Chlodzenie ,wentylator

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Re: Chlodzenie ,wentylator

Postprzez herbatkowy » czwartek, 4 stycznia 2018, 15:28

Budzik napisał(a):ja bym wam proponował zastosować jeden lub dwa wentylatory komputerowe w wersjach 'slim' mają naprawdę niewielkie wymiary jeśli chodzi o grubość. Termostat w olejaku? hmm nie kojarze takiego który otwierałby się przy 115-110*C. Dodatkowo trzeba pamiętać że najcieplej bedzie w głowicy, a przy chłodnicy odpowiednio chłodniej.

Mam ziomala który jest majsterkowiczem i mówi że są takie termostaty na 110*. Ale sam się zastanawiam czy nie zrobić na zwykły przycisk gdzieś żeby było prościej... takie komputerowe wiatraki dadzą radę? :D
Sprzedam ori szybę do jajka , tzn oddam za flaszkę :p
herbatkowy

Postprzez requiem5 » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 11:34

ja jednak miałam pewne obawy co do zakładania tam plastikowych wiatraczków, dlatego zamontowałam egzemplarz od kawy.
Po kilku latach użytkowania stwierdzam, że jest wszystko ok.
Co zaobserwowałam?
Silnik szybciej się nagrzewa, oczywiste bo powierzchnia chłodzenia chłodnicy została zmniejszona ale plusem jest to, że w gorące dni w korkach nie muszę martwić się o przegrzanie.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez Jabol80 » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 15:51

requiem5 napisał(a):ja jednak miałam pewne obawy co do zakładania tam plastikowych wiatraczków, dlatego zamontowałam egzemplarz od kawy.
Po kilku latach użytkowania stwierdzam, że jest wszystko ok.
Co zaobserwowałam?
Silnik szybciej się nagrzewa, oczywiste bo powierzchnia chłodzenia chłodnicy została zmniejszona ale plusem jest to, że w gorące dni w korkach nie muszę martwić się o przegrzanie.

Popieram twoje zdanie w 100 % Sam montowałem wiatrak po tym jak zobaczyłem u ciebie ,i wiem że to była trafna decyzja .Korki i parady moto ,mojemu byłemu moto nie były już staszne . Też zastanawiałem się nad zamontowaniem jakiegoś plastikowego lub od quada ,w końcu zamontowałem używany wentylator od innego motocykla . Cały zabieg montażu trwał ok 1-1,5 godz.
Jabol80
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez herbatkowy » wtorek, 9 stycznia 2018, 21:16

Powiedzcie mi od jakiej kawy macie te wiatraki?
Sprzedam ori szybę do jajka , tzn oddam za flaszkę :p
herbatkowy

Postprzez requiem5 » środa, 10 stycznia 2018, 12:44

Ja swój mam od Kawasaki ZX6r,ninja, 2000-03r
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Poprzednia strona

Powrót do SILNIK