OBROTY SILNIKA

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez KMX » czwartek, 9 września 2010, 14:40

Leon_SSJ napisał(a):tylko jak skreci to przy zimnym beda za niskie i bedzie problem z odpaleniem a jak ustawi dobre na zimnym to po rozgrzaniu beda duzo za wysokie

no wlasnie, nie chcial bym tym skrecac na mniejsze obroty bo juz teraz czasami ma problemy z odpaleniem... zrobie na pewno te gazniki i mam nadzieje ze wszystko bedzie cacy
KMX

Postprzez Alpha » czwartek, 9 września 2010, 18:59

Zorientuj się , dlaczego właściwie komuś chciało się komplikować budowę gaźnika , niepotrzebnymi elementami , jakimi są niewątpliwie części układu wzbogacenia mieszanki .
Alpha

Nagły wzrost obrotów

Postprzez bialy » piątek, 8 października 2010, 14:08

Cześć,

Otuż udało mi się wkońcu polatać trochę na moim imbryku i okazuje się, że mam do czynienie z dziwnym zjawiskiem. Przy dynamicznym odkręceniu manetki gazu na 2 lub 3 biegu, obroty przy poziomie ok 7-8 tys wsakują nagle na 10 i prawie odcina :(
Czy to znaczy, że czeka mnie wymiana tarczy sprzęgła, czy jeżeli zawioze do speca to jeszcze jest do wygerulowania?

Dzięki z góry za info.
bialy

P.S. Czy ktoś może polecić dobry serwis do suzi we wrocku? Ja moge polecić motogume ale tam tylko gumy. Fajne chłopaki i dobrze robią.
bialy

Postprzez pegaz » piątek, 8 października 2010, 16:40

A podczs postoju jak odkrecisz, to tez tak sie dzieje?
Ostatnio edytowano piątek, 8 października 2010, 16:40 przez pegaz, łącznie edytowano 1 raz
pegaz

Postprzez zolkos » piątek, 8 października 2010, 17:41

na moje oko to masz wcielona Bestie która zachowuje sie jak rakieta :D
a tak serio to raczej sprzęgło Ci sie slizga ... a no jak wbijesz na 1 bieg i trzymasz na sprzegle to delikatnie Ci ciagnie do przodu ? bo jak i to jest to na 100 % sprzeglo wymien tzn tarcze :P
zolkos

Postprzez zary » piątek, 8 października 2010, 21:12

tylko nie zwlekaj za długo z tym bo jeszcze będziesz musiał szukać przekładek, mój znajomy miał rs250 i skończyło się sprzęgło, trochę mu linkę popuściłem, powiedziałem niech już zamówi. pojeździł z 300km i po rozbiórce przekładki były fioletowe ;/
zary

Postprzez olszuwy » piątek, 8 października 2010, 22:57

Regulacje są dwie :
1 na lince od sprzęgła przy klamce
2 na wodziku rozłączającym sprzęgło pod zaślepką na osłonie małej zębatki napędowej która z kolei jest pod lewą owiewką.
olszuwy

testy

Postprzez bialy » poniedziałek, 15 listopada 2010, 19:34

Hej,
Sorki, ze tak długo sie nie odzywałem ale kombinowalem trochę :) a że pogoda była to i fajnie...
Otóż...wyregulowałem linkę, sprawdzałem na 1 biegu i jest ok, na zimnym motorze tak się nie dzieje tylko na rozgrzanym...aż żal odkręcać :(
Ile kosztuje wymiana sprzęgła i jakie polecacie?

pzdr
bialy
bialy

Postprzez Budzik » poniedziałek, 15 listopada 2010, 21:59

podciagnij link jeszce przy wodziku tak jak napisal olszuwy.

mi sprzeglo sie slizgalo na wyzszych, takz e 1 nie wchodzila ale podciagnalem przy wodziku i jest gitara, regulacji jest jeszce na wiele km
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Re: testy

Postprzez Gof » piątek, 19 listopada 2010, 02:29

bialy napisał(a):na zimnym motorze tak się nie dzieje tylko na rozgrzanym...

Ja mam na to swoją teorię - gęstszy (zimniejszy) olej jest w stanie przenieść większy moment (bo podobno w mokrym sprzęgle to olej przenosi moment). Ale to tylko moja teoria, być może bzdury piszę :)

Ile kosztuje wymiana sprzęgła i jakie polecacie?

Mam to samo i właśnie ogarniam temat (jak nie zaśpię, nie będzie inwazji kosmitów itd. to jutro zawożę moto do swojego magika), jak odbiorę moto to dam znać co wydumał, jakie kupił itd. (ufam mu w tym temacie). Za wymianę samego sprzęgła zaśpiewał 150 zł (plus cena sprzęgła - nie wiem jeszcze ile) i 2 dni bez moto (ale będzie robił też inne rzeczy - nowy napęd, linka ssania, regulacja zaworów, synchro).
Ostatnio edytowano piątek, 19 listopada 2010, 02:30 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez dziadekartur » sobota, 29 stycznia 2011, 19:18

Witam Panowie mam nastepujący problem. Zawory dotarte i wyregulowane- 13 atmosfer na każdym cylindrze, gaźniki zrobione zgodnie z serwisówką powymieniane króćce itp. brak "lewego powietrza", linki nowe, trochę bogatsza mieszanka-czarna świeca, pali na dotyk nawet w zimę, niestety mam problem z regulacją obrotów. Podczas rozgrzewania na ssaniu trzyma od 1200 a wmiarę podwyższania temperatury rosną do 3000 wtedy wyłączam ssanie i osiąga obroty minimalne 1100-1200. Bardzo ładnie wkręca się na obroty. Problem zaczyna się przy dotknięciu manetki gazu obroty nie chcą spaść poniżej 3000 - 3500. Miał już ktoś taki przypadek? Proszę o pomoc i z góry "wielkie dzięki".
Ostatnio edytowano sobota, 29 stycznia 2011, 19:19 przez dziadekartur, łącznie edytowano 1 raz
dziadekartur

Postprzez Budzik » sobota, 29 stycznia 2011, 19:35

a przepustnica nie przywiesza ci sie?
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez dziadekartur » sobota, 29 stycznia 2011, 19:46

sprawdzałem - nie
dziadekartur

Postprzez kyrtap87 » niedziela, 30 stycznia 2011, 10:16

dziadekartur,zdejmij linki te od gazu co idą do gaźnika, i sprawdź powinno być ok
kyrtap87

Postprzez dziadekartur » niedziela, 30 stycznia 2011, 10:18

mówisz o lince gazu? nawet ją luzowałem i nic się nie zmieniło
dziadekartur

Postprzez guardian_angel » niedziela, 30 stycznia 2011, 10:40

Albo iglice sie zawieszają, albo zbyt bogata mieszanka, albo spężyna powrotna na listwie nie odbija lub jest żle wyregulowana. Ustawiałeś pokrętłem od wolnych obrotów ?
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez dziadekartur » niedziela, 30 stycznia 2011, 10:52

Iglice ok, mieszanka faktycznie zbyt bogata ponieważ ustawiłem zgodnie z serwisówką, sprężyny na listwie nowe, dysze - nowe, przy ruszeniu- oczywiście na gorącym silniku pokrętłem dzieje się to samo co przy ruszeniu gazu, jednak jeszcze raz sprawdzę przepustnice i iglice. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące składu mieszanki (aktualnie wykręcono o 1,5 obrotu) jest zbyt bogata - świece czarne, czy zawór składu mieszanki reguluje dopływ paliwa, czy powietrza (wkręcić, czy wykręcić)?
dziadekartur

Postprzez guardian_angel » niedziela, 30 stycznia 2011, 10:56

- paliwa
- wkręcić

Przy dużym przebiegu dane z serwisówki sie nie sprawdzają, musisz sam dobrać optymalna mieszankę. Na początek wkręć o 1/4 obrotu i zobacz jaki efekt. Wiem, jest to bardzo uciążliwe ale skuteczne.
Ostatnio edytowano niedziela, 30 stycznia 2011, 10:58 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez dziadekartur » niedziela, 30 stycznia 2011, 11:17

Jutro to zrobię i jeszcze raz sprawdzę przepustnicę powietrza i paliwa. Dzięki odezwę się po zabiegach.
dziadekartur

Postprzez WilQW » niedziela, 30 stycznia 2011, 17:25

dziadekartur zrób jeszcze raz synchro gaźników przy obrotach podanych w serwisówce
miałem taki przypadek (nie przy swoim gsxf-ie) i winna okazała się synchronizacja,
a teraz do rzeczy taki skok obrotów zapewnia lewe powietrze pobierane przy ośkach przepustnic
jaki masz u siebie przebieg?
pzdr
WilQW

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK