SSANIE

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Linka ssania

Postprzez unio » środa, 10 czerwca 2009, 07:41

Czy ktoś dopasował linkę ssania np z linki dostępnej w sklepach rowerowych ? Urwała mi się ona i myślę że coś bym wymyślił nie płacąć za oryginał. Najważniejsza jest końcówka która wchodzi do dźwigienki przy kierownicy. Na drugi koniec linki mam swój pomysł.
Ostatnio edytowano środa, 10 czerwca 2009, 07:42 przez unio, łącznie edytowano 1 raz
unio

Postprzez montis » środa, 10 czerwca 2009, 11:55

nie wiem czy to dobry pomysł, ja bym kupił chyba odpowiednio tańszą linkę ale do tego, po prostu w motocyklu wolał bym żeby mi się nic nie urwało przypadkiem ;/ bo na pewno nie lutuj końcówki takiej większej motocyklowej do linki od roweru. ;)
montis

Postprzez Djobeł » czwartek, 11 czerwca 2009, 10:07

Montis dobrze gada, bo po co oszczędzać na lince ssania i wskrzeszać starą. Na allegro kosztuje około 40 zł. więc może lepiej kupić taką właśnie używkę? :)

Pozdrawiam
Djobeł

Postprzez wiking » czwartek, 11 czerwca 2009, 14:17

nie lepiej dorobic w jakims zakladzie ktory sie zajmuje dorabianiem linek? pokazesz stara i ci dorobia nowa za pare zlotych
wiking

Postprzez grzegi87 » czwartek, 18 czerwca 2009, 19:50

witam. Ja mam wlasnie w swoim moto nie oryginalna linke i wszystko dziala normalnie. Tzn grunt dopasowac glowke przy ssaniu, a przy gaznikach na dzwigience pentla zacisnieta sruba specjalna do zaciskow linek, wszystko chodzi, linka gruba i wytrzyma jeszcze nie mnie.
grzegi87

Postprzez unio » piątek, 19 czerwca 2009, 10:23

Założyłem linkę od roweru,pancerz, główkę i zacisk. Chodzi aż miło. Gdyby nie srebrny kolor główki to trzeba by się mocno przyjrzeć że to nie oryginał.
unio

SSANIE

Postprzez KOSA77 » czwartek, 3 września 2009, 22:15

witeczka mam pytanie natury technicznej jeśli ktoś rozbierał i się przyglądał pewnie wie ocb! czy prowadnica która idzie przez gazniki i do której doczepiona jest linka ssania zakończona jest sprężynką bo zablokowaa mnie się linka rozegrałem rozruszałem ale nadal nie wraca pozostając na wysokich obrotach psia kość oczywista już zamówiłem nową linkę i w weekend podchodzę do tematu jeszcze raz za podpowiedzi z góry dziękuję pozdro !
Ostatnio edytowano wtorek, 29 grudnia 2009, 20:59 przez KOSA77, łącznie edytowano 1 raz
KOSA77

Postprzez firefox » piątek, 4 września 2009, 08:38

Hmm nie wiem czy dobrze kojarze ale wedlug mnie nie ma tam zadnej sprzezynki tylko sa nakretki, bynajmniej na tej prowadnicy pod bakiem.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez ZiGi » piątek, 4 września 2009, 09:33

Cholibka tak niedawno wymieniałem rozrząd i wyjmowałem gaźniki, a już nie pamiętam jak to jest rozwiązane. Wydaje mi się jednak jeśli się nie mylę że między 2 i 3 gaźnikiem powinna być sprężyna która powraca suwak przy cofnięciu cięgna ssania na kierze.
Ostatnio edytowano piątek, 4 września 2009, 09:34 przez ZiGi, łącznie edytowano 1 raz
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez KOSA77 » piątek, 4 września 2009, 17:31

no no widziałem tysz sprężynkę w bandycie więc wole spytać zważywszy że prowadnica nie powraca nawet bez linki na patęcie spróbuję coś zdziałać i o efektach niezwłocznie poinformuję jest jeszcze strona gdzie wszystko jest w rysunkach jak znajdę linkę podrzucę pozdro

[ Dodano: 05-09-09, 10:19 ]
witeczka tak dla zainteresowanych jeśli czegoż szukacie pod warunkiem że nie znacie tej stronki rosyjska niezła duża skarbnica manuali pozdro

[ Dodano: 05-09-09, 10:19 ]
http://www.carlsalter.com/motorcycle-manuals.asp
http://blackbears.ru/index_en.php?get=manual
KOSA77

wymiana linki ssania w imbryku

Postprzez jacus-87 » poniedziałek, 1 lutego 2010, 19:15

Witam. Koledzy zacząłem wymieniać linkę ssania i pojawił mi się problem. Czy ta strona od gaźników ma być taka zakrzywiona?? Niby oryginalna, ale nie wiem jak ja umiejscowić przy tych gaźnikach. Przy kierze poszło bez problemów, ale głowie się z jej druga strona... stara linkę wyciągnąłem i chyba wyrzuciłem bo nigdzie jej nie mogę znaleźć :? i nie wiem jak ten orginal nawet wygląda...
Ostatnio edytowano poniedziałek, 1 lutego 2010, 19:27 przez jacus-87, łącznie edytowano 1 raz
jacus-87

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 1 lutego 2010, 19:45

Tak ma byc zakrzywiona. Zobacz moje zdjęcie gaźnika.
Linka powinna być obsadzona w jednym z 4 uchwytów w kształcie C ale najbardziej to w tym najbliższym oczku na listwie ciągnącej ssanie. Zależy jeszcze w jaką strone listwa wyciąga ssanie w prawo czy w lewo.

Obrazek
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez jacus-87 » poniedziałek, 1 lutego 2010, 20:04

hmm... ale ten metalowy pancerz ma byc poza gaźnikami?? i jest tam jeszcze sprężynka. Listwa u mnie ciągnie w lewo siedząc na motocyklu. Najlepiej by było jakby któryś z kolegów mial zdjęcie razem z linka, wtedy tłumaczenie nie było by aż tak bardzo potrzebne... :/

[ Dodano: 03-02-10, 21:32 ]
Koledzy mam pytanie. Wie ktos może jaka dlugosc ma linka ssania do imbryka?? Kupiłem linke ale dowiedzialem sie ze jest od gsxfa z 2006 i nie wiem czy powinna pasowac... mi przynajmniej nie pasuje, brakuje mi ok 2-3 cm i pancerz ma dłuzszy gdzieś ok 6 cm od tej orginalnej. I kurcze mam problem... bedzie trzeba wymienić lub przyciąć ten aluminiowy pancerz na koncu...
jacus-87

Linka od ssania

Postprzez Paweł_Jagoda » środa, 10 lutego 2010, 20:31

Witam. mam taki problem. zaciela mi sie linka od ssania i teraz czaly czas silnik utrzymuje 4000 obrotow i nie mozna tego zmniejszyc. rozbieralem przy manetce "dzwigienke" od ssania i tam linka jest ok a wiec musiala sie zaciac pprzy gaznikach. moje pytanie czy ktos mial taki problem i czy ciezko sie do tego dostac. Poniewaz mam zamiar jak narazie sam sobie z tym poradzic ( a duzej wiedzy technicnej jak narazie nie posiadam) czy da rade dostac sie do tego sciagajac owiewki z prawej strony?

Z gory dziekuje i pozdrawiam
Paweł_Jagoda

Postprzez guardian_angel » czwartek, 11 lutego 2010, 09:02

Tak ja miałem taki problem do takiego momentu, że się zerwała w środku pancerza. Wystarczy, że zdejmiesz bak i masz dostęp żeby ją wymontować. Obstawiam, że linka w środku jest przerdzewiała i się przykleiła do pancerza. Co gorsza mogła się rozwarstwić i się zblokować. Raczej niemożliwe żeby coś przy gaźnikach z nią się stało. Wymontuj ją, nalej oleju (do urządzeń precyzyjnych) do środka pancerza, jest żadki i dobrze smaruje, i pozostaw w pionie żeby ściekł na całej długości linki. Powinno pomóc, ale wcześniej czy później i tak ci się zerwie, jeśli jej wcześnej nie konserwowałeś. Linka leży na silniku więc jest poddawana działaniu wysokiej temperaturze. To samo dotyczy linek od gazu - bo jak nie smarujesz nie jedziesz :)
Ostatnio edytowano czwartek, 11 lutego 2010, 11:39 przez guardian_angel, łącznie edytowano 2 razy
guardian_angel

Postprzez Paweł_Jagoda » czwartek, 11 lutego 2010, 16:50

Witam. no ja jej jeszcze nie smarowalem kupilem moto w zeszlym roku i bylo wszystko ok. tylke teraz w okresie zimowym moto stoi w garazu ogrzewanym i do pewnego momentu bylo ok. a zeby bak wymontowac to trzega owiewki sciagac?
Paweł_Jagoda

Postprzez guardian_angel » czwartek, 11 lutego 2010, 17:21

Przeczytaj jeszcze raz, ale tym razem uważnie mój post.
Nie nie trzeba.
guardian_angel

Postprzez Alpha » czwartek, 11 lutego 2010, 18:20

Mam Jajko 10 lat , nigdy żadnej linki nie smarowałem . Wszystkie fabryczne , nie sprawiają kłopotów . Myślę , że jako pierwsza może skończyć się ta od sprzęgła - w dolnym odcinku pracuje w oleju zmieszanym z piaskiem i kurzem .

Poodkręcaj śruby owiewek w pobliżu baku , ze 4 szt. Odkręć 2 śruby zbiornika , rozchyl owiewki na boki tak , żeby wyskoczyły z zatrzasków w baku i być może w ramie . Unieś ostrożnie tylną część baku - rozłącz 3 wężyki i jedną wtyczkę . Pociągnij bak nieco w tył i już jest Twój .
Alpha

Postprzez Paweł_Jagoda » czwartek, 11 lutego 2010, 19:25

a da rade jakos odchylic chociaz bak bez rozlacania wezykow poniewaz bak jest pelem paliwa a ze motocykl nie stoi u mnie tylko kozystam z dobroci znajomego (garaz w zakladzie pracy) to nie mam az takich obszernych manewrow do tego. osobiscie jestem szczuply :) a wiec niewielka luka mi jest potrzebna zeby raczki tam wsadzic moze jakos da rade :)
Paweł_Jagoda

Postprzez Alpha » czwartek, 11 lutego 2010, 20:54

Ssanie możesz spróbować zamknąć przez otwór w owiewce . Naciśnij element gaźnika , który jest mniej więcej pod kranikiem . Oczywiście nic na siłe , ale może się uda . Jest to mosiężny trzpień , wystaje z gumowego kapturka , trzymają go widełki z blaszki .
Ostatnio edytowano czwartek, 11 lutego 2010, 20:57 przez Alpha, łącznie edytowano 1 raz
Alpha

Następna strona

Powrót do SILNIK