KRANIK PALIWA, ZBIORNIK, PRZEWODY

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Kacper » poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 13:01

Kranik złożyłem i działa bez problemów. Dobrze, że nie kupiłem zestawu naprawczego w Larssonie za 90 zeta. Kranik ciekł na małym o-ringu przy trzpieniu (koszt o-ringa 70 gr). Tak więc przed kupnem zestawu proponuję rozebrać zawór i znaleźć wyciek.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 13:02 przez Kacper, łącznie edytowano 1 raz
GSX 600F

Kacper
Kacper

Postprzez goofy27 » wtorek, 1 września 2009, 20:28

U mnie wymiana u-ringa nie pomogła. Musiałem wymienić kranik, ale kupiłem używkę za 50 zł i działa bez problemu. Tak z ciekawości w Suzuki chcieli za tego o-ringa 22 zł chyba i do tego był nie od tego kranika. Kupiłem za 80 gr. w centrum uszczelnień.
goofy27

Postprzez GandalfB » sobota, 26 września 2009, 08:52

Ja niedouczony, po zakupie jakja jeździłem cały czas przez około 3 tyg. jak kranik był w pozycji "pri". Czy było ciepło, czy zimno. Nieraz motorek zostaław nieruszony, przez 2-3 dni, więc odpalałem na zimno. W różnych warunkach się to odbywało ale kranik był cały czas na "pri". I słuchajcie nic mi sie nie stało. Paliwo nie zleciało, z olejem wszystko O.K., silniczek śmiga tak jak śmigał.
Potem troszkę poczytałem i faktycznie większość użytkowników na co dzień jeździ na pozycji "ON". Ja też tak teraz jeżdżę i szczerze się przyznam, że nie widzę żadnej różnicy. Nie wiem o co tak do końca z tym wszystkim chodzi.

No może po zimnej nocy bądź kilkudniowym postoju troszkę lepiej się odpala na pozycji "PRI". I chyba jak się jeździ w tej pozycji to troszkę więcej pali. Ale nie wydaje mi się żeby to były jakieś wielkie różnice.

Polecam sprawdzić czy też to zauważycie
GSX 750 F, '01r.
GandalfB

Postprzez Alpha » sobota, 26 września 2009, 09:41

GandalfB napisał(a):........i faktycznie większość użytkowników na co dzień jeździ na pozycji "ON". Ja też tak teraz jeżdżę i szczerze się przyznam, że nie widzę żadnej różnicy. Nie wiem o co tak do końca z tym wszystkim chodzi........

Nie trzeba kombinować . Wystarczy przeczytać instrukcję obsługi . I wtedy idea kranika podciśnieniowego okaze się bardzo prosta i praktyczna . Właściwie wiele ciekawych informacji można wyczytać z jakże banalnej instukcji obsługi . To takie FAQ .

To ze paliwo na PRI nie zalało Ci silnika , oznacza że masz szczelne zaworki iglicowe w gaźnikach .
Alpha

Postprzez GandalfB » sobota, 26 września 2009, 09:48

Alpha napisał(a):Nie trzeba kombinować . Wystarczy przeczytać instrukcję obsługi . I wtedy idea kranika podciśnieniowego okaze się bardzo prosta i praktyczna . Właściwie wiele ciekawych informacji można wyczytać z jakże banalnej instukcji obsługi . To takie FAQ .

No tak wszystko fajnie tylko trzeba mieć tę instrukcię żeby ją przeczytać :) Niestety poprzedni wląciciel nie dysponował takową, a ja nie mogę jej nigdzie nabyć. Oczywiście jak ją zdobędę to się zapoznam. :mrgreen:
GSX 750 F, '01r.
GandalfB

Postprzez Byniu » sobota, 26 września 2009, 15:44

ja jak na wiosne reaktywowałem swoją Suzi ii po zapaleniu zapomniałem przekręcić na "on" zalało mi całego airboxa i wyleciało z 15 litrów wachy :( :evil: ale to nic ,wyczyściłem wszystko wydmuchałem filtr i non stop zalewał mi się jeden cylinder :evil: :evil: :evil: po konsultacji z znajomym mechanikiem :mrgreen: gaźnik zalewający się, oberwał kilka gumowych młotków :paluj: i jest SUPER :gitara: po prostu pływak się musiał zawiesić .Ile ja się musiałem nawkur.....tylko dlatego ze nie przekręciłem kranika :roll:
No risk no fun
Byniu

Postprzez mitsumiuu » piątek, 2 października 2009, 11:42

mógłby ktoś podpowiedzieć która śruba jest do spuszczania paliwa z gazników??

http://img19.imageshack.us/i/p02100912340001.jpg/
Ostatnio edytowano piątek, 2 października 2009, 11:44 przez mitsumiuu, łącznie edytowano 1 raz
mitsumiuu

Postprzez miki1406 » piątek, 2 października 2009, 12:07

mitsumiuu napisał(a):mógłby ktoś podpowiedzieć która śruba jest do spuszczania paliwa z gazników??

http://img19.imageshack.us/i/p02100912340001.jpg/

Ta od spodu gaźnika... Najbardziej wystająca taka
miki1406

Postprzez mitsumiuu » piątek, 2 października 2009, 17:31

czyli śrubka nr 2 ?

[ Dodano: 03-10-09, 16:52 ]
mógłby ktoś podpowiedzieć który nr śruby to śruba od spuszczania paliwa z gazników
mitsumiuu

Postprzez miki1406 » poniedziałek, 5 października 2009, 08:33

nr 2 jest od regulacji wolnych obrotów.... NIE WYKRĘCAJ, bo jest to lineczka i będziesz musiał później gaźniki wyjąć aby to wkręcić... Śruba do spuszczania beny z gaźnika to numer 1...
miki1406

Postprzez mitsumiuu » poniedziałek, 5 października 2009, 10:56

dzieki wielkie
mitsumiuu

Postprzez Walek » poniedziałek, 15 lutego 2010, 22:14

Witam,
Zauwazylem ze u mnie na pozycji ON benzyna w ogole nie leci (aktualnie mam motor rozebrany poniwaz jest w trakcie malowania). Czy to oznaka ze kranik jest uszkodzony?? da sie w jakis sposob rozebrac kranik?? Pozycje PRI i RES dzialaja.
Walek

Postprzez zolwik » poniedziałek, 15 lutego 2010, 22:27

Walek napisał(a):Witam,
Zauwazylem ze u mnie na pozycji ON benzyna w ogole nie leci (aktualnie mam motor rozebrany poniwaz jest w trakcie malowania). Czy to oznaka ze kranik jest uszkodzony?? da sie w jakis sposob rozebrac kranik?? Pozycje PRI i RES dzialaja.

Bo to działa na zasadzie podciśnienia.
A tak to nie widzę twojego przywitania :diabel:
Przeczytaj regulamin .
Ostatnio edytowano poniedziałek, 15 lutego 2010, 22:29 przez zolwik, łącznie edytowano 1 raz
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Walek » wtorek, 16 lutego 2010, 08:24

Aha, czyli jak zdjalem bak z kranikiem ustawionym na ON to paliwo nie ma prawa leciec?? Dopiero jak sie uruchomi silnik to wytwarza sie podcisnienie w baku i paliwo zaczyna leciec?? dobrze to rozumiem??
Walek

Postprzez guardian_angel » wtorek, 16 lutego 2010, 08:58

Nie trochę źle kumasz. Przede wszystkim powinieneś zacząć od przeczytania regulaminu. potem możesz zadawać pytania. To jest ostatnie ostrzeżenie tym razem napisane przezemnie bo widzę, że post Moderatora Żółwika do ciebie chyba nie dotarł.
Ostatnio edytowano wtorek, 16 lutego 2010, 09:03 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Walek » wtorek, 16 lutego 2010, 14:30

mysle ze juz wszytsko ok pod katem REGULAMINU,
czy teraz moge uzyskac odpowiedz na moje pytanie?? ;)

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano wtorek, 16 lutego 2010, 14:30 przez Walek, łącznie edytowano 1 raz
Walek

Postprzez guardian_angel » wtorek, 16 lutego 2010, 14:54

Kranik działa na zasadzie membrany, która jest otwierana i zamykana przez podciśnienie - zasysanie powietrza przez wężyk który jest podłączony do 4 gaźnika. Tak więc jeżeli silnik nie pracuje to membrana jest zamknięta i paliwo nie leci w pozycji kranika na ON i REZ. Pozycja PRI to jest obejście membrany więc paliwo będzie lecieć bez względu czy silnik pracuje czy nie. Żadne podciśnienie w zbiorniku paliwa się nie robi i nie ma żadnej pompki paliwa, układ paliwowy działa wyłacznie grawitacyjnie. Nie ma możliwości zamknięcia kranika ręcznie nie ma takiej pozycji bo za to jest odpowiedzialna właśnie membrana która otwiera się w momencie pracy silnika i zamyka w momencie jego zgaszenia.
guardian_angel

Postprzez Walek » wtorek, 16 lutego 2010, 15:18

Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz ;)
wiecej pytan w temacie KRANIK nie mam.

Pozdrawiam
Walek

Postprzez gladki83 » czwartek, 4 marca 2010, 21:49

Mam pytanie. Po dłuższym postoju np po zimie, na jak długo warto przestawić kranik w pozycje PRI. Ja zwykle przekręcałem na dosłownie kilka sekund. Skąd można wiedzieć czy już wystarczy itd.??

Z góry dzięki za odpowiedź. Nie znalazłem tego na forum, a jeśli już było takie pytanie to sorry... .
gladki83

Postprzez guardian_angel » czwartek, 4 marca 2010, 22:04

Wystarczy parę minut żeby komory gaźników zalać paliwem.
guardian_angel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK