AUTOMATYCZNE WŁĄCZANIE ŚWIATEŁ

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez firefox » środa, 24 lutego 2010, 19:45

Dobra, mam jakies schematy, nie wiem czy dobre ale powinny byc ok

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Gof » środa, 24 lutego 2010, 21:27

Najprościej będzie przeciąć biały (W) idący do skrzynki bezpieczników. Jeżeli go przetniesz i wstawisz tam przekaźnik to będzie opóźniał zapalenie świateł mijania - tzn. przekręcasz kluczyk i po 10s zapalają się światła mijania. Jeżeli wtedy będą wrzucone drogowe to zapalą się od razu, a mijania razem z nimi po 10s (bo z tego co widzę po schemacie to po wrzuceniu drogowych mijania nie gasną tylko świecą oba).

Przekaźnik powinien być wrzucony tak żeby pojedynczy fioletowy szedł w stronę moto a reszta (fioletowy, czerwony i żółto-zielony razem) w stronę skrzynki z bezpiecznikami.

Jak chcesz żeby drogowe też były opóźnione to przy skrzynce bezpieczników nie bardzo się da, trzeba będzie ciąć przy kierownicy - chyba że masz w tym przekaźniku drugi obwód (wrzuć instrukcję od tego przekaźnika to zobaczymy). Do świateł drogowych jest kabelek żółty.
Gof

Postprzez TasmaN » czwartek, 25 lutego 2010, 08:06

o ja pierdole :shock:
TasmaN

Postprzez firefox » czwartek, 25 lutego 2010, 08:45

Bedzie dobrze dzieki gof :P
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez guardian_angel » czwartek, 25 lutego 2010, 09:23

Ze schematu wynika że nie masz przekaźnika świateł mijania są bezpośrednio zapalane przez kluczyk. W sekcji dimmer switch przewód nie jest wyprowadzony na mijania tylko na drogowe. Tak jak pisze GOF trza się wpiąć tym przekaźnikiem za bezpiecznikem czyli w biały przewód (W), bo żółto biały (Y/W) to jest dojście.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez firefox » czwartek, 25 lutego 2010, 11:06

W sobote wstpnie jestem umowiony z Gofikiem, podzialamy razem, moze cos wyjdzie...
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez guardian_angel » czwartek, 25 lutego 2010, 11:09

Można jeszcze zrobić przekaźnik (układ zwarty), który byłby wpięty w zasilanie świateł czyli w przewód biały (W), a sterowany byłby kontrolką np od ciśnienia oleju, tzn. jak kontrolka zgaśnie po uruchomieniu silnika zapalą się światła mijania. Kontrolka oleju sterowana jest masą przez czujnik ciśnienia oleju. Przekaźnik też był by sterowany masą z tego czujnika.
guardian_angel

Postprzez Gof » czwartek, 25 lutego 2010, 11:41

No można, ale to musiałbym wiedzieć co Fire dokładnie chce osiągnąć :) Żeby światła zapalały się po odpaleniu silnika a nie (tak jak teraz) po przekręceniu kluczyka? Z tym opóźnieniem czy od razu? Czy musi być możliwość ich zgaszenia? itd.
Gof

Postprzez firefox » czwartek, 25 lutego 2010, 12:07

Ja chcialbym miec tylko to co jest napisane, czyli po odpaleniu silnika czas start, mija 10 sekund i zapalaja sie swiatla, to wszystko :) Nie chce miec funkcji gaszenia :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez guardian_angel » czwartek, 25 lutego 2010, 13:42

Czyli musisz użyć tego przekaźnika co kupiłeś i wpiąć go w na wyjściu od świateł i żeby był sterowany przez alternator w momencie pracy silnika. Analogicznie zgaszenie silnika - NIE ZAPŁONU - zgasną światła.
Ostatnio edytowano czwartek, 25 lutego 2010, 13:49 przez guardian_angel, łącznie edytowano 2 razy
guardian_angel

Postprzez Gof » czwartek, 25 lutego 2010, 17:49

Z tego co widzę to tam nie bardzo jest się jak wpiąć w alternator - trzy żyły od alternatora lecą do regulatora, a z niego bezpośrednio do przewodu z aku. Jeśli już kombinować z odpaleniem silnika (a nie zapłonu) to ta kontrolka oleju. W sobotę pokombinujemy :)
Ostatnio edytowano czwartek, 25 lutego 2010, 17:49 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez guardian_angel » czwartek, 25 lutego 2010, 20:16

Od regulatora tez da radę wystarczy, że pojawi sie +12 na którymś z przewodów w czasie pracy silnika.
guardian_angel

Postprzez Rychu » czwartek, 25 lutego 2010, 20:47

Ja bym walil w ten pomaranczowy grubszy kabel:)
www.car4events.pl - Zapraszam !!!
Rychu

Postprzez Laguna » czwartek, 25 lutego 2010, 20:51

Umnie sprawe załatwia teraz sterownik wyświetlacza biegów światła drogowe odpala wbicie pierwszego biegu :P a podłączone do bezpiecznika świateł to mam ;)
Laguna

Postprzez Gof » piątek, 26 lutego 2010, 06:55

guardian_angel napisał(a):Od regulatora tez da radę wystarczy, że pojawi sie +12 na którymś z przewodów w czasie pracy silnika.

Zerknij na schemat tej Hayki. Z regulatora wychodzi tylko plus i masa, oba łączą się bezpośrednio (plus jeszcze przez główny bezpiecznik) z aku. Chyba że chciałbyś się wpiąć w alternator, przed regulatorem, do któregoś z żółtych przewodów? Ale tam będzie napięcie przemienne i większe niż 12V, poza tym nie będzie względem masy tylko względem pozostałych dwóch przewodów.
Gof

Postprzez guardian_angel » piątek, 26 lutego 2010, 07:52

Myśle że i tak musiałbyś zmierzyć jaki prąd jest na przewodach z regulatora. Na pewno musi tam być jakaś dioda prostownicza bo niesądzę żeby regulator pobierał cały czas prąd z aku podczas pracy silnika. Jeśli tak nie da rady to zostaje jedynie kontrolka ciśnienia oleju - sterowana masą.
guardian_angel

Postprzez miki1406 » piątek, 26 lutego 2010, 09:08

A ja bym zrobił tak -> wywaliłbym killswitch (przełącznika gaszenia) i podpiął go poprostu do sterowania światłami... Jeśli nie ma przekaźnika to można go zastosować przed żarówką... Oczywiście opcja idealna jeśli gasisz moto kluczykiem...

O angel nie głupio podpowiedział... Walnij zwykły przekaźnik... przepuść + świateł przez cześć przekaźnika odpowiedzialną za duży prąd, a do małego podłącz stały + 12V przez bezpiecznik(tutaj możesz dać też przełącznik do gaszenia świateł przy odpalonym moto, np. ten killswitch jak nie korzystasz) i - z czujnika... Światła zapalą się dopiero po odpaleniu moto... Bez po cudowanych modułów...
Ostatnio edytowano piątek, 26 lutego 2010, 09:11 przez miki1406, łącznie edytowano 2 razy
miki1406

Postprzez firefox » piątek, 26 lutego 2010, 09:25

Dodam, ze ja nie mam wlacznika swiatel mijania czy pozycji, w miejscu wlacznika mam zaslepke.

AAA i korzystajac z okazji, ze jest tu schemat hayki powiedzcie mi, czy duzo roboty jest z przerobieniem tej zaslepki na swiatla awaryjne?Potrzebna bedzie mi dzwigienka jakas ktora bedzie mi wlaczac swiatla awaryjne, tylko jak to rozwiazac elekrtycznie.
Ostatnio edytowano piątek, 26 lutego 2010, 09:29 przez firefox, łącznie edytowano 1 raz
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Gof » piątek, 26 lutego 2010, 14:12

Awaryjne bym zrobił tak:

Obrazek

Te trzy połączenia to połączenia przy przełączniku kierunków.

Tylko mogą migać z inną częstotliwością niż kierunki :)
Ostatnio edytowano piątek, 26 lutego 2010, 14:13 przez Gof, łącznie edytowano 3 razy
Gof

Postprzez DiElektryk » sobota, 27 lutego 2010, 20:44

Hehehe chopcy do awaryjnych t eż mam zabawkę :P

http://www.mastertrade.pl/przerywacz-sw ... p-394.html
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA