Różnice w poziomie oleju...

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Różnice w poziomie oleju...

Postprzez kluczu » środa, 20 kwietnia 2016, 19:18

Witajcie!

Kupiłem sobie stojak centralny na wahacz, gdyż nie posiadam stopki centralnej (poprzedni właściciel ją usunął).

Zauważyłem różnice w poziomie oleju pomiędzy tym jak moto stoi na stojaku, a jak ja go poziomuję.
Na stojaku oleju jest znacznie mniej niż, przy ręcznym poziomowaniu. Poziomowanie ręczne jest wg mnie dokładne, ponieważ można bardzo dobrze wyczuć punk ciężkości.

Zawierzyłem stojakowi i dolałem oleju.
Na stojaku mam 3\4 a przy ręcznym całe oczko zalane i zauważyłem, że olej się spienia w oczku po zgaszeniu silnika.

Po prostu tego nie ogarniam.
Ma ktoś jakis pomysł?
kluczu

Re: Różnice w poziomie oleju...

Postprzez Gruby Kurp » środa, 20 kwietnia 2016, 20:22

Kluczu czego nie ogarniasz? Stanu oleju nie sprawdza się na stopce centralnej tylko właśnie przy "ręcznym" ustawianiu w pionie motocykla i, jak zapewne wiesz, ok. 3 minuty po wyłączeniu rozgrzanego silnika. Tylko wtedy poziom oleju jest miarodajny. Lekkie chwilowo występujące pienienie się oleju nie jest niczym niepokojącym.
Suzuki GSX600F '06
Gruby Kurp

Postprzez kluczu » środa, 20 kwietnia 2016, 22:02

Gruby Kurp napisał(a):Kluczu czego nie ogarniasz?

Heheheh :)
Po prostu zawsze sprawdzałem stan oleju sposobem "ręcznym" - tak, jak to ująłeś - zawsze było dobrze :)
Na stojaku centralnym poziom zaczął się różnić, więc zastanawiałem się czy przez ostatni rok robiłem źle... :P

Dzięki :)
kluczu

Postprzez Gruby Kurp » czwartek, 21 kwietnia 2016, 05:56

Poziom na stopce centralnej lub na stojaku podstawianym pod tylne koło zawsze będzie niższy niż kiedy motocykl stoi na dwóch kołach, gdyż moto jest wówczas pochylone do przodu...
Suzuki GSX600F '06
Gruby Kurp

Postprzez kluczu » czwartek, 21 kwietnia 2016, 12:16

Gruby Kurp napisał(a):Poziom na stopce centralnej lub na stojaku podstawianym pod tylne koło zawsze będzie niższy niż kiedy motocykl stoi na dwóch kołach, gdyż moto jest wówczas pochylone do przodu...

Dzieki :)
Musiałem upuścić troszkę oliwy :P
kluczu

Powrót do SILNIK