KIERUNKOWSKAZY

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez casanovva » niedziela, 19 grudnia 2010, 20:16

Wiesz problem w tym że ten kupiłem na internecie razem z kierunkami. Nie mam pewności czy jest zły. Niby jak podłączam nic się nie dzieje lecz może być jakieś inne rozwiązanie.
casanovva

Postprzez dziadekartur » niedziela, 19 grudnia 2010, 20:23

W takim razie powyzej napisałem ci oznaczenia, gdzie trzeba wpiąć dane przewody. Połóż jeden przerywacz na drugim, porównaj literki i za pomocą przewodzików połącz zgodnie ze stykami starego- czyli jak w starym środkowy był L to przewodem z nowego(lewy równoległy)włącz w jego gniazdo i.t.p.
dziadekartur

Postprzez casanovva » niedziela, 19 grudnia 2010, 20:38

Właśnie próbowałem i bez zmian. Próbowałem także na inne sposoby i to samo. Poszukam w internecie użytkowników takich kierunków w gsxf i popytam się o przerywacz, innego wyjścia nie widzę.
casanovva

Postprzez dziadekartur » niedziela, 19 grudnia 2010, 20:59

Możesz go jeszcze sprawdzić Na srodkowy styk podaj + z akumulatora połączony z jednym przewodem migacza(czarnym), na lewy równoległy podłącz drugi przewód z migacza a potem na prawy dotknij minusem z akumulatora i sprawdz czy działa przerywacz. Patrz na zdjęcie, które wkleiłeś. Nic więcej nie wymądrujemy

[ Dodano: 19-12-10, 21:43 ]
Mam nadzieję, że dobrze włączyłeś kierunkowskazy ponieważ są to diody, więc przepływ w jednym kierunku. Czarny przewód na plus(+) a żółty na minus(-). Zasugerowałeś mnie przerywaczem a to może być banalna przyczyna.
dziadekartur

Postprzez casanovva » niedziela, 19 grudnia 2010, 21:48

Nowe kierunkowskazy podłączyłem tak jak stare. Czyli nie wiem dokładnie jak jest to oznaczone.
casanovva

Postprzez dziadekartur » niedziela, 19 grudnia 2010, 21:59

W ostatniej odpowiedzi napisałem czarny plus a żółty masa. Stare kierunki to żarówki i nie ma różnicy jak połączysz. DZIAŁA?
Ostatnio edytowano niedziela, 19 grudnia 2010, 22:04 przez dziadekartur, łącznie edytowano 2 razy
dziadekartur

Postprzez casanovva » niedziela, 19 grudnia 2010, 22:13

Niestety przed chwilą podłączyłem 1 prawy i 1 lewy odwrotnie i bez zmian.
casanovva

Postprzez dziadekartur » niedziela, 19 grudnia 2010, 22:17

Co prawe i co lewe - ja mówię o przewodach wychodzących z kierunkowskazów. Mówimy o tym samym? Jeżeli tak napisz na PW swój nr telefonu
dziadekartur

Postprzez casanovva » niedziela, 19 grudnia 2010, 22:29

Sorry błąd przy pisaniu. Chodziło mi o to że podłączyłem prawy przedni i prawy tylni odwrotnie niż poprzednio. Tzn. kabelki wychodzące od kierunkowskazu zamieniłem gniazdami. Nie podłączałem dwóch stron (4 kierunkowskazów) bo robiłem to na próbę.
casanovva

Postprzez dziadekartur » niedziela, 19 grudnia 2010, 22:39

Musisz sprawdzić we wtyczce gdzie jest przewód +( zwykła żarówka z kabelkami, "właczony stary przerywacz, włączony migacz" jeden przewodzik do gniazda gdzie wpinasz kierunkowskaz a drugi do masy - ramy jak zapali żarówka to znaczy, że jest to plus) i sprawdz czy nowy kierunek - czarny kabelek łączy się ze stykiem, który uruchomił żarówkę. Sprawdz tylko jeden kierunkowskaz, ponieważ jeżeli inny np lewy bedzie żle podłączony to lipa
dziadekartur

Postprzez casanovva » niedziela, 19 grudnia 2010, 22:50

Ok dzięki za sensowne wytłumaczenie. Od jutra nie ma mnie w domu do środy więc sprawdzę to jak wrócę bo dziś już nie chce mi się do garażu spacerować.
casanovva

Postprzez dziadekartur » niedziela, 19 grudnia 2010, 22:51

Powodzenia
dziadekartur

Postprzez cinkpin » wtorek, 21 grudnia 2010, 18:05

witam, nie chcę się mądrować ale kierunki typu LED muszą być podłączone odpowiednio +/- i podejrzewam że + jest żółty a minus czarny. a tak na marginesie to nie wiem po co zmieniasz przerywacz bo jestem pewny że ten seryjny też wystarczy. Chyba że jest niesprawny. Ale zasada numer 1 to + do plusa na kierunku a - do minusa. Jeżeli nie masz oznaczeń na przewodach typu czarny(-) czerwony(+) to z reguły plus jest ten z jakimś jaskrawym dodatkiem( czarno-czerwony / czarno-żółty) a jeśli tego nie ma to wystarczy żarówka 12 V, 2 kabelki i znajdziesz + łącząc jeden przewód z masą następnie żarówka a drugi z żarówki do poszukiwanych przewodów i gdy się zaświeci to na przewodzie jest +
cinkpin

Postprzez kubaski1989 » środa, 5 stycznia 2011, 13:04

W sumie LEDy można podłączyć i do seryjnego mechanicznego przerywacza. Na seryjnym świecą ciągle bo diody LED potrzebują mniej prądu do świecenia, niż żarówki 23W to jest tak jakby przerywacz tego nie wykrywał. Można przy kierunkach przylutować równolegle rezystor o odpowiedniej rezystancji. Poszukaj gdzieś na forum elektroda, tam były poruszane takie tematy. Pozdro
kubaski1989

Żarówki w kierunkowskazach ?

Postprzez Krechagsx » czwartek, 27 stycznia 2011, 17:03

Witam...

Mam pytanie co do żarówek w Suzuki gsxf 600 z 92/93r. chodzi o to że mam żarówki 12V 21W i migają strasznie powoli czy zmiana żarówek na słabsze zmieni prędkość migania na szybszą ? I na jakie mógłbym je zmienić ?
Krechagsx

Postprzez Rutek » czwartek, 27 stycznia 2011, 18:01

Zmieni. Mi się spaliła ta żarówka 12V21W i nie miałem innej pod ręką to włożyłem 12V4W i szybko mrugała.
Rutek

Postprzez tobocian » piątek, 28 stycznia 2011, 10:19

Nie polecam az tak drastycznej zmiany mocy żarówki.
4W zamiast 21W? To tak jakbyś nie miał kierunkowskazów.
Może lepiej zamiennik i żarówka diodowa/ledowa?
Np.
http://allegro.onet.pl/tuning-zarowki-n ... 01055.html

trochę trzeba wyłożyć ale "mrugać" będzie szybciej a i widoczny będziesz.
Ostatnio edytowano piątek, 28 stycznia 2011, 10:20 przez tobocian, łącznie edytowano 1 raz
tobocian

Postprzez Krechagsx » piątek, 28 stycznia 2011, 12:44

A i czy jest możliwość, że będzie to wina przerywacza ?
Krechagsx

Postprzez tobocian » piątek, 28 stycznia 2011, 14:21

Jak sprawdzałeś to miganie?Jeżeli na samym aku w garażu to może być słabe aku,jeżeli po odpaleniu sprzęta dalej tak "mrugają" to raczej przerywacz.
Lewa i prawa tak wolno mruga?Jeżeli jedna strona to coś z prądem z jednej strony.
;)
tobocian

Postprzez Rutek » piątek, 28 stycznia 2011, 16:34

Ja tą 4W wsadziłem dopóki nie zakupiłem 21W. Więc długo jej nie miałem. :)
Rutek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA