SILNIK DUSI SIĘ - NIE WKRĘCA SIĘ - GAŚNIE

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez forest » wtorek, 26 lipca 2011, 09:45

przyznam ze zacinalo sie... wypucowale, przesmarowalem... i juz lekko chodzi. jednak ssanie nie powodowalo by szarpania... chyba. moze swiece szlag juz trafil?? albo zaworki na plywakach? ale to chyba tylko 1 swieca by byla czarna.
forest

Postprzez Barthez » czwartek, 28 lipca 2011, 23:33

Przeczytałem cały post i zdecydowałem się zamieścić sówj problem. Mianowicie miesiąc temu kupiłem sobie Suzuki GSX 750 F 1990r katana. Wymieniłem w nim olej i świece. Byłu NGK JR9C i na takie też wymieniłem. No i wtedy zaczeły się schody. Najpierw nie zawsze zaskakiwał starter. Potem po przejechaniu 10 km stracił moc nie palił na wszystkie gary i zgasł całkiem. Ostygł odplił ale po nagrzaniu znowu zgasł. Wymieniłem świece na stare te nowe osmolone ale na starych też ok 10 km przejechałe i on dalej nie jedzie, Co może być tego przyczyna?
Barthez

Postprzez guardian_angel » piątek, 29 lipca 2011, 07:38

Jak już ruszyłeś stare świece to powinieneś sprawdzić przewody i fajki, jak coś starego dawno nie ruszanego dotkniesz to już tak jest. Być może prąd nie dochodzi lub żle są fajki obsadzone i nie łączy. Sprawdz przewody czy nie ma przebić i cewki czy dają odpowiednie napięcie. Dobrze podłącz świece.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez forest » piątek, 29 lipca 2011, 11:08

a ja mam podpowiedz.. może ktoś na coś wpadnie bo mi juz ręce opadają... jak moto stoi to wkręca sie, schodzi z obrotów wszystko elegancko.... ale jak jade to przy odkręcaniu idzie jak burza, ale jak schodzi z obrotów to szarpie.. a jak obroty spadną poniżej 2 tys to całkiem gaśnie
forest

Postprzez guardian_angel » piątek, 29 lipca 2011, 13:33

gaźniki, filtr powietrza
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez forest » piątek, 29 lipca 2011, 13:51

gazniki czyszczone, regulowane... bez synchro... ale powinien trzymać obroty.... jak stoi to idealnie trzymie.... aaa filtr... wyglada jeszcze jak nówka
forest

Postprzez Barthez » piątek, 29 lipca 2011, 22:25

No jak sprawdzałem to ta iskierka na świecy to ledwo ledwo a jak wchodziłem na allegro to się załamałem brakiem części zamiennych :/
Barthez

Postprzez Zibio » piątek, 29 lipca 2011, 23:43

Sprawdz skład mieszanki.Jak zakładasz nowe świece to powinieneś je wygrzać.Zapalasz moto i doprowadzasz do temperatury w jakiej motocykl normalnie pracuje.Jeżeli masz okopcone świece to jest za bogata mieszanka.Wg serwisówki śruba składu mieszanki powinna być wykręcona na 2,5 obrotu,ale najlepiej jest metodą prób i błędów.U mnie chodził najlepiej na 1,5 obr(teraz mam gazniki od gsxr więc inne ustawienie).Sprawdz też czy nie łapie lewego powietrza,a to że filtr wygląda jak nowy nie znaczy,że tak jest.
Zibio

Postprzez brodaty_rider » sobota, 30 lipca 2011, 06:23

Zawory bo jeśli Ci gaśnie poniżej 2000 to zawory mój nie zgaśnie nawet jak ma 500 obrotów
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez forest » sobota, 30 lipca 2011, 12:11

myślałem nad tym ale mam na każdym cyl 10 barów...
forest

Postprzez Barthez » sobota, 30 lipca 2011, 20:54

A powiecie mi gdzie jest ta śruba od mieszanki? I czy te cewki dadzą rade u mnie?
http://moto.allegro.pl/suzuki-gsx-750-f ... 65861.html

http://moto.allegro.pl/cewka-cewki-zapl ... 23805.html
Barthez

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 31 lipca 2011, 10:36

Ale chodzi o za duży luz i jak masz za duży to właśnie takie rzeczy się dzieją mój też chodził jak by chciał a nie mógł a jak się zaczął wkręcać to już jak poje... i szedł a okazało się że luz sporo za duży a na mocy nie stracił nic co jest dość dziwnym zjawiskiem ale jak to frytos powiedział "to jest bardzo dziwny wynalazek" :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez Zibio » niedziela, 31 lipca 2011, 10:55

Motocykl Ci odpala i jedzie więc daj sobie spokój z cewkami.Śrubę składu mieszanki masz od spodu gazników.Z zamontowanymi gaznikami raczej nie ustawisz.Jest to śrubka na śrubokręt w przedniej części(bliżej króćca podłączonego do cylindra)jest schowana w takim tuneliku z gwintem.Musisz wymontować gazniki,żeby precyzyjnie ustawić wszystkie gazniki.Niestety metodą prób i błędów.Pamiętaj,że połączenie musi być szczelne.
Zibio

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 31 lipca 2011, 13:15

zostawcie te gaźniki skoro przed wymianą było dobrze ustawione to teraz też musi być dobrze. może zapłon ucieka kable sprawdź
brodaty_rider

Postprzez forest » wtorek, 2 sierpnia 2011, 21:40

zawory ok... właśnie wróciłem z garażu.... po raz kolejny czyszczenie gaźników... co by tu sprawdzic dalej?
forest

Postprzez brodaty_rider » środa, 3 sierpnia 2011, 11:01

To jak czyściłeś gaźniki to teraz musisz skład wyregulować jeśli ruszałeś ale ja bym polecał filtry iskre ogólnie zapłon i czy przypadkiem się nie przegrzewa
brodaty_rider

Postprzez forest » środa, 3 sierpnia 2011, 12:04

no synchro zrobie...ze składem duzo mieszac nie musze bo silnik ma jakas 20kkm ale oczywiscie pobawić sie trzeba. zostaje kwestia filtra powietrza. Ale ten motocykl normalnie palił.. nagle na trasie stracił wolne obroty.. wiec raczej to nie jest kwestia filtra

[ Dodano: 07-08-11, 15:12 ]
opanowałem:D
pomijając zacementowana 1 dysze wolnych... wszystkie objawy zniknęły jak zalałem świeżej wachy... płacisz tym gnojom jak za złoto a oni syf leja...najlepiej bo 2 tankowania tak sie meczyłem :ufo:
forest

Postprzez daro600 » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 18:37

Witam... małe pytanko przed rozkreceniem... wszystko było ok az po 150 km postawiłem moto do garazu. za 2 dni odpaliłem przejechałem 2 km tak jakby przestał chodzić na jeden gar po wciśnieciu sprzegla zgasł z trudem go odpaliłem. wracajac do domu wogóle nie chciał sie wkrecią na wyzsze obr. az zgasł przed garazem i juz nie odpalił. A teraz jak postoi dzień to pali z dotyku chodzi rowniutko przez 2 min a potem tak jak by przestawał chodzić na jeden gar przy 5-7 tyś strzela w tłumnik... myslałem ze to paliwo ale wszystko jest ok. dochodzi. czyzby swieca padła i jak sie nagrzeje to nie chodzi... co wy na to??
daro600

Postprzez brodaty_rider » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 21:36

Dokładnie sprawdź świece najpierw
brodaty_rider

szarpanie na wolnych obrotach

Postprzez PawelZ » poniedziałek, 19 marca 2012, 12:50

Od wczoraj moje jajko dziwnie się zachowuje. Na paradzie zaliczyło pare razy odciecie, ale wszystko było ok do czasu kiedy wracałem do domu. Zauwazylem, ze na wolnych obrotach miedzy 1-3 rpm delikatnie szarpie przy dodawaniu gazu, a wczesniej tego nie mialem. Odstawilem moto na kilka godzin, potem chcialem odpalic ale ciezko palil i tylko na 3 gary i z jednego gaznika zaczal puszczac benzyne. Odpuściłem z mysla ze gazniki do roboty, ale dzisiaj rano przychodze i nic z nich juz nie cieknie, moto chodzi na wszystkie cylindry, ale problem z tym małym szarpaniem pozostal. Swiece czyszczone były niedawno, synchro i czyszczenie gaziorów 4 tys km temu, olej ma 4 tys km. Filtr powietrza ok, ale zauwazylem, ze wczoraj sie tam do airboxa troche benzyny wlalo. Sory za mało spójny wywód. Prosze o pomoc.
PawelZ

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK