KRANIK PALIWA, ZBIORNIK, PRZEWODY

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez tupek » niedziela, 24 maja 2009, 15:16

Witam. Podepne sie do tematu.. Zatankowalem do pelna i przez noc, glownie przy dluzszym staniu z kranika cieknie paliwo. Nie leje sie strumieniami , ale sie zbiera na samym plastiku z kranika i pozniej po moto scieka. Z tego co zauwazylem jedynie na ON tak mam, jak dam na rezerwe to wszystko gra. To norma czy nieszczelnosc?dla pewnosci pytam.
tupek

Postprzez Nyuno » poniedziałek, 25 maja 2009, 20:50

Nieszczelność. Ja miałem tak samo przy kupnie tzn. była brzydka smuga po paliwie na owiewce, i właściciel powiedział, że jak wymienił kranik to już było cacy.
Obrazek
Nyuno

Postprzez tupek » sobota, 30 maja 2009, 11:20

Rozkreciłem kranik i postarem sie cos z tym zrobic, przeczyszcze, uszczelnienie zmienie. Zobacze co sie uda zdzialac. Zawsze mozna kupic nowy.. Tylko dziwi mnie ze jak rozkrecilem to nic nie cieknie !?
tupek

Postprzez Nyuno » sobota, 30 maja 2009, 16:02

Bo to ponoć nie jest tak, że widzisz jak cieknie na bieżąco, tylko po pewnym czasie dostrzegasz małą strużkę paliwa na owiewce.
Obrazek
Nyuno

Postprzez tupek » sobota, 30 maja 2009, 17:25

Dokladnie tak jak piszesz. Po jakims czasie widac slad po kropli. Z tego wszystkiego to owiewki szkoda :P
tupek

Postprzez Nyuno » sobota, 30 maja 2009, 17:53

No mnie też się nie podobało, że taka brzydka plamka jest (bo po wyczyszczeniu to miejsce inaczej trochę wygląda, rzuca się to w oczy). Tak jak pisałem - koleś wymienił kranik i do dzisiaj mam spokój :)
Obrazek
Nyuno

Postprzez goofy27 » wtorek, 9 czerwca 2009, 08:51

dosiek77 napisał(a):Kup zestaw naprawczy 80pln. w Larsonie.

Korzystał ktoś? Przynosi to efekty? Mam ten sam problem.
goofy27

KRANIK PALIWA

Postprzez Kacper » niedziela, 5 lipca 2009, 21:58

Witam

Rozebrałem ostatnio kranik paliwa, żeby założyć nowy zestaw uszczelek. Mam pytanko do tych, którzy mieli z tym do czynienia. Są tam w nim dwie sprężynki, jedna wąska, która jest przy trzpieniu pokrętłą, a druga grubsza od strony przeciwnej kranika przy kwadratowej płytce. Pytanie jest gdzie umieszcza się tą grubą sprężynkę bo w płytce są dwa otwory do której ona pasuje (jeden otwór jest umieszczony centralnie a drugi otwór pod nim nie symetrycznie względem kwadratowej płytki). Jak rozkładałem kranik to sprężynka wystrzeliła i nie wiem teraz gdzie ją założyć. Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano wtorek, 29 grudnia 2009, 21:09 przez Kacper, łącznie edytowano 1 raz
GSX 600F

Kacper
Kacper

Postprzez miki1406 » niedziela, 5 lipca 2009, 23:13

Nie wiem czy dobrze myśle, ale ta niecymetryczna to przepływ paliwa więc trzeba dać sprężyne na środku... Poka jakieś foto jak nie dasz rady nic sam wykminić :D
miki1406

Postprzez mynka_uk » sobota, 22 sierpnia 2009, 11:47

witam małe pytanko czy ktoś z łaski swojej mógłby mi opisać położenia kranika paliwa w Jajku. Staram się nigdy nie jeździc na pustym baku ale we wrześniu wybieram się na Sycylię i wszystko się może zdarzyć.... Przy okazji ile można przejechać na rezerwie?
Ostatnie pytanko czy w przypadku gdy zabraknie mi paliwa to po jego nalaniu muszę coś zrobić czy poprostu atakować rozrusznik i modlić się aby akumulator nie padł w międzyczasie
mynka_uk

Postprzez Miki » sobota, 22 sierpnia 2009, 12:23

no to od początku:

położenie kranika,
PRI (wolny spływ) >
RES (rezerwa) <
ON (włączony) \/

na rezerwie zrobisz koło 60-80km nie sprawdzane do zera, ale ja zrobiłem kiedyś 75km i jeszcze coś było. Jak zabraknie Ci paliwa to zalej dziada i przekręć kranik w pozycje PRI poczekaj aż spłynie paliwo do gaźników potem odpal go, i przkręć spowrotem na ON albo na RES, zależy ile wlałeś paliwa. 8) 8)
Miki

Postprzez mynka_uk » sobota, 22 sierpnia 2009, 12:40

Miki napisał(a):no to od początku:

położenie kranika,
PRI (wolny spływ) >
RES (rezerwa) <
ON (włączony) \/

na rezerwie zrobisz koło 60-80km nie sprawdzane do zera, ale ja zrobiłem kiedyś 75km i jeszcze coś było. Jak zabraknie Ci paliwa to zalej dziada i przekręć kranik w pozycje PRI poczekaj aż spłynie paliwo do gaźników potem odpal go, i przkręć spowrotem na ON albo na RES, zależy ile wlałeś paliwa. 8) 8)

Sprecyzuj "zalej" skąd będę wiedział że "dziad" (bardzo mi się spodobało to określenie :mrgreen: ) już został zalany :mrgreen: . Ja pytam serio mnie naprawdę nigdy nie zabrakło paliwa w motocyklu a wojen z samochodem nie wspominam najlepiej
Przy okazji ile zazwyczaj przejeżdżacie na pełnym baku?
mynka_uk

Postprzez Miki » sobota, 22 sierpnia 2009, 13:05

około 2 minuty poczekaj i gaźniki powinny się zapełnić paliwkiem, tylko nie zapomnij potem przekręcić kranika na inną pozycję. ile na zabiorniku, ostatnio 280km do rezerwy, potem rezerwe zapiąłem i coś koło 330km wyszło. w Instrukcji piszę że jest ok. 5,0l rezerwy.
Ostatnio edytowano sobota, 22 sierpnia 2009, 13:05 przez Miki, łącznie edytowano 1 raz
Miki

Postprzez pegaz » sobota, 22 sierpnia 2009, 15:10

Zalezy jak dynamicznie jedziesz. Na trasie jadac turystycznie 110-130 km/h robie jakies 300 km na zbiorniku (+/- 30km), a potem rezerwa i rozgladam sie za stacja. 600-tka mozna pojechac troche wiecej.
pegaz

Postprzez Miki » sobota, 22 sierpnia 2009, 17:44

i tutaj się nie zgodzę, 600 o dziwo robi tyle samo albo nawet mniej :) 8)
Miki

Postprzez pegaz » sobota, 22 sierpnia 2009, 19:10

Bazowalem na danych z serwisowki. Na pewno sa rozbieznosci wynikajace przede wszystkim z regulacji. A tu dane serwisowe.

Obrazek
pegaz

Postprzez Miki » sobota, 22 sierpnia 2009, 19:52

no to zwracam honor :) dzięki za wstawke, fajna rameczka :P 8)
Miki

Postprzez pegaz » sobota, 22 sierpnia 2009, 21:26

Troche mi spalanie obcielo ;)

gsx600f - 5,4 l/100
gsx750f - 6,7 l/100km
gsx750 - 6,4 l/100km

A swoja droga jezdzac po miiescie 80-100 km/h uzyskalem spalanie 4,8 l/100 km, nie przekraczajac 6000 obr/min.

Upss... troche OFF TOPIC.
pegaz

Postprzez unio » niedziela, 23 sierpnia 2009, 06:07

"A swoja droga jezdzac po miiescie 80-100 km/h uzyskalem spalanie 4,8 l/100 km, nie przekraczajac 6000 obr/min"

Pchałeś ten moto ??? Do tego w mieście ??? Czy może taki długi zjazd z góry macie ???
Z tego by wynikało że na trasie przy takiej prędkości zejdziesz poniżej TRZECH LITRÓW !!!

Z reguły nawet serwisówki delikatnie zaniżają m.in. spalanie dla poprawy wizerunku i do lepszego przyciągania klienta. Oczywiście jest to średnie spalanie miasto-trasa gdzie wiadomo że ta druga zalicza się do oszczędnej. Często w fachowych pismach czy programach typu Monoślad można o tym się przekonać po przeprowadzeniu przez nich własnego testu.

Jak miałem CB 500 ( dwa garnki i dwa gaźniki) to spalanie było 4,8l/100km na trasie co było naprawdę dobrym wynikiem na ogólnopolskim forum.

Ja widzę w tabeli :
GSX750 ma spalanie 7,4l/100km a nie jak napisałeś 6,4l/100km

600-ki mają mniejsze dysze w gaźnikach i siłą rzeczy musi być mniejsze spalanie od 750. W grę wschodzić może technika jazdy, kondycja silnika ustawienie gaźników etc.
Ostatnio edytowano niedziela, 23 sierpnia 2009, 06:14 przez unio, łącznie edytowano 3 razy
unio

Postprzez pegaz » niedziela, 23 sierpnia 2009, 08:10

A tak, zle przepisalem.

Test wykany byl dokladnie na dystansie 100 km i takie wyszly wartosci. Piszac w miescie mialem na mysli obwodnice W-wy (trasa Torunska).

Jajko zaczyna wiecej palic powyzej predkosci 140 km/h i 6000 tys km - wtedy jak zaczyna dopiero jechac.
pegaz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK