gaśnie przy zmianie biegu

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

gaśnie przy zmianie biegu

Postprzez boban2006 » czwartek, 23 lipca 2009, 11:12

witam chciałbym z wami pomykać ale nie daje mi nie działające sprzęgło, a mianowicie gdy próbuje wcisnąć bieg moto gaśnie.sprzęgło odpowietrzone tłoczki pracują bo wodzik wysuwa się na 4cm, dodam że przewody od czujnika stopki bocznej i od rączki sprzęgła były urwane przylutowałem, jak mogę sprawdzić czy ten czujnik kosy działa
boban2006

Postprzez guardian_angel » czwartek, 23 lipca 2009, 14:31

Rozumiem że gaśnie przy wrzuceniu biegu 1 przy ruszaniu czy podszas jazdy jak inne biegi wrzucasz? Jeśli gaśnie przy wrzuceniu 1, a grzebałeś przy czujniku stopki bocznej to na 100% będzie ten czujnik. Sprawdz wszystkie połączenia od czujnika, dobrze zaizoluj wszystkie połączenia przewodów bo robi zwarcie z masą. Czujnik sterowany jest przez impuls masy, może to dziwne ale tak jest, żeby czujnik nie robił ciągłego zwarcia, tak jak ty teraz masz, w środku jest dioda prostownicza która blokuje obwód masowy gdy stopka jest złożona, czyli wciśnięty czujnik. Dioda jest po to żeby prąd lub masa nie mogły się wrócić po przewodzie - innymi słowy nadaje kierunek przepływu sygnału. Może masz tą diodę do wymiany. Proponuję rozebrać czujnik i zrobić pomiar
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez boban2006 » czwartek, 23 lipca 2009, 15:56

kolego tylko jakie parametry powinien zawierać ten czujnik,i tam są2 diody

[ Dodano: 23-07-09, 16:59 ]
dostałem rade aby połączyć te przewody do czujnika tak na próbę ze sobą ale wydaje mi się to trochę głupie
boban2006

Postprzez guardian_angel » piątek, 24 lipca 2009, 07:49

Jeśli nie ma symbolu na diodach (a powinien być) to zastąp je diodami z małą wartością np 1 A lub 500 mA. Spróbuj może diody są walnięte ale ja stawiam na błędne podłączenie albo zwarcie masy.

Fakt podłaczanie czujnika bez diody wydaje się głupie.

Ja na schemacie elektryki mam 1 diodę, może już ktoś przy tym majstrował co nie miał pojęcia dlatego masz 2 diody albo źle diody podłączone.
Ostatnio edytowano piątek, 24 lipca 2009, 07:51 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
guardian_angel

Postprzez boban2006 » sobota, 25 lipca 2009, 11:08

dzisiaj podpiołem drugi czujnik i to samo :evil:
macie jeszcze jakieś pomysły, bo sezon się kończy
boban2006

Postprzez guardian_angel » sobota, 25 lipca 2009, 19:02

A może masz przewód przetarty i robi zwarcie z masą w mejscu gdzie tego nie widać. np za kostką lub tam gdzie idzie przy osłonie zębatki. Prześwietl przewody i zobacz czy nie ma zwarcia.
guardian_angel

Postprzez pinio » niedziela, 26 lipca 2009, 17:44

Dla mnie 100% elektryka.
Zrób tak jak wspomina kolega powyżej, nawet sprawdź przekaźniki, wszystkie kable od nich odchodzące.
Wydaje mi się że jedynym elementem mającym wpływ na prace silnika i zależny od wrzucenia biegu jest czujnik stopki.
Obstawiam że to jakiś duperel, zwarcie z masą, kostka, przekaźnik.

P.
pinio

Postprzez pegaz » poniedziałek, 27 lipca 2009, 21:37

Sprobuj zmostkowac czujnik.

Lutujac przy diodach trzeba uwazac z temperatura i nie mozna ich za bardzo nagrzewac bo moga ulec uszkodzeniu.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 lipca 2009, 21:42 przez pegaz, łącznie edytowano 1 raz
pegaz

Postprzez boban2006 » wtorek, 28 lipca 2009, 11:19

okazało się ze nowy czujnik też był chu...owy, teraz działa ale benzyna z olejem w filtrze,czytałem gdzieś o tym na forum
boban2006

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA