TŁUMIK + KOLEKTORY

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Rafik » niedziela, 27 marca 2011, 11:26

mam założoną przelotówkę z lekkim dławikiem i wszystko jest ok, nawet na samej przelotówce moto śmiga ale wtedy jest za głośno dla mnie. :P
Rafik

Postprzez happy85 » niedziela, 27 marca 2011, 11:44

ok dzięki za info
happy85

kolektor z jajka do imbryka

Postprzez matylek1982 » środa, 30 marca 2011, 15:23

czy podpasują kolektory z tlumikiem od jajka (4w1) do imbryka ?
dz za odpowiedz!!
Ostatnio edytowano środa, 30 marca 2011, 15:37 przez matylek1982, łącznie edytowano 2 razy
matylek1982

Postprzez Adriann » sobota, 2 kwietnia 2011, 00:09

Chłopy co mozna zrobic zeby oryginalny tłumik wydawał ładniejszy dzwiek, grubszy i bez pozniejszego ustawiana gaznikow?
Adriann

Postprzez brodaty_rider » sobota, 2 kwietnia 2011, 00:50

Trzeba wybebeszać i jak byś nie patrzył tak czy tak synchro i skład mieszanki będzie trzeba robić :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez zolwik » sobota, 2 kwietnia 2011, 13:52

Adriann napisał(a):Chłopy co mozna zrobic zeby oryginalny tłumik wydawał ładniejszy dzwiek, grubszy i bez pozniejszego ustawiana gaznikow?

Przy ingerencji w wydech jest wskazane ponowna regulacja !
Chcesz sport to zakup i jw.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Pytanie w sprawie wydechu !

Postprzez katon » niedziela, 1 maja 2011, 11:45

Witam jak w temacie czy wydech od gsxf 750 (imbryk) będzie pasował do gsxf 600 (imbryk) chodzi mi głównie czy sam wydech (kształt puszki) bez kolektorów jest taki sam w 750 jak w 600. :?:
katon

Postprzez zary » niedziela, 1 maja 2011, 13:35

w 600 są mniejsze puchy
zary

Postprzez Budzik » niedziela, 1 maja 2011, 18:50

i to chyab cala roznica, ewentualnie dlugosc moze byc inna ale w to watpie :P
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez zary » niedziela, 1 maja 2011, 19:09

dlugość musi być taka sama i reszta, bo to ta sama rama i silnik ;p
zary

PRzeróbka oryginalnych wydechów - GSX 750f 1994r

Postprzez f0rever » poniedziałek, 20 czerwca 2011, 07:18

Witam !
Tak jak w temacie chciałbym przerobić moje seryjne puszki w suzuki.
Głos serii jakoś na prawdę nie wpada mi w ucho :zapytanie:
I tutaj moje pytanie, czy ktoś sie juz w takie przeróbki bawił ? Mile widziane schematy budowy, zdjęcia ;)

Ps. Jeśli można proszę nie pisać postów typu : " zaoszczędź i kup nowe wydechy itp "
Jak bym chciał kupić nowe wydechy to na pewno nie zakładałbym tego tematu.

Z góry dziękuje za odpowiedzi ! :)
f0rever

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 20 czerwca 2011, 08:14

Ja zrobilem tak... scialem koncowke puszki, wyjalem wszystko, zaspawalem i spolerowalem.

Wytrzymalem 200-300 km. Zdjalem, kupilem przelot jednej z firm.

Inny sposob: dlugie, szerokie wiertlo i wiercisz przez otwor. Jak dobrze pocelujesz to kilka dziur zrobisz. Potem jeszcze tylko 150 zl na ustawienie skladu mieszanki w gaznikach.
TasmaN

Postprzez f0rever » poniedziałek, 20 czerwca 2011, 09:51

Aha, więc tak sprawa wygląda... Powoli się zaczynam zastanawiać, czy to ma jakiś wiekszy sens.... Spalanie na pewno się troche podniosło, nie?
A co do kupna wydechów, jaka cena tak mniej więcej ? Patrząc po najtańszej lini.
f0rever

Postprzez Budzik » poniedziałek, 20 czerwca 2011, 10:58

forever, ja mamimbryka i tez tak chcialem zrobic, tylko nasz wydech w srodku jest mocno poierdzielony i przelotu nie zrobisz tym sposobem co napisal tasman. zanim potniesz wydech zobacz czy mozesz kupic gdzies i za jakei pieniadze!! RURE PERFOROWANĄ o srednicy wylotu wydechu i wlotu (oczywiscie do puszki) jak bedziesz to mogl kupic to juz jest polowa sukcesu.
i nas nie bedizesz mogl sciac koncowki i wyciagnac wszystkiego bo wnetrze jest przyspawane do scianek wyedechu (2 lub 3 scianki grodziowe, dokladnie niepamietam. i jakies rurki laczace te komory ze soba) wiec potrzebujesz oprocz rur perforowanych rury na zewnetrzna czesc wydechu
Jak juz to bediesz mial i przyspawasz sobie rure perforowana i ta zewnetrzna to pomiedzy te rury wsadzasz zmywaki-druciaki (to po to aby wytlumic wysokie tony, firmy ktore robia profesjonalnie uzywaja do tego cely jakis wat szklanych ktore sie wypalaja, druciaki spelniaja to samo zadanie rownie dobrze i nie wypalaja sie) na koniec zstaje ci wspawac koncowke wydechu. i to caly proces tworzenia nowego wydechu.

ja jednak kupilem uzywane scorpiony ktorych jestem bardzo zadowolony, poniewaz ktos madry policzyl jak bedie rozchodzic sie fala dzwiekowa i jest pieknie ;] za uzywki wcale nie zaplacilem duzo bo za 2 wydechy niecale 600zł
Budzik

Postprzez Byłas600f » środa, 13 lipca 2011, 09:07

ja jednak kupilem uzywane scorpiony ktorych jestem bardzo zadowolony, poniewaz ktos madry policzyl jak bedie rozchodzic sie fala dzwiekowa i jest pieknie ;] za uzywki wcale nie zaplacilem duzo bo za 2 wydechy niecale 600zł[/quote]

Budzik tak zachwalasz nowe Scorpiony, to daj linka do filmiku, co by człowiek sobie ucho nacieszył :gitara:
Byłas600f

Postprzez Budzik » środa, 13 lipca 2011, 21:34

Byłas600f,
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=896cbXIcXaY[/youtube]

spcjalnie dla ciebie :D

film nagrywalem jak moto wystawilemz garazu wiec wysokich obrotow nie ma, bo silnik stosunkowo zimny, a na koncu mial byc strzal, na zywo byl ale na filmie wyszedl kiepskoooo
Budzik

kolektor wydechowy - pytanie

Postprzez lokuss » środa, 3 sierpnia 2011, 16:21

Witam,

Mam pytanie czy podejdzie do GSX600F z 1991 roku kolektor wydechowy 4 w 1 z jajka albo bandita?
Poprzedni właściciel przerobił tłumik 4 w 1 ale troche amatorsko i chciałbym to mieć dobrze zrobione, nie chce wracać do oryginału, chce mieć 4 w 1. Silnik mam z 1997 roku.
Poraźdzcie czy podejdzie czy musze go przerobić, albo też może będzie pasować? http://allegro.pl/kolektor-wydech-4w1-s ... 72154.html

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
lokuss

Postprzez guardian_angel » czwartek, 4 sierpnia 2011, 10:46

Nie będzie pasować, być może mocowanie do bloku silnika tak, ale pozostałe uchwyty na rurę na pewno nie, poza tym jak zmienisz 4 w 1 to silnik na tym straci.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez lokuss » czwartek, 4 sierpnia 2011, 11:35

podobno te silniki nie różnią się tak bardzo mięszy jajkiem a imbrykiem. Zauważyłem że mimo wszystkich regulacji, gaźników, zaworów, mechanik stwierdził że silnik igiełka to jest taki przymulony troche. Ten wydech może mieć na to wpływ? To lepiej wrócić do oryginału? Końcówke tłumika mam z jajka i fajnie to wygląda ale jeśli faktycznie to źle wpływa na prace silnika to to zmienie. Może mi jeszcze ktoś coś na ten temat napisać. Może ktoś ma tak przerobiony tłumik?
lokuss

Postprzez guardian_angel » czwartek, 4 sierpnia 2011, 12:41

lokuss, każda ingerencja w fabrycznie zaprojektowany układ wydechowy zmienia charaktrystykę pracy silnika - tak jest i tyle. Mądrzejsi od nas japońscy inżynierowie to projektowali i tak to wszystko ze sobą zestroili żeby było optymalnie. Możesz się z tym zgodzić lub nie. Poczytaj temat tłumik.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK