KONTROLKA OLEJU I NEUTRAL

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez kolus99 » niedziela, 17 kwietnia 2011, 17:53

ok dzięki ale czujnik i tak jest do wymiany mam rozumiec, jesli tak czy ktoś zna typ tego czujnika?
kolus99

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 17 kwietnia 2011, 17:58

Po chu.. go kur... wymieniać?? jest dobry tylko jak pompa ma pracować skoro silnik zgaszony?? pompa nie pracuje nie ma ciśnienia jak odpalisz to wtedy zaczyna pracować i jest ciśnienie więc gaśnie proste i logiczne
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez TasmaN » niedziela, 17 kwietnia 2011, 18:02

W motocyklu jes tak...

Przekrecasz kluczyk... zapalaja sie kontrolki, w tym kontrolka oleju - tak powinno byc.

Odpalasz moto, gasnie kontrolka oleju - tak powinno byc.

Gasisz moto, ale zaplon wlaczony - swieci sie kontrolka oleju - tak powinno byc.

Wyjmujesz kluczyk - gasnie wszystko.

P.S.
Napisz jak mierzyles i jak dolewales olej.

Powinno byc tak: Odpalasz moto. Silnik pracuje przez ok. 3-4 minuty. Gasisz moto. Czekasz ok. 1-2 minuty. Kolega siada no mato i trzyma go w pionie. Ty sprawdzasz poziom (pomiedzy min a max.) ewentualnie dolewasz.
Ostatnio edytowano niedziela, 17 kwietnia 2011, 18:03 przez TasmaN, łącznie edytowano 1 raz
TasmaN

Postprzez kolus99 » niedziela, 17 kwietnia 2011, 18:19

hmmm ale wczesniej nie zuwazylem zeby sie paliła a jezdze juz troche tym moto. Co do oleju cóz wg wskaznika mam troche ponizej maximum

[ Dodano: 17-04-11, 19:21 ]
tak tak wiem nie jestem swiezakiem :) troche juz smigam

[ Dodano: 17-04-11, 19:25 ]
skoro twierdzicie ze tak powinno byc to moze mi sie cos wczesniej zawiesiło że sie nie paliła po przekreceniu zapłonu
kolus99

Postprzez zolwik » niedziela, 17 kwietnia 2011, 18:43

Nie tylko czujnik , jeszcze jest instalacja i kontrolka może szwankować.

Może wcześniej nie zwracałeś uwagi .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 17 kwietnia 2011, 18:54

Mi się długie nie paliły trafiłem na dołek i zaczęła się ta kontrolka palić więc to wina instalacji :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez TasmaN » niedziela, 17 kwietnia 2011, 18:56

brodaty_rider napisał(a):Mi się długie nie paliły trafiłem na dołek i zaczęła się ta kontrolka palić więc to wina instalacji :D

Wot, tiechnika :D :D
TasmaN

Postprzez Gof » poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 19:04

Mi kiedyś na wybojach gasł i trzeba było go zresetować kluczykiem (samym przełącznikiem zapłonu nie pomagało), po rozebraniu (w innym celu) przestało :D

Co do kontrolki oleju to ma się świecić, to jest zrobione jako taki test kontrolek żebyś mógł przed jazdą sprawdzić czy są sprawne.
Gof

Postprzez brodaty_rider » poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 21:40

U mnie była izolacja na kabelku przetarta i porafiło bezpieczik wywalić ale już gra :D tzn będzie grać jak to poskładam do kupy :P
brodaty_rider

Postprzez lokuss » wtorek, 19 lipca 2011, 16:10

ostatnio migała mi kontrolka neutral a teraz calkiem przestała sięświecić i musze jeździć na wyczucie kiedy mam luz. Może mi ktoś powiedzieć jak isę za to zabrać, co gdzie rozkręcić, może jakiś manula albo fota? Ma ktoś może manuala po polsku do gsx 600 f?
lokuss

Postprzez forest » wtorek, 19 lipca 2011, 16:17

bezpiecznik, żarówka, czujnik luzu, kabelek od czujnika do wiązki :) niestety istnieje tylko anglojezyczna wersja... zaczyna padać to dobry czas by posiedzieć w garażu i poszukać
forest

Postprzez lokuss » wtorek, 19 lipca 2011, 16:27

no i tak zrobie :) ide do garażu moze do czegoś dojde ;) przy okazji zrobie kilka fotek :)
lokuss

Postprzez pegaz » wtorek, 19 lipca 2011, 17:43

gof napisał(a):Co do kontrolki oleju to ma się świecić, to jest zrobione jako taki test kontrolek żebyś mógł przed jazdą sprawdzić czy są sprawne.

Kontrolka oleju swieci sie gdy nie ma cisnienia, a nie dla "testu" i pewnie dlatego jest czerwona .
pegaz

Postprzez lokuss » wtorek, 19 lipca 2011, 22:53

gdzie jest podłączony ten czujnik luzu? Nie wiem gdzie idzie ten kabel z tego czujnika, gdzieś w strone akumulatora. Czy przechodzi on jeszcze przez jakiś przekaźnik albo bezpiecznik a potem dopiero na kontrolke przy liczniku? Czy można odkręcić ten czujnik i wyciągnąć bez jakies problemów?
lokuss

Postprzez Gof » środa, 20 lipca 2011, 06:52

pegaz napisał(a):Kontrolka oleju swieci sie gdy nie ma cisnienia, a nie dla "testu" i pewnie dlatego jest czerwona .

Jedno nie wyklucza drugiego. Świeci gdy nie ma ciśnienia i dlatego możesz sprawdzić czy działa, jak przekręcasz kluczyk i nie świeci to wiesz że coś się spieprzyło.
Gof

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 21 lipca 2011, 16:10

lokuss, mistrzu najpierw to Ty sprawdź żarówkę a później rozbieraj. Kontrolka wchodzi od strony cięgna zmiany biegów ale jak ją wyjąć to nie wiem bo tego nie robiłem
brodaty_rider

Postprzez lokuss » sobota, 23 lipca 2011, 11:15

brodaty_rider, już to opanowałem i rozebrałem całe. Okazało się że gdzieś jest przerwa w przewodach które idą z czujnika na licznik. Ale przerobiłem czujnik i zamontowałeś wyświetlacz biegów i teraz lampka mi jest nie potrzebna :P
lokuss

Postprzez Budzik » niedziela, 24 lipca 2011, 10:47

co jak co ale akurat lampka od oleju to tak naprawde najwazniejsza lampka w tym calych motocyklu ;], neutralu dlugich i kierunkow moge nie miec, ale od cisnienia oleju zawsze ;]
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

kontrolka luzu

Postprzez chicken » niedziela, 30 marca 2014, 20:25

Odgrzewam temat :)
Może ktoś doszedł do tego o co w tym chodzi wiec zapytam.
Jak silinik jest zimny ale tak "całkowicie" zimny to kontrolka luzu działa ok.
Jak tylko się rozgrzeje to przestaje świecić :shock: Tylko dziwne jest jeszcze to że nawet jak moto odstoi 2 godziny i wystygnie to kontrolka i tak nie działa. Działa tylko do pierwszego rozgrzania. Dodam ze zaczeło się to po odebraniu moto od mechanika po wszystkich regulacjach itp. Jest szansa że coś źle złożył? Nie chce mi sie do niego jechac i znowu zostawiac moto na kilka dni na reklamacji, a może samemu coś na to poradze z waszą pomocą..
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez Pitt.Łdz » poniedziałek, 31 marca 2014, 15:43

Jeśli na zimno działa, to problem nie leży w przewodzie do zegarów.
Raczej obstawiałbym sam czujnik, po nitce do kłębka.
Sprawdź czy dobrze dokręcony, a najlepiej zdejmij i obejrzyj, wyczyść.
Może majstry coś na szybko złożyli i jest mały klops
Pitt.Łdz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA