SPRZĘGŁO

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez ZiGi » wtorek, 16 marca 2010, 09:25

No to zdecydowanie masz zjechane tarcze sprzęgłowe skoro masz luźną klamkę a przy wyższych obrotach ślizga się.

Będziesz musiał je wymienić, nic trudnego zrobisz to z powodzeniem sam (ewentualnie z serwisówką)
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez zolwik » wtorek, 16 marca 2010, 10:01

ZiGi napisał(a):Będziesz musiał je wymienić, nic trudnego zrobisz to z powodzeniem sam (ewentualnie z serwisówką)

Wymiana nic prostrzego , robiłem heh .
Tylko jest taki ból że zalecają zalać świeżym olejem a to dodatkowe koszty . :shock:
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez ZiGi » wtorek, 16 marca 2010, 10:21

zolwik napisał(a):Tylko jest taki ból że zalecają zalać świeżym olejem a to dodatkowe koszty . :shock:

Eee tam sranie w banie, wystarczy przy zakładaniu nowych tarcz zanurzyć je w oleju i tyle. Już nie przesadzajmy z tymi wymianami oleju przy każdej lepszej okazji.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Alpha » wtorek, 16 marca 2010, 17:49

Sprawdź jeszcze wkręt regulacyjny , ten pod gumową zaślepką w pokrywie zębatki zdawczej . Bo ślizgające sprzęgło chyba nie jest częste w gsxf-ach ?
Alpha

Postprzez TasmaN » środa, 17 marca 2010, 09:07

ZiGi napisał(a):Eee tam sranie w banie, wystarczy przy zakładaniu nowych tarcz zanurzyć je w oleju i tyle. Już nie przesadzajmy z tymi wymianami oleju przy każdej lepszej okazji.

na godzinke czasu.
TasmaN

Postprzez zolwik » środa, 17 marca 2010, 09:20

TasmaN napisał(a):
ZiGi napisał(a):Eee tam sranie w banie, wystarczy przy zakładaniu nowych tarcz zanurzyć je w oleju i tyle. Już nie przesadzajmy z tymi wymianami oleju przy każdej lepszej okazji.

na godzinkę czasu.

Chłopy nie chodziło mi oto tylko, oto że trzeba "sterylne" posiadać pojemniki do których zlewamy olej , przy tej okazji mogą nam wpaść od niego różne drobiny . :shock: .

Można to zrobić bez zlewania :P ale jak kto lubi jak coś przypadkowo wpadnie to nie zauważysz .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez ZiGi » środa, 17 marca 2010, 09:51

zolwik napisał(a):Chłopy nie chodziło mi oto tylko, oto że trzeba "sterylne" posiadać pojemniki do których zlewamy olej , przy tej okazji mogą nam wpaść od niego różne drobiny . :shock: .

Można to zrobić bez zlewania :P ale jak kto lubi jak coś przypadkowo wpadnie to nie zauważysz .

Szczerze mówiąc to nawet nie wpadłem na pomysł żeby olej zlewać, poza tym nie wiem co miałoby mi wpaść do środka. Zdejmujesz pokrywę, odkręcasz śruby trzymające sprężyny i zbierak sprzęgła, wyciągasz tarcze i przekładki, a potem nowe tarcze zanurzasz w oleju i wkładasz do koszyka :P A ze sterylnością to też równie bywa u mechaników :D :ufo:
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez adamz5 » niedziela, 21 marca 2010, 22:10

Alpha napisał(a):Sprawdź jeszcze wkręt regulacyjny , ten pod gumową zaślepką w pokrywie zębatki zdawczej . Bo ślizgające sprzęgło chyba nie jest częste w gsxf-ach ?
o to ci powiem fajna odpowiedz powiem szczerze poskładłem cały motor ale nie mam pojecia oczym mówisz ,jak byś był łaskaw bliżej coś .Był bym wdzięczny?
adamz5

Postprzez Alpha » poniedziałek, 22 marca 2010, 19:37

Pokrywę znajdziesz po lewej stronie silnika ;) , a wkręt musi mieć 1/4 obr. luzu .

Luzujesz kontrę . Wykręcasz wkręt aż będzie kręcić się lekko (chyba że już jest luźny) , następnie wkręcasz do momentu kiedy wyczujesz że ma ciężej (nie będzie to całkowity opór) , i teraz wykręcasz o 1/4 obr i kontrujesz nakrętką .
Chodzi tu o luz między mechanizmem wycisku a prętem w silniku , który rozłącza sprzęgło .
--- Gdy luz za mały lub brak , sprzęgło może zacząć się ślizgac , a powierzchnie styku układu wycisku przedwcześnie zużyć lub zniszczyć .
--- Gdy za duży , mechanizm będzie pracował w skrajnych , coraz mniej korzystnych położeniach , później nawet nie da się całkowicie wyłączyć sprzęgła , bo skończy się ruch dźwigni , którą ciągnie linka sprzęgłowa .
Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 marca 2010, 19:46 przez Alpha, łącznie edytowano 1 raz
Alpha

Postprzez adamz5 » poniedziałek, 22 marca 2010, 21:57

Alpha napisał(a):Pokrywę znajdziesz po lewej stronie silnika ;) , a wkręt musi mieć 1/4 obr. luzu .

Luzujesz kontrę . Wykręcasz wkręt aż będzie kręcić się lekko (chyba że już jest luźny) , następnie wkręcasz do momentu kiedy wyczujesz że ma ciężej (nie będzie to całkowity opór) , i teraz wykręcasz o 1/4 obr i kontrujesz nakrętką .
Chodzi tu o luz między mechanizmem wycisku a prętem w silniku , który rozłącza sprzęgło .
--- Gdy luz za mały lub brak , sprzęgło może zacząć się ślizgac , a powierzchnie styku układu wycisku przedwcześnie zużyć lub zniszczyć .
--- Gdy za duży , mechanizm będzie pracował w skrajnych , coraz mniej korzystnych położeniach , później nawet nie da się całkowicie wyłączyć sprzęgła , bo skończy się ruch dźwigni , którą ciągnie linka sprzęgłowa .
n no to dziękuje ci serdecznie,pozdrawiam
adamz5

Postprzez fafudrak » środa, 24 marca 2010, 19:39

Powiem tak. Ja pod koniec zeszlego sezonu zmienialem sprzeglo. Slizgalo sie juz na maxa :( Objawy byly podobne jak u kolegi. Od okolo 5-6 tys obr byl gwaltowny wzrost obrotow az do odcinki (11,500). Jak gaz sie puscilo i odkrecilo to czasami zalapalo i jakos szedl. Sprzeglo wymienione na EBC, lata teraz super :)
fafudrak

Postprzez fydzia » środa, 24 marca 2010, 20:18

ja ostanio ta regulacją sie bawiłem , czysto przypadkowo i rzeczywiście troche więcej lub mnie precyzji i juz jest kapa z tą regulacja :D
fydzia

Postprzez fafudrak » środa, 24 marca 2010, 20:21

Sprzeglo nie majatek :) pozatym to czesc ktora sie zuzywa, wiec mozna wymienic :) Moi kursanci w "L" sprzeglo w samochodzie wykanaczaja w 30 tys km :D wiec w motorze przy tych obciazeniach to nie dziwo ze czasami sie slizga :D
fafudrak

Postprzez fydzia » środa, 24 marca 2010, 20:28

heh to też przez kursantów??:P
fydzia

Postprzez ZiGi » czwartek, 25 marca 2010, 07:03

Nie, to przez jazdę na Gumie :P
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez okoman1 » środa, 7 kwietnia 2010, 08:44

fafudrak, a ile za sprzegielko zaplaciles? Bo u mnie jest podobnie jak bylo u Ciebie ale nie sprawdzalem jeszcze ten opcji o ktorej mowil Alpha... Z ciekawosci sie pytam bo na allegro jest sprzegielko za 160 zl nowe...
okoman1

Postprzez fafudrak » środa, 7 kwietnia 2010, 08:47

Nie pamietam dokladnie ale ja dawalem okolo 250 (lub 300) zl. Kupilem EBC (cos tam). Podobno bardzo dobre tarcze.
fafudrak

Postprzez kb2222 » środa, 28 kwietnia 2010, 21:10

panowie mam problem z ww tematu
opisze troszkę ten problem po swojemu !
sprawa wygląda następująco motor zimny tarcze sklejone nie da się go przestawić na biegu z wciśniętym sprzęgłem, odczuwa się wrażenie jak by w ogóle sprzęgło nie działało , po rozgrzaniu problem znika , druga sprawa kiedy jest rozgrzany zapinam bieg sprzęgło wciśnięte dodaje gazu moto szarpie do przodu
przed sezonem wymieniłem sprzęgło i olej możne coś źle złożyłem skoro tak się dziej z ustawieniem linki kombinowałem na wszystkie sposoby i nie wiem już co mam robić ! zastanawiam się teraz czy nie za mocno ,albo nie za słabo dokręciłem śruby dociskowe sam już nie wiem !! POMÓŻCIE
kb2222

Postprzez gladki83 » sobota, 29 maja 2010, 05:09

Ostatnio zauważyłem, że rano gdy wrzucę 1-bieg i wcisnę sprzęgło to nie da się obrócić kołem. Na włączonym silniku trudno wrzucić jedynkę.
Co to może być i jak temu zaradzić?
Po zagrzaniu silnika wszystkie dolegliwości znikają. Z góry dziękuję za pomoc.
gladki83

Postprzez adamRS » sobota, 29 maja 2010, 09:09

Może zbyt gęsty olej? Lub tarcze już do wymiany.
adamRS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK