Paliwo w filtrze powietrza....

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Paliwo w filtrze powietrza....

Postprzez Lukasz585 » czwartek, 4 czerwca 2015, 17:17

Witam, dziś przy wymianie filtra powietrza zauważyłem nalot paliwa w obudowie filtra powietrza. Drążąc temat dalej idąc tropem zaobserwowałem ze na wylocie z air-boxa łączenia z silnikiem są też dziwnie spocone. Orientuje się ktoś z was co może być tego powodem? Na koniec dodam że to motocykl suzuki gsx650f 2008r. Silnik ładnie się wkreca nie kopci i ma pełną moc.
foto 1.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Lukasz585

Re: Paliwo w filtrze powietrza....

Postprzez Abek » czwartek, 4 czerwca 2015, 20:23

Spalanie normalne?
Skąd wiesz że motocykl ma pełną moc?
Nie masz czasem zapchanego wężyka odprowadzającego (powinien wystawać na dole motocykla).

Z tego co pamiętam to chyba już był podobny problem na forum. Poszukaj bo mnie się nie chce ;) Ale pomogę na tyle na ile wiem :)
Abek

Postprzez Lukasz585 » czwartek, 4 czerwca 2015, 20:29

Nie odczułem braku mocy itd.... spalanie też w normie. Wężyka nie sprawdzałem. Pomiędzy czym powinien być (obudową filtra a dołem karoserii motocykla?!
Lukasz585

Postprzez Miksol » niedziela, 7 czerwca 2015, 18:39

Abek napisał(a):(...)Nie masz czasem zapchanego wężyka odprowadzającego (powinien wystawać na dole motocykla).(...)

Heh... ten wężyk to po części ma być zapchany :) Na jego końcu winna być zamontowana taka gumowa "rybka". Jeśli w airboxie będzie podciśnienie (praca silnika) to "rybka klei dziobek" :lol: Nie pozwala to na dostawanie się syfu, ani na zaciąganie lewego powietrza. Jak silnik jest zgaszony ("dziubek" nie zasysa/zaciska się), a zebrane paliwo, przedstawia już pewną "wagę", umożliwia jego wypływ na glebę.

Czasem kiedy ulegnie on uszkodzeniu, jest zaślepiany korkiem. Chwilowo może tak być, należy jednak regularnie kontrolować czy nie ma paliwa w tym "drenie" i kupić zaworek :)
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Postprzez Lukasz585 » czwartek, 11 czerwca 2015, 21:01

Sprawdziłem co radziłeś. Wszystkie dreny sa drożne i nie posiadają jakichkolwiek oznak pozapychanych wezykow. Nadal jestem w czarnej d**** może macie jakieś pomysły wiedzę co jest tego powodem. Zastanawiałem sie czy warto by wymienić świece, moto czasem ma nierówna prace po zejściu z dużych obrotów?!
Lukasz585

Powrót do SILNIK