ZEGARY / LICZNIK

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez miki1406 » poniedziałek, 21 września 2009, 07:20

Idzą do obrotomierza trzy kable +12v po bezpieczniku, masa, impulsy Z MODUŁU. Patrzyłem na schemat.... Ty a może sam obrotek ci siadł co??
miki1406

Postprzez Laguna » poniedziałek, 21 września 2009, 23:17

No możliwe że siadł ale jak to sprawdzić żeby niekupić po darmo :?:
Laguna

Postprzez miki1406 » wtorek, 22 września 2009, 14:54

Jedz na złom i za piwo kup jakiś od malucha (opcjonalny :P ) dużego fiata itd... On też będzie miał trzy kable... zasadę już znasz... + - i impuls :D
miki1406

Postprzez Laguna » wtorek, 22 września 2009, 22:31

Hehe sprubuje dobry pomysl mam nawet z fiata125p taki kwadratowy chyba do 6tyś obr :mrgreen:
Laguna

Postprzez miki1406 » czwartek, 24 września 2009, 10:07

Wiesz.... Chodzi o sprawdzenie sprawności instalacji... Jeśli inny obrotek nie zachula to szukasz w instalacji problemu, jak zadziała to prawdopodobnie obrotek do wymiany
miki1406

Postprzez GandalfB » sobota, 26 września 2009, 09:18

Też mam to samo. Jak odpalam moto na zimnym silniku to kontrolka od neutrala się świeci. Potem jak ruszam, silnik się rozgrzeje to na trzecich, czwartych świtłach już kontrolka się nie zapala.
Wątpię aby to miało jakiś związek z przewodami elektrycznymi, żarówką czy odlutowaniem. Jakby coś było przetarte czy odlutowane to by się po prostu świeciło albo nie. A tu się przestaje świecić dopiero po rozgrzniu silnika. Podejrzewam, że jest tu problem gdzieś w "komunikacji" pomiedzy silnikiem, a skrzynią biegów, a nie w samym układzie elektrycznym czujnik-kontrolka.
GSX 750 F, '01r.
GandalfB

Postprzez guardian_angel » sobota, 26 września 2009, 22:03

I tu się mylisz. Bo to bardzo prosty układ elektryczny. Gdy skrzynia jest w pozycji na N to palec od czujnika styka przewód masowy do kontrolki N. Silnik nie ma nic do tego. Jak olej jest gęsty to byc może ta kropeczka w czujniku kontaktuje z palcem, a jak jest ciepły to cos niedolega. Czujnik jest w oleju. Wiem bo rozbierałem to parę razy jak zakładałem wyswietlacz biegów u siebie i kolegi
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Laguna » środa, 28 października 2009, 07:21

No i dalej nie działa kupiłem na allegro obrotomierz i prędkościomierz za 43 zeta i czekam aż przyjdzie bo podłączałem taki z fiata i nic a mierząc miernikiem prąd się niby zmienia względem obrotów. :/
Laguna

Postprzez miki1406 » środa, 28 października 2009, 08:27

hmm a nie badałeś przypadkiem napięciowego kabla?? Bo napięcie tam też będzie się zmieniać bo alternator bije, a instalacja rozładowuje i mamy wahania i skoki
miki1406

Postprzez guardian_angel » czwartek, 29 października 2009, 07:28

I jak poradziłes sobie z tymi zegarami ?
guardian_angel

Postprzez Laguna » czwartek, 29 października 2009, 14:10

No czekam na paczkę z zegarami i przy okazji rozbiórki chce wypolerować obwódki zegarów ;) ale dalej nie działa.

[ Dodano: 26-11-09, 22:47 ]
Obrotek padł dalem nowy i ok śmiga :hungry: :brawo:
Laguna

Postprzez kb2222 » środa, 17 marca 2010, 23:08

witajcie
ten temacik chyba trzeba troszeczkę odświeżyć bo koledzy którzy szukali tu pomocy , a przypuszczam ze już sobie poradzili z tym problemem , nie napisali nic co by mogło pomóc innym !!
mam dokładnie taki sam problem jak wy t.j. kiedy silnik jest zimny kontrolka biegu jałowego się świeci , z chwila kiedy moto się rozgrzewa kontrolka zaczyna pulsować tak jak by coś przerywało ,a po całkowitym rozgrzaniu nie włącza się w ogóle
któregoś razu dobrałem się do tego czujnika ale odkręciłem go i z powrotem wkręciłem myśląc ze możne to coś pomoże -niestety nie pomogło
no i co tu drodzy koledzy uczynić ??
kb2222

Postprzez Krystian » sobota, 27 marca 2010, 22:29

Żeby nie zakładać nowego tematu piszę tutaj.
W moim imbryku prędkościomierz całkiem odmówił posłuszeństwa. Jechałem i nagle wskazówka opadła. Mało tego, podnieść się nie chce :lol: Wyjąłem linkę z pancerza, nasmarowałem (podobno tak się robi), założyłem (strasznie ciężko weszła) i nadal nie działa. Co może być przyczyną?
Krystian

Postprzez adamRS » niedziela, 28 marca 2010, 16:02

Popsuty ślimak :?: :)
adamRS

Postprzez Mars » niedziela, 28 marca 2010, 19:04

Bartix01- piszesz o czujniku prędkości przy przedniej zębatce? Właśnie kupiłem taki do swojego jajka za 90zł.
Mars

Postprzez Krystian » niedziela, 28 marca 2010, 19:33

adamRS, możesz przybliżyć temat? Co to jest i gdzie to jest? :oops:
Krystian

Postprzez guardian_angel » niedziela, 28 marca 2010, 19:36

Krystian, u ciebie tego nie bedzie bo masz imbryka i predkościomierz jest na linke a jajko ma cyfrowy na impulsy z czujnka przy zebatce
guardian_angel

Postprzez Krystian » niedziela, 28 marca 2010, 19:38

Yhy. A wiem może co u mnie może być nie tak?
Krystian

Postprzez adamRS » niedziela, 28 marca 2010, 19:56

No właśnie Krystian ma imbryka więc ma ślimak. Chodzi mi o to co jest z lewej strony przy osi koła, to w co właśnie wchodzi jeden koniec linki od prędkościomierza. Może być to uszkodzone.
adamRS

Postprzez Laguna » niedziela, 28 marca 2010, 20:52

Też tak miałem bo motorek zaliczył fikołka jak go kupiłem i wymieniłem na inny zegar 40zł na allegro i jest ok :) podobno jak zegar dostanie silny wstrząs przy upadku to sie jakieś magnesy w nim poprzesówają i lisznik przekłamuje sprawdź czy kilometry dobrze pokazuje jak kilometry są ok a prędkość kłamie to zegar do wymiany ;)
Laguna

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA