Stacyjka problem

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Stacyjka problem

Postprzez chuddy22 » piątek, 25 maja 2012, 21:15

Witam wszystkich serdecznie!
Mam sprawe,mianowicie dotyczy GSX-Fa 89,,moze ktos pomoze.
Motorek smigal bez problemow az do dzisiaj,wkladam klucz do stacyjki przekrecam a tu nic ZERO reakcji ,posprawdzalem wszystkie bezpieczniki ten duzy tez,nawet zwarlem go na krotko i nic.Jest tylko jedno jak zablokuje kierownice i przekrece dalej to mam postojowki ale w druga strone niema nic.
Moze to byc wina stacyjki?,
a i jeszcze jedno czy ten kabelek z duzego bezpiecznika ma gdzies byc podlaczony bo niemoge nic znalezc gdzie by mozna bylo go podlaczyc?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95d ... 7abd3.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d8 ... 130de.html

Pozdrawiam Chudy
chuddy22

Postprzez Gof » sobota, 26 maja 2012, 00:55

Poszukaj dobrze gdzie można wpiąć ten kabel. Jaki on ma kolor? Zdjęcie może przekłamywać.

Ogólnie układ jest taki - idąc od strony plusa.

1. Akumulator
2. Czerwony kabelek
3. Główny bezpiecznik (25A)
4. Czerwony kabelek
5. Stacyjka

Do stacyjki wchodzi ten czerwony plus, i jak przełączysz na postojówki to wychodzi na brązowym, a jak przełączysz na zapłon, to wychodzi na pomarańczowym. Innymi słowy na pomarańczowym musi być plus po przekręceniu stacyjki. Pomarańczowy idzie do skrzynki bezpieczników i wchodzi na pozostałe bezpieczniki, z których rozchodzi się dalej.

Zrób tak.

1. Zewrzyj przy stacyjce czerwony z pomarańczowym. Jak zapalą się kontrolki, to wina stacyjki.
2. Zewrzyj przy bezpiecznikach czerwony z pomarańczowym. Jak zapalą się kontrolki, to gdzieś między stacyjką a skrzynką bezpieczników jest przerwany pomarańczowy kabel. On rozgałęzia się jeszcze tylko do alternatora, ale to nie ma znaczenia.

Tyle na odległość mogę pomóc...
Gof

Postprzez olszuwy » sobota, 26 maja 2012, 10:41

a i jeszcze jedno czy ten kabelek z duzego bezpiecznika ma gdzies byc podlaczony bo niemoge nic znalezc gdzie by mozna bylo go podlaczyc?

Ten kabelek jest od wentylatora, który występuje tylko w wersji kalifornijskiej. Można tam podłączyć np. dodatkowe gniazdo. We wszystkich innych wersjach jest luźno dyndający.
olszuwy

Postprzez chuddy22 » sobota, 26 maja 2012, 12:16

aha czyli ten kabelek zostawic w spokoju?

teraz tak jak zwieram kable przy skrzynce to mam prad i prawie wszystko chodzi poza swiatlem z tylu,

jak zwieram kable przy stacyjce niemam nic ZERO reakcji,bedzie to wina stacyjki?
chuddy22

Postprzez Gof » sobota, 26 maja 2012, 12:23

Najprawdopodobniej nie ma przejścia na pomarańczowym od stacyjki do skrzynki bezpieczników - pewnie gdzieś się przetarł, przekręć kluczyk i poruszaj tym kablem, może zlokalizujesz.

Jak mi się przetarł kabel idący do lampy to nie szukałem tylko spiąłem drugim - może u ciebie tak też będzie najszybciej. Sprawdź czy jak zepniesz pomarańczowy po stronie stacyjki z pomarańczowym po stronie bezpieczników to wszystko będzie ok. Jak będzie to poprowadź kabel (to musi być gruby kabel - taki jak oryginalny), zepnij szybkozłączkami albo zlutuj (lutownicą rozgrzewasz połączenie i rozpuszczasz cynę na połączeniu - częstym błędem jest po prostu rozgrzanie cyny na lutownicy i dotknięcie połączenia), zaizoluj i będzie po problemie.

Prowadząc nowy kabel uważaj żeby nie przyciąć go bakiem ani niczym innym, bo jak zrobisz zwarcie do masy to ci wywali główny bezpiecznik (a jak kabel będzie za cienki to prąd będzie za mały żeby zadziałał bezpiecznik i może się zrobić pożar).
Ostatnio edytowano sobota, 26 maja 2012, 12:26 przez Gof, łącznie edytowano 2 razy
Gof

Postprzez chuddy22 » sobota, 26 maja 2012, 12:27

kablami ruszalem i nic ale tego pomaranczowy z pomaranczowym nie kobinowalem jeszcze.
Przetartego tez nic nie znalazlem,niemam pojecia tak nagle z dnia na dzien kaplica.
Zakladalem nowa linke sprzegla wczoraj i tak myslalem ze moze cos rozczepilem ale nie wszystko jest na miejscu,wszystkie wtyczki sa tak jak powinny.

za jaka godzine moze dwie bede w garazu to pokombinuje
chuddy22

Postprzez Gof » sobota, 26 maja 2012, 12:29

No mi też lampa padła nagle z dnia na dzień - 30km w nocy przez las wracałem na pozycyjnych (bo odczepiła się masa, więc nie działały ani krótkie ani długie), horror :)
Gof

Postprzez chuddy22 » sobota, 26 maja 2012, 12:52

gof napisał(a):No mi też lampa padła nagle z dnia na dzień - 30km w nocy przez las wracałem na pozycyjnych (bo odczepiła się masa, więc nie działały ani krótkie ani długie), horror :)

MASAKRA dobrze ze ci jelen na droge nie wszedl
chuddy22

Postprzez Gof » niedziela, 27 maja 2012, 00:30

Innym razem na tej trasie musialem ostro heblowac przed stadem dzikow - ale to juz OT :)
Gof

Postprzez chuddy22 » środa, 30 maja 2012, 15:15

temat do zamkniecia pociaglem nowy kabel miedzy pomaranczowym a pomaranczowym ze skrzynki jak kolega gof napisal.Teraz wszystko smiga jak ma.

Pozdrowionka dla wszystkich :brawo:
chuddy22

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA