ZAWORY, WAŁKI, ŁAŃCUSZEK ROZRZĄDU

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez firefox » środa, 12 sierpnia 2009, 19:37

Gonzo napisał(a):jak pozbyc sie linek od góry i od ssania bo nie moge zdjac góry od silnika ;/ aby dostac sie do zaworów

Odkrecasz je, tam jest nakretka z gwintem i odkrecasz, jak je poluzujesz to mozna je wyjac z tych widelek w ktorych siedza.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Gonzo » środa, 12 sierpnia 2009, 21:09

wyjecie z tych widełek za duzo mi nie pomoga ;/ ech szkoda ze nie ma tych zdjec ;/
Gonzo

Postprzez ZiGi » czwartek, 13 sierpnia 2009, 10:37

Gonzo napisał(a):wyjecie z tych widełek za duzo mi nie pomoga ;/ ech szkoda ze nie ma tych zdjec ;/

Jak to nie pomaga :shock: :?: Po wyjęciu linek z uchwytów musisz wypiąć je z gaźników i sobie odsuniesz gdzie chcesz linki :D

Oczywiście poprzeczkę też już odkręciłeś mam nadzieję ;)
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Gonzo » czwartek, 13 sierpnia 2009, 21:10

cóż .. nie wiedziałem jak zdjec to linki wiec odkręciłem filtr powietrze i gaźniki i w taki sposób zdjąłem gore, po 2 dniach roboty zawory wyregulowane, jako że to pierwszy raz i ojciec mi dziś trochę pomógł to zadowolony jestem ;), sorry za głupie pytania i dzięki za pomoc :), teraz czas by "domowym sposobem" zrobić wakuometr a następnie synchro gaźników ;) ale o to już będę pytał w innym temacie :)

pozdro
Ostatnio edytowano czwartek, 13 sierpnia 2009, 21:15 przez Gonzo, łącznie edytowano 1 raz
Gonzo

Postprzez szczavol » niedziela, 23 sierpnia 2009, 20:03

Panowie wyciągacie bez problemu pokrywę zaworów mając zdjętą poprzeczkę i i linki ???
Bo mi to za cholerę nie che się udać, już miałem się zabrać za wyciąganie silnika :/
ale otworzyłem sobie browar i pomyślałem że jeszcze poczekam ;)
macie jakieś rady/sposoby na to?
szczavol

Postprzez kosa1022 » niedziela, 23 sierpnia 2009, 21:08

No to fakt że nie jest lekko ale troche wygibasów pokrywą i wychodzi. (napewno u mnie)
kosa1022

Postprzez Gonzo » wtorek, 25 sierpnia 2009, 11:07

ja okreciłem gaźniki i wtedy dopiero wyjełem ;)
Gonzo

Postprzez przem0 » wtorek, 25 sierpnia 2009, 11:34

Witam. Kupiłem niedawno imbryk 750 z 96 roku i chciałbym zrobic regulacje zaworów. Jako, że nie moge znaleźć serwisówki a w swoim życiorysie mam tylko regulacje zaworów na śrubach w hondzie cb 450s to chciałbym sie dowiedzieć czy mogę się oprzeć przy regulacji w imbryku na tym linku pochodzącym z forum bandita
http://www.polishbanditcrew.pun.pl/viewtopic.php?id=427

Co o tym myślicie ?
Prosiłbym jeszcze o info jakie mają być luzy w tym silniku, bo te podane na stronie wczesniejszej są dla moto z 2003 r i nie wiem czy te silniki to takie same konstrukcje. Pozdrawiam
przem0

Postprzez kosa1022 » wtorek, 25 sierpnia 2009, 21:21

Generalnie ja regulowałem każdy cylinder osobno ale fakt że fajnie gość to opisał.
A co do luzów to tu znajdziesz odpowiedź:

"Płytki były zastosowane tylko w latach 92-94. Luzy zaworowe (na zimno): ssące i wydechowe 0,10÷0,15; od 1992 roku ssące 0,10-0,20 mm, wydechowe 0,15÷0,25 mm. Kolejność zapłonów: 1-2-4-3. trzeba być bardzo wyczulonym przy dokrecaniu śrub z pokrywy zaworowej. Moment dokręcania pokrywy rozrządu: 13÷15Nm "

ps. mam wrażenie że już to gdzieś na forum wrzucałem. :?: :idea:
kosa1022

Postprzez probe » piątek, 4 września 2009, 01:10

Witam!
Posiadam gsx600f z 1989r i serwisówka podaje że luzy zaworowe (na zimno): ssące i wydechowe mają być jednakowe 0,10÷0,15.
Czy jest to możliwe, że nie ma różnicy pomiędzy luzami na zaworach ssących i wydechowych?
probe

Postprzez guardian_angel » piątek, 4 września 2009, 06:27

skoro tak piszą to tak ma być dopiero od 92 roku jest zmiana wartości
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez miki1406 » piątek, 4 września 2009, 22:06

jeśli nie masz sprzętu do rozpinania i zbijania łańcuszków rozrządu to trzeba silnik rozebrać na czynniki pierwsze... Z głowicy wyjmiesz wałki i spoko, ale aby łańcuszek zdjąć z wału to trzeba wał wyciągnąć... silnik musi wylądować na warsztacie... Da się samemu, ale trzeba troszkę manualnych zdolności i umieć dokładnie dozować siłę... Za lekko nie odkręcisz, za mocno ukręcisz etc. Obowiązkowo klucz dynamometryczny, serwisówka HAYNESa, znajomość łamanego angielskiego technicznego... Dobre narzędzia i najlepiej ktoś do pomocy... I spoooorooo czasu
miki1406

Postprzez b11l » poniedziałek, 7 września 2009, 22:07

Będę musiał w trakcie zimy wymienić łańcuch, to i pewnie wałki i uszczelki i wszystko na co mnie będzie stać jak już głowica będzie zdjęta. Pytanie: Czy znalazłby się ktoś z okolic Poznania, kto mógłby mi w tym pomóc? Mam doświadczenie jedynie z cezetką, bzykami i paroma puszkami, mimo to chcę to zrobić sam bo lubię.
b11l

luzy zaworowe

Postprzez kamilv7 » wtorek, 8 września 2009, 09:44

mam jako z 2001r. i chce sprawdzić luzy zaworowe wie ktoś jakie powinny być według zaleceń producenta???
kamilv7

Postprzez rafalsky » wtorek, 8 września 2009, 14:00

Sprawdzane na zimnym silniku.
- ssące 0.10 - 0.15 mm
- wydechowe 0.18 - 0.23 mm
rafalsky

Postprzez kamilv7 » wtorek, 8 września 2009, 21:35

a regulacja jest za pomocą płytek czy śrubki??
kamilv7

Postprzez ZiGi » środa, 9 września 2009, 08:40

Regulacja jest zrobiona na śrubkach.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Byniu » środa, 23 września 2009, 20:45

b11l napisał(a):Będę musiał w trakcie zimy wymienić łańcuch, to i pewnie wałki i uszczelki i wszystko na co mnie będzie stać jak już głowica będzie zdjęta. Pytanie: Czy znalazłby się ktoś z okolic Poznania, kto mógłby mi w tym pomóc? Mam doświadczenie jedynie z cezetką, bzykami i paroma puszkami, mimo to chcę to zrobić sam bo lubię.

ja bym odradził jeśli coś pójdzie nie tak to sru...
olej to można samemu wymienić a takie poważniejsze rzeczy przekazać osobie z doświadczeniem bo to Ty przecież będziesz na niej latał :P a nieraz lepiej wydać na porządnego mechanika niż naprawiać własne błędy :/
No risk no fun
Byniu

Postprzez Krzysiek1989 » wtorek, 2 lutego 2010, 18:41

Byniu napisał(a):
b11l napisał(a):Będę musiał w trakcie zimy wymienić łańcuch, to i pewnie wałki i uszczelki i wszystko na co mnie będzie stać jak już głowica będzie zdjęta. Pytanie: Czy znalazłby się ktoś z okolic Poznania, kto mógłby mi w tym pomóc? Mam doświadczenie jedynie z cezetką, bzykami i paroma puszkami, mimo to chcę to zrobić sam bo lubię.

ja bym odradził jeśli coś pójdzie nie tak to sru...
olej to można samemu wymienić a takie poważniejsze rzeczy przekazać osobie z doświadczeniem bo to Ty przecież będziesz na niej latał :P a nieraz lepiej wydać na porządnego mechanika niż naprawiać własne błędy :/

Ja z kolei jestem innego zdania. według mnie jak ktoś jest do tego poważnie nastawiony i lubi to robić to sobie z tym poradzi, bo poszpera troche po necie i powoli sobie z tym poradzi, i do tego będzie miał radoche że sam zrobił :)
Krzysiek1989

Postprzez adamRS » wtorek, 2 lutego 2010, 20:02

Tak jak ja :lol:
adamRS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK