MANETKA GAZU - LINKI

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

MANETKA GAZU - LINKI

Postprzez montis » wtorek, 9 czerwca 2009, 15:35

Mam pytanie, jak poluzować linkę gazu w manetce ? Ostatnio zepsuł mi się ten przełącznik od świateł pozycyjnych i mijania. Rozkręciłem ten element ale nie mogłem zdjąć go całkiem, bo tam jest zaczepiona linka z dwóch stron i po poluzowaniu takim suwakiem 3 cm przed tym przełącznikiem, nie luzuje odpowiednio aby to ściągnąć. Czy jest jeszcze inne miejsce aby poluzować tą linkę trochę ? :roll:
Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 września 2010, 20:56 przez montis, łącznie edytowano 3 razy
montis

Postprzez firefox » wtorek, 9 czerwca 2009, 15:46

jest, albo na manetce rozkecic oba regulatory, albo zdjac bak i tam wykrecic srube na metalowej fajce ktora skrecona jest z metalowa, polka :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Rychu » wtorek, 9 czerwca 2009, 15:48

Kolego musisz odrecic te 2 "suwaki" ktore sa przy manetce. Tam musisz odpiac z takich lezek jak masz w rowerach i wtedy bedziesz mogl spokojnie zdjac przelacznik.
Zapamietam tylko, ktora gdzie powinna byc a po calej przekladce bediesz musial wyregulowac luz na manetce.

Pozdro 600

[ Dodano: 09-06-09, 16:50 ]
Rozkrec tak jak ja Ci mowie.. To co Fire podeslal tez jest jakas opcja ale to za duzo roboty. Sprobuj z manetka i rozkrec 2 fiutki od linki gazu... :)
www.car4events.pl - Zapraszam !!!
Rychu

Postprzez firefox » wtorek, 9 czerwca 2009, 15:55

No za duzo, tez napisalem o fiutkach przy manetce, podalem rowniez druga opcje :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez montis » wtorek, 9 czerwca 2009, 20:32

no zsunąłem do końca te dwa suwaki i niestety dalej nie mogę zdjąć tej linki, chyba będę musiał odczepić całą linkę ;/ tak jak firefox pisał. A tak a pro po, wiecie jak znaleźć ten plastikowy mechanizm od tego przełącznika bo wydaje mi się że to on się po prostu wyrobił. dzięki za pomoc :o

[ Dodano: 09-06-09, 21:34 ]
znaleźć, to znaczy na allegro czy jakoś kupić ?
montis

Postprzez guardian_angel » wtorek, 9 czerwca 2009, 20:42

montis, Jeśli się da rozebrać ten przełacznik to delikatnie go rozbierz i pewnie styki sa zaśniedziałe dlatego prąd nie płynie przez blaszki. Przeczyść wszystko i bedzie ok.
Chyba że coś pękło w środku to już tylko serwis lub allegro.
Ostatnio edytowano wtorek, 9 czerwca 2009, 20:44 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez montis » sobota, 4 lipca 2009, 13:04

Dokładnie miałem zaśniedziałe styki co poskutkowało stopieniem się części przełącznika, odpowiadającej za światła mijania. Szukałem na allegro takich przełączników ale nie znalazłem odpowiednich, pojechałem też do oryginalnego sklepu Suzuki, i powiedziano mi że nie mają samych przełączników, tylko trzeba kupić cały zestaw z odcięciem prądu itd. Wszystko byłoby dobrze gdyby potem nie dodali, że ma to kosztowa blisko 540 zł, heh i w tedy ładnie podziękowałem i wyszedłem. Skończyło się to tak, że zlutowałem ładnie i zaizolowałem te dwa przewody i mam teraz na stałe światła mijania na stałe i już :P. W sumie nierobi bo i tak jak wsiadam na motocykl to i tak odpalam zaraz światła.
montis

Postprzez pegaz » sobota, 4 lipca 2009, 13:40

W jajku bez tego przelacznika swiatla sa "spiete" na stale, ale przy uruchamianiu silnika switla przygasaja, co by aku nie obciazac. Z Twoim patentem pewnie tego nie robia i musisz pilnowac, zeby aku byl w dobrej kondycji. Zreszta sprawdz sam.
pegaz

Postprzez unio » sobota, 4 lipca 2009, 17:45

Jeżeli masz już "spięte światła na stałe" to proponuję kupić automatyczny włącznik świateł stosowany do samochodów który załącza światła po 3-5 sekundach od włączenia silnika. Rozwiąże to problem dużego poboru prądu przy rozruchu z włączonymi jednocześnie światłami.
unio

Postprzez tommy » poniedziałek, 23 listopada 2009, 20:14

Dołączając sie do tematu zeby nie tworzyc nowego: czy mozna zdjac jedna z linek od gazu (ta ktora nie jest na sprezynie tzn. ta co nie odbija) bo przez nia manetka nie chce odbijac? wiem ze zaraz mi doradzice zeby ja nasmarowac jednak samrowanie nic nie dalo.
tommy

Postprzez pegaz » poniedziałek, 23 listopada 2009, 20:52

Sprobuj poszukac gdzie lezy problem. Rozbierz manetke a potem "idz" w strone gaznikow. Moze linka sie przetarla i "rozwarstwila" i dlatego sie blokuje?
pegaz

Postprzez ZiGi » wtorek, 24 listopada 2009, 08:55

tommy napisał(a):Dołączając sie do tematu zeby nie tworzyc nowego: czy mozna zdjac jedna z linek od gazu (ta ktora nie jest na sprezynie tzn. ta co nie odbija) bo przez nia manetka nie chce odbijac? wiem ze zaraz mi doradzice zeby ja nasmarowac jednak samrowanie nic nie dalo.

Można ją zdjąć, pytanie tylko czy jest to w ogóle zasadne.
Może masz po prostu źle wyregulowane linki, albo Ci się poluzowała któraś.
Zdejmij bak, i spróbuj podkręcić jedną z nich lub obie. Pokombinuj.
Zła regulacja linek również sprawi że nie będzie odbijała manetka i to w cale nie za sprawą "braku smaru".
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez tommy » wtorek, 24 listopada 2009, 15:07

Dzieki za rady bede dzialal w weekend moze cos z tego bedzie. :D
tommy

Gaz - luzy

Postprzez reddevill » sobota, 12 grudnia 2009, 08:00

Ile luzu może byc na manetce z gazu tzn dodaje od razu czy zanim gaz zostanie dodany ma kilka milimetrów luzu. Jeżeli luz ten jest nie właściwy to jak go zlikwidowac.
reddevill

Postprzez firefox » sobota, 12 grudnia 2009, 08:13

Masz kolo manetki dwa pokretla od linki gazu i linki cofajacej. Pokrec tymi pokretlami i ustaw odpowiedni luz.

Wedleg mnie manetka powinna miec lekki luz ze wzgledu na skrecanie kierownica. Jesli Twoj luz jest duzy a pokretla nic nie dadza zdejmij bak i sprawdz linki umocowane na takiej polce gdzie sa przykrecone.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez pinio » sobota, 12 grudnia 2009, 22:08

dobry temat, no właśnie u mnie jest taki objaw który cały czas olewałem.
Jak skręcę na max w prawo to moto samo gazu se dodaje...
Czy to jest ta kwestia regulacji linki Firefox?

Pi
Ostatnio edytowano sobota, 12 grudnia 2009, 22:09 przez pinio, łącznie edytowano 1 raz
pinio

Postprzez firefox » sobota, 12 grudnia 2009, 22:40

Mysle ze tak, za mocno chyba masz skrecona regulacje linki skoro przy skrecie dodaje Ci gazu.

Ja mialem tego typu problem ze mi linka spadla z mocowania pod bakiem i jak wykrecilem regulacje na maksa luz byl ok ale tez sie sam gaz dodawal. Jak poprawilem mocowanie pod bakiem bylo ok.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez zolwik » niedziela, 13 grudnia 2009, 10:03

pinio napisał(a):dobry temat, no właśnie u mnie jest taki objaw który cały czas olewałem.
Jak skręcę na max w prawo to moto samo gazu se dodaje...
Czy to jest ta kwestia regulacji linki Firefox?

Pi

Ja to samo miałem lecz jak ustawiłem kiere w lewo to dodawał gazu ok 1tyś.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Dwie linki gazu do gaźnika

Postprzez adamRS » niedziela, 21 marca 2010, 10:25

Witam. Powiedzcie mi po co są zamontowane dwie linki gazu w gaźnikach z lat 98-02? Nie wystarczy jedna?
adamRS

Postprzez pinio » niedziela, 21 marca 2010, 10:32

Dwie linki gazu???
Jedna gaz , druga to ssanie.
Możesz się pomylić bo w twoim imbryku 89 ssanie było chyba przy gaznikach i nie potrzebna była dodatkowa linka. chyba w 1990-1991 ssanie poszło do kiery po lewj stronie i przez to doszła dodatkowa linka.

P.
Ostatnio edytowano niedziela, 21 marca 2010, 10:32 przez pinio, łącznie edytowano 1 raz
pinio

Następna strona

Powrót do SILNIK