuzora to ja robiłem testowo do komara i w sumie wydaje mi się, że chyba miał lepszą elastykę, a w silnikach 4t stosuje się strumienice, żeby lepiej spaliny leciały, ale ze względu na gabaryty nie ma jak tego wsadzić do moto, już lepiej turbo :diabel:
Ostatnio edytowano środa, 2 marca 2011, 23:45 przez zary, łącznie edytowano 1 raz
zary

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 3 marca 2011, 08:30

Turbo w gaźnikowcach jest ciężko zrobić :D

W silnikach motocyklowych do turbo najlepiej mieć tytanowe korbowody i zawory i kute tłoki :D
Ostatnio edytowano czwartek, 3 marca 2011, 08:31 przez brodaty_rider, łącznie edytowano 1 raz
brodaty_rider

Postprzez zary » czwartek, 3 marca 2011, 12:11

jak już się tak rozmarzyliśmy, to po co tłoki kute, tytanowe korbowody, turbawki i inne zabawki od razu lepiej zainwestować w MTT Y2K :diabel: tam nie ma problemów dyfuzora strumienicy turbo, tam jest sto tysięcy więcej ustrojstw ;]

dobrze wróćmy do tematu, czy ktoś aplikował do czajnika wydech 4w1 ?
zary

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 3 marca 2011, 16:03

Ja mam w czajniku 4w1 :D bardzo dobrze lata :D
brodaty_rider

Postprzez zary » czwartek, 3 marca 2011, 21:29

a masz możliwość kopsnąć na yt trochę próbki, bo mam okazje kupić cały wydech za 250zł i nie wiem jak to brzmi
zary

Postprzez brodaty_rider » piątek, 4 marca 2011, 09:36

Mam filmik jak to chodzi ale przester taki że mikro nie wyrabia :D na odcięciu słychać ale niżej jakoś nie bardzo ;/ ale dzisiaj będę jeździł to nagram z jakiejś większej odległości :D i jeszcze zależy jaki tłumik do tego włożysz :P
brodaty_rider

Postprzez sanczo1 » czwartek, 17 marca 2011, 23:58

MOja 750 ma przelotowy tłumik. Bas powala, strzela jak z armaty :)

Jedynie co mo nie daja ciągle spokoju to fakt ze przy predkościach górnego zakresu kranik nie wyrabia z paliwem.

Samo grzebanie z kranikiem mam już za sobą ( pomogło tylko troche)

Pogrzebałem trochę w necie i dotarłem do etapu synchro gaźników. W trakcie roboty wyszło, że problemem nie jest różnica podciśnień (było idealnie), ale ogólnie zbyt niskim ciśnieniu w układzie dolotowym. Oczywiście to podcisnienie również steruje pracą zaworka w kraniku.

Więc moim skromnym zdaniem trzeba się troche nagłówkować, czy warto grzebać w tłumiku....

No chyba, że kolejne dutki zostawiać u mechanika na kompleksową regulację całego układu zasilania....
sanczo1

Postprzez Alpha » piątek, 18 marca 2011, 17:41

Zdejmij wężyk podciśnienia z króća ssącego , i zassaj paszczą . Jeśli język nie przyklei się do węża , to masz winowajcę . A jeśli przyklei , to nie masz ;)
Alpha

Postprzez Budzik » sobota, 19 marca 2011, 20:01

http://www.youtube.com/watch?v=m19k1QYN5z4

moi drodzy, takze sie chwale :D nie jest jeszcze malinezja bo regulacje tzreba zrobic, ale brzmi mniej-wiecej tak ^^

wiadomo nie posiadam takiego sprzetu ktory pieknie by to nagral, ale staralem sie najlepiej jak potrafie. :)
Budzik

Postprzez Byłas600f » niedziela, 20 marca 2011, 10:33

Budzik napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=m19k1QYN5z4

moi drodzy, takze sie chwale :D nie jest jeszcze malinezja bo regulacje tzreba zrobic, ale brzmi mniej-wiecej tak ^^

wiadomo nie posiadam takiego sprzetu ktory pieknie by to nagral, ale staralem sie najlepiej jak potrafie. :)

Tak jak piszesz jakość dźwięku nic praktycznie nie prezentuje. Spróbuj może nagrać to jakąś kamerką cyfrową a nie telefonem i to w garażu. Odstaw kamerkę na kilka metrów, nie trzyaj jej w ręku, bo im bliżej podchodzisz motocykla to robi się rezonans i czułość każdego mikrofonu oszaleje. Postaraj się, bo rzadko można usłyszeć wymienione kominy w naszych Imbrykach a napewno wszyscy posiadacze tych modeli, chętnie rozkoszowaliby się pięknym dźwiękiem. Pozdrawiam
Byłas600f

Suzuki GSX600F 1999r nowy tłumik

Postprzez happy85 » niedziela, 27 marca 2011, 10:16

KOledzy chce założyć nowy tłumik sportowy przelotowy z wygłuszeniem, czy bedzie problem z wyregulowaniemgaźników czy nie powinno być problemui czy nie bedzie mi strzelał tłumik
happy85

Postprzez Budzik » niedziela, 27 marca 2011, 11:05

nie jedna osoba zalozyla sobie akcesoryjny wydech i gazniki im wyregulowali, zalezy jakich masz magikow:)
Budzik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK