ZAWORY, WAŁKI, ŁAŃCUSZEK ROZRZĄDU

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Napinacz rozrzadu.. Ktos zmienial na srubowy?

Postprzez bulirambo » wtorek, 27 marca 2012, 16:51

elo.. jak wiecie gsxf maja tez problemy z głośna praca silnika ale to normalne.. choć gdzieś coś kiedyś czytałem ze to od napinacza... seryjne podobna sa do bani.. sam się nad tym zastawiam.. czy ktoś zakładał śrubowy napinacz do gsxf 750 do 97r.? np tak jak w hondach f2 sie robi http://allegro.pl/napinacz-lancuszka-ro ... 93146.html hmm czekam na opinie..
Ostatnio edytowano wtorek, 27 marca 2012, 17:01 przez bulirambo, łącznie edytowano 1 raz
bulirambo

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 27 marca 2012, 19:09

Jak dobrze pamiętam to "imbryki" mają samonapinacz bo napinacz na sprężynie a więc docisk auto, oczywiście do pewnego stopnia - i stanu łańcuszka i żywotności napinacza. :)
Poza tym dojście do niego jest "nieco kręte" (między 2 a 3-cim cyl. od strony gaźników, skierowany lekko w dół :( ) więc jak chciałbyś go regulować śrubowo?
Ostatnio edytowano wtorek, 27 marca 2012, 19:13 przez KR-Ociec, łącznie edytowano 1 raz
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez bulirambo » wtorek, 27 marca 2012, 19:48

widzę ze mnie nie rozumiesz. wiem gdzie jesz i jak działa obecny napinacz.. normalnie wkręcam śrubę do odpowiedniej długości co nasłuchujesz działanie silnika i kontrujesz ja i wszystko. ja mam nowy łańcuch i slizg i napinacz jesz wysunięty prawie full tylko 5 ząbków brakuje do max.. a przed remontem było jeszcze gorzej bo byl 3 ząbki do końca.. ogólnie silnik chodzi lepiej niz wcześniej ale dalej cos glosnawo w środku.. wiem ze ten typ tak ma..ale słyszałem inny silnik z przebiegiem 25tys i chodzi ciszej od mojego.. wiec zostaje mi tylko napinacz...
bulirambo

Po ilu tys. km wymienia się łańcuszek rozrządu?

Postprzez kajek85 » wtorek, 27 marca 2012, 20:11

Po ile tys. km wymienia się łańcuszek rozrządu?
kajek
kajek85

Postprzez bulirambo » wtorek, 27 marca 2012, 20:13

coś mi mowie ze ten temat poleci do kosza.. bylo juz o tym sporo na forum.. rożnie 30-50tys
bulirambo

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 27 marca 2012, 20:18

Z własnego doświadczenia wiem, że nie należy poprawiać na siłę konstruktorów ale każdy swoją wolę ma.
Jeśli wolisz regulować napięcie łańcuszka rozrządu ręcznie "nasłuchując" silnik - zbieraj kasę na kapitalkę, jeśli uważasz, że dociągając napinacz ponad normę, wyciszysz silnik - czekam na efekty. Wniosek zawsze jest jeden: głośna praca łańcuszka, luźny = do wymiany. Jeśli nie pomaga - szukaj innej usterki, to nie tylko łańcuszek (napinacz) moze stukać w silniku.
Ostatnio edytowano wtorek, 27 marca 2012, 20:19 przez KR-Ociec, łącznie edytowano 1 raz
KR-Ociec

Postprzez bulirambo » wtorek, 27 marca 2012, 20:23

mi nic nie stuka w silniku.. a w hondach cbr F2 jak sie robi tylko takie napinacze..przecież to regulujesz raz i nic więcej nie musisz z tym robić.. jak jakieś kilka set km...potem dociągasz.
bulirambo

Postprzez Sokol » środa, 28 marca 2012, 02:50

Ja raczej nie spotakelm sie zeby ktos przerabial napinacz na srugowy ,to zazwyczaj robia goscie co stunt uprawiaja oni czesto silniki w drobny mak rozkrecaja raz w sezonie minimum
Sokol

Postprzez TasmaN » środa, 28 marca 2012, 08:27

stan lancuszka rozrzadu srawdza sie z reguly przy regulacji zaworow. Tak jak napisal bulirambo mniej wiecej 30-50 kkm. Ja wymienialem teraz przy 65kkm a jeszcze byl w znosnym stanie...

Slychac w silniku ze dzwoni lancuszek?
TasmaN

Postprzez bulirambo » czwartek, 29 marca 2012, 21:21

a co jeszcze może powodować ze cos dzwoni w silniku?
bulirambo

Postprzez TasmaN » piątek, 30 marca 2012, 08:31

zawory, kosz sprzeglowy.... i oby nie panewki ;)
TasmaN

Postprzez brodaty_rider » piątek, 30 marca 2012, 10:30

Panewki to raczej stukają niż dzwonią :P mi kiedyś kolektor się rozje.. i dzwonił niczym łańcuch rozrządu więc polecam sprawdzić kolektory i przede wszystkim łańcuch rozrządu
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez bulirambo » piątek, 30 marca 2012, 18:18

czy wy czytacie moje posty... piszecie ze sprawdzić łańcuch rozrządu a przecież mam nowy... kolektory no wejść przestań... głowica była robiona docierane zawory i planowana silnik jest po generalce... jedynie sprzęgło nie było ruszane nic.. kosz sprzęgłowy. hmm jak by to napisać jak go oglądałem to miał takie wycięcia na tarcze z ząbkami i właśnie sam kosz miał te wycięcia od tych ząbków trochę wyjechanie..
bulirambo

Postprzez MaciekZG » wtorek, 3 kwietnia 2012, 20:21

Koledzy mam pewne pytanie dotyczące zaworów.
Przed poprzednim sezonem poddałem moto regulacji zaworów, mechanik powiedział mi że luz był bardzo delikatny tylko na jednym zaworze.
Moto znowu trafiło do mechanika przed tym sezonem, powiedziałem że zawory robiłem w zeszłym roku, chłopaki stwierdzili że zerkną tylko czy wszystko jest OK.
Co się okazało że zawory źle pracowały tj 1 pracował z 3 zamiast 4, pytanie moje czy to w ogóle jest możliwe ?? Wychodziło by na to że silnik nie miał ustawionych faz rozrządu albo poprzestawiane wałki.
Maszyna przez cały sezon miała pełną moc, nic się złego nie działo nie brała oleju. Nie wiem teraz co o tym myśleć czy mogą być tego jakieś nie przewidziane konsekwencje ??
Proszę o porady :)
MaciekZG

Postprzez okinoi » wtorek, 29 maja 2012, 14:31

MaciekZG napisał(a):Koledzy mam pewne pytanie dotyczące zaworów.
Przed poprzednim sezonem poddałem moto regulacji zaworów, mechanik powiedział mi że luz był bardzo delikatny tylko na jednym zaworze.
Moto znowu trafiło do mechanika przed tym sezonem, powiedziałem że zawory robiłem w zeszłym roku, chłopaki stwierdzili że zerkną tylko czy wszystko jest OK.
Co się okazało że zawory źle pracowały tj 1 pracował z 3 zamiast 4, pytanie moje czy to w ogóle jest możliwe ?? Wychodziło by na to że silnik nie miał ustawionych faz rozrządu albo poprzestawiane wałki.
Maszyna przez cały sezon miała pełną moc, nic się złego nie działo nie brała oleju. Nie wiem teraz co o tym myśleć czy mogą być tego jakieś nie przewidziane konsekwencje ??
Proszę o porady :)

Moze zle byly ustawione, tak czy inaczej stawian na to ze serwis wciska ciemnote ($$).

Pytnie od siebie- jakie oznaczenia ma oryginalny lancuszek rozrzadu do jajka 750 ? I moze ktos z forumowiczow ma do sprzedania stary lancuszek rozrzadu ? Potrzebuje go do testow - nie koniecznie musi byc od gsxf750.

Pozdrawiam.
okinoi

Postprzez ziomek4000 » niedziela, 23 września 2012, 11:01

Przymierzam się do regulacji luzów w swoim imbryku 600 z 1994 roku. Czyli na płytkach (no chyba że ktoś wcześniej wymienił silnik na nowszy)
W serwisówce znalazłem takie wymiary:
ssący: 0.10 - 0.20 mm
wydechowy: 0.15 - 0.25 mm

Jak będę ustawiał to zrobię średnie i powinno być git?

Teraz pytanie w jakiej pozycji mierzyć luzy? Czy jeśli będę to mierzył tak jak w tym temacie to będzie dobrze: http://gsxf.pl/viewtopic.php?t=2168 ? Chciałem tam zapytać ale temat zablokowany.

Obecnie jestem na etapie zakupu klucza dynamometrycznego. Zastanawiam się czy kupować klucz do wyciągania płytek zaworowych czy da radę wyciągnąć płytki bez niego?
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez KR-Ociec » niedziela, 23 września 2012, 17:36

ziomek4000, - dobrze kombinujesz, tak należy przeprowadzić regulację:
- http://gsxf.pl/viewtopic.php?t=2168
Luz raczej ustaw w dolnej granicy z uwagi na zużycie krzywek na wałkach rozrządu i tak luz będzie większy
Płytki zaworowe powinieneś wyciągnąć za pomocą silnego magnesu (np. od głośnika) wcześniej przesuwając dźwigienkę zaworową w stronę sprężynki w położeniu, kiedy występuje na niej luz zaworowy. (chyba tak :? )
KR-Ociec

Postprzez ziomek4000 » niedziela, 23 września 2012, 18:34

więc teraz tylko trzeba czekać do całkowitego zakończenia sezonu i rozbierać silnik.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez KR-Ociec » niedziela, 23 września 2012, 18:43

Żartujesz? To zajmie Ci raptem ok. 3-4 godz max wszystko to:
Tylko pamiętaj, że Moto ma być zimne (po nocy) do regulacji luzów a potem regulacja (ew.) i synchro gaźników - to ostatnie konieczne !
KR-Ociec

Postprzez ziomek4000 » niedziela, 23 września 2012, 20:30

chcę poczekać do zimy bo wtedy oddaję też owiewki do malowania oraz robię milion innych rzeczy. a regulacja sama w sobie pewnie zajmie mało czasu. gorzej że płytek nie mam na stanie i najpierw trzeba zmierzyć jakie są i jakie mają być i je kupić. a to już zajmie więcej czasu.
ziomek4000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK