NIE KRĘCI ROZRUSZNIKIEM / BRAK ZAPŁONU / BRAK PRĄDU

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez brodaty_rider » piątek, 8 kwietnia 2011, 06:46

Pamiętaj jak będziesz ładować najpierw podłącz później włącz ładowanie :P i nie pomyl a tak dla bezpieczeństwa wyjmij aku z moto :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez doma077 » niedziela, 10 kwietnia 2011, 23:42

dzieki za podpowiedz:) sparawdze wszystko po powrocie do domu:) chcialabym juz to wszystko zrobic no ale niestety praca i obowiazki uniemozliwiaja mi to:( ale teraz to juz sama z siebie sie smieje;) dwa kable i tyle problemow;)
doma077

Brak prądu

Postprzez Milan » piątek, 15 lipca 2011, 19:51

Problem ma się tak, często wywalało mi bezpiecznik oznaczony jako signal, więc dziś ze znajomym motocyklistą wzieliśmy mój imbryk na warsztat, zlokalizowaliśmy źródło problemu, okazało się, że zwarcie przy prawej manetce było, dokładnej przy hamulcu. Przy okazji zrobiliśmy światło, tak że ładnie wszystko długie krótkie i pozycja się świeciło, później jakoś padło światło pozycyjne, okazało się, że padł bezpiecznik oznaczony jako tail (?) w instrukcji opisany jako main jeżeli dobrze patrzę. Zmieniłem na nowy i wszystko było znów ok. Zrobiłem jakieś 2 km, stanąłem pod sklepem i zgasiłem. Potem jak już chciałem znów odpalić żadne światło żadna kontrolka, nic się nie zaświeciło, rozrusznik też nie działał, znów ten sam bezpiecznik się spalił, nie mialem juz nastepnego wiec zamieniłem miejscami z signal i to samo bylo, kolega dał mi 5 A, dalej nie było reakcji wygląda na to że padł całkiem, nie mogę go uruchomić, czy to instalacja padła? Pomoc bardzo potrzebna bo juz nie wiem co jest ;/
Milan

Postprzez DiElektryk » piątek, 15 lipca 2011, 20:45

Sprawdź aku i ładowanie. Co do instalki cza będzie zrzucic przednie owiewki i bak i pooglądaćwszystkie kabelki - sporo tego nie jest wiec raczeej szybko źródło problemu powinno zostać zdiagnozowane. W instrukcji nie masz wartości teg obezpiecznika? coś 5A mi sięwydaje na główny czy tam do oświetlenia.
Ostatnio edytowano piątek, 15 lipca 2011, 20:45 przez DiElektryk, łącznie edytowano 1 raz
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez Milan » piątek, 15 lipca 2011, 20:50

mam streeta więc tu luźno :) w instrukcji jest podane 15 i taki wsadziłem wcześniej zanim padł, ale tam przy bezpieczniku jest napisane 10, słyszałem, że jest jeszcze jeden bezpiecznik gdzieś przy silniku, może to on padł? Wydaje mi się, że te kable to przy lampie bo tylko tam było ruszane, tzn miało być już zrobione remontowo ;/
Milan

Postprzez forest » sobota, 16 lipca 2011, 00:41

masz gdzies zwarcie.. bezpiecznik wybija od razu? czy jak przekrecisz stacyjka? spradz kable przy aku, mase, i kable przy stacyjce...
forest

Postprzez Milan » sobota, 16 lipca 2011, 06:55

Nie, teraz już nie wybija, ale nie ma żadnej reakcji na przekręcenie kluczyka sądzę że to coś przy lampie bo tam jest najbardziej namodzone, zawsze problem jest jak tam sie coś robi
Milan

Postprzez brodaty_rider » sobota, 16 lipca 2011, 07:33

Milan, wsadziłeś 15A?? tam wszystkie są 10 i tylko te przy silniku są większe. Zdejmij bak i zobacz czy ta wiązka pod bakiem jest cała bo to jest street i woda kapie na to wszystko
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez Milan » sobota, 16 lipca 2011, 07:49

Ok, a może to właśnie te przy silniku poszły bezpieczniki? Bo to było tak, że jechałem, zgasiłem i ponownie nie uruchomiłem, jak by akumulator wyjął zero oznak życia

[ Dodano: 16-07-11, 10:33 ]
sorry za double posta, właśnie sprawdziłem kable wszystkie złącza wszystko wydaję się ok a jak zasilania nie było tak nie ma, akumulator ok w porządku klemy też
Milan

Brak Iskry

Postprzez Bartek Tymoszuk » wtorek, 29 listopada 2011, 08:11

Siemanko , moto nie chce palic wyciagnalem swiece podpialem do fajki do glowicy silnika zalaczam zaplon i nie przeskakuje iskra , co moze byc zepsute , akumulator naladowany swiatla kierunki dzialaja nie ma iskry
Bartek Tymoszuk

Postprzez pegaz » wtorek, 29 listopada 2011, 09:23

Swieca?
pegaz

Postprzez Bartek Tymoszuk » wtorek, 29 listopada 2011, 09:40

Patrzylem na innych swiecach i jest , to samo , swiece maja pol roku i jakies 5 tys zrobione
sa czyste
Bartek Tymoszuk

Postprzez pegaz » wtorek, 29 listopada 2011, 09:53

Bezpieczniki/Cewki ?
pegaz

Postprzez Bartek Tymoszuk » wtorek, 29 listopada 2011, 10:21

nie sprawdzalem sprawdze bezpieczniki , potem cewki zaplonowe (jak dobrze rozumiem cewki to te kostki z ktorych wychodza kable WN)?

[ Dodano: 29-11-11, 10:29 ]
mozliwe ze spalilem bezpiecznik jak podpinalem akumulator ? bo najpierw podpialem minus potem plus i zwarlem do ramy i poszly iskry mogl wtedy pasc bezpiecznik i dlatego nie ma iskry na swiecach ??
Bartek Tymoszuk

Postprzez pegaz » wtorek, 29 listopada 2011, 10:56

Mogl pasc bezpiecznik. Najpierw podpinasz + potem - przy podlaczeniu aku, odlaczanie odwrotnie.
pegaz

Postprzez Bartek Tymoszuk » wtorek, 29 listopada 2011, 11:22

no teraz juz to wiem :D , który to będzie bezpiecznik kojarzysz ? bo jestem na uczelni teraz to nie rozkrece tej koskti i nawet nie wiem jak to po angielsku bedzie :P

[ Dodano: 29-11-11, 11:30 ]
3 bezpiecznik odpowiada za system zaplonowy rozrusznika (IGNITION) ma on 10 A

to jezeli bedzie spalony to po wcisnieciu "RUN" rozrusznika bedzie slychac jakieś chechłanie rozrusznika , czy cisza jakby było wyłączone ? . bo u mnie jest dźwięk jak wiskam ten guzik , a iskry nie ma :(
Bartek Tymoszuk

Postprzez pegaz » wtorek, 29 listopada 2011, 16:50

Powinienes miec jeden glowny bezpiecznik i dodatkowe (swiatla/kierunki/itd). Sprawdz wszystkie.

Powinienes miec dwie cewki zaplonowe. Kazda ma na koncu dwie fajki. Sprawdz iskre z jednej cewki (obie fajki) i tak samo zrob z druga.
pegaz

Postprzez grzegi87 » czwartek, 1 marca 2012, 15:36

Podepne się pod temat. Brak prądu na wyjsciu z fajek, przed cewkami na kablach prad jest, bezpieczniki sprawdzone. Moto kreci ale nie ma iskry. Przed sezonem zostawilem i wszystko chodzilo, chyba bedzie ciezko po zimie wystartowac.

[ Dodano: 01-03-12, 15:39 ]
Podepne się pod temat. Brak prądu na wyjsciu z fajek, przed cewkami na kablach prad jest, bezpieczniki sprawdzone. Moto kreci ale nie ma iskry. Przed sezonem zostawilem i wszystko chodzilo, chyba bedzie ciezko po zimie wystartowac. Klamke sprawdzilem czy tylko sa kable wpiete a stopke czujnika zlaczylem i nic.
grzegi87

Postprzez guardian_angel » piątek, 2 marca 2012, 09:12

grzegi87, pawdopodobnie wilgoć, wysusz dobrze cewki i sprawdz kable i fajki
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez grzegi87 » piątek, 2 marca 2012, 09:43

Czy moze mi ktos powiedziec czy do kazdej cewki dochodza po 2 kable pradowe bo umnie tak jest?
sprawdzilem dokladniej:
Czerwony przelacznik dziala (zal/rozl obie cewki )- sterowanie pradem
klamke zwarlem bezpiecznikiem - tu sterowanie masa.

jak znajde miernik to zmierze rezystancje.... Ale co dalej...

[ Dodano: 02-03-12, 09:47 ]
Co mnie tylko dziwi, moglo cos sie stac na jednej cewce badz na ktorejs swiecy ale czemu wszystkie swieczki nie swieca. (swiece prawie nowka, stare tez posiadam i dzialaly, a teraz zadna) .

[ Dodano: 02-03-12, 12:33 ]
juz cos powoli sie dzieje, gdy recznie podam mase do cewki zamiast modulu iskra sie pojawia, kable do modulu sa ok. Na to wychodzi ze modul ale jeszcze sprawdze generator impulsu .
grzegi87

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA