ZEGARY - PODŚWIETLENIE

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez tupek » sobota, 25 lipca 2009, 19:53

Widać delikatną różnice w podświetleniu. Na tarczy prędkości i obrotów są 2 mocniejsze punkty. Głownie prędkościomierz w początkowej fazie.
Nie razi po oczach nawet przy całkowitych ciemnościach. Dokładnie, kwestia gustu. Ja wole kolor :)
tupek

Postprzez Nyuno » poniedziałek, 27 lipca 2009, 06:52

No, straszne... :mrgreen: :P
Z przodu wrócisz do białego jak tylko xeny założysz, gwarantuję Ci ;)
Obrazek
Nyuno

wymiana żarówek w desce rozdzielczej

Postprzez KamaGit » wtorek, 3 listopada 2009, 08:15

Witam mam zamiar wymienić żarówki w swoim jajku z 1998r ale nie wiem jak wyciągnąć deske bez rozkręcania bocznych owiewek i czy wogóle jest to możliwe bez ich ściągania. Proszę o pomoc. Szukałem w różnych miejscach ale nigdzie nie mogłem usyskać odpowiedzi na moje pytanie :evil:
KamaGit

Postprzez TasmaN » wtorek, 3 listopada 2009, 08:27

Czesc.

raczej bez sciagania bocznych owiewek tego nie zrobisz.
deska jest ZTCP montowana na srubie tuz nad glowka ramy.
Jest dosc trudne podejscie wiec klucz nasadkowy z przedluzka sie przyda.
Zegary sa podpiete jakas zlaczka i odpinasz kostke. Rozkrecasz tylkny panel (kilka srubek) i zarowki masz na styk wsuniete.
Z calej operacji najwiecej roboty przy sciaganiu i zakladaniu bocznych owiewek :D
TasmaN

Postprzez guardian_angel » wtorek, 3 listopada 2009, 09:00

Jeśli masz chude i gibkie kończyny to możesz sobie poradzić bez ściągania, wystarczy że przednią osłonkę ze światłem pozycyjnym zdejmiesz i tam będzie jedna nakrętka, a pozostałe 2 musisz płaskim kluszem od spodu moto odkręcać co jest trudne. Gorzej z założeniem. Jeśli chodzi o rodzaj żarówek to temat jest tu http://gsxf.pl/viewtopic.php?t=506
Ostatnio edytowano wtorek, 3 listopada 2009, 09:07 przez guardian_angel, łącznie edytowano 2 razy
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Podświetlenie zegarów nie działa.

Postprzez Marcin_84 » czwartek, 25 marca 2010, 21:07

Witam Panowie...tak czytam tematy na tym forum i jest naprawdę ciekawie i miło:)

Mam problem, odbyłem dzisiaj pierwszą przejażdżkę swoim jajkiem i zmartwiłem się, bo gdy zrobił się półmrok okazało się że nie pali mi się podświetlenie zegarów:( Jest od tego jakiś bezpiecznik?

Powiedzcie też jak wymontować licznik (konsole) żeby zmienić podświetlenie...bo to co robicie z waszymi sprzętami jest naprawdę świetne i motywujące do zmian.

Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano czwartek, 25 marca 2010, 21:08 przez Marcin_84, łącznie edytowano 1 raz
Marcin_84

Postprzez Mars » czwartek, 25 marca 2010, 22:59

Aby dobrać się do zegarów musisz odkręcić przednią owiewkę ( tą przy lampie ) i od dołu zegarów trzeba odkręcić 4 nakrętki na klucz 10. Wypinasz wtyczkę od zegarów i ciągniesz do góry.
Ostatnio edytowano czwartek, 25 marca 2010, 23:00 przez Mars, łącznie edytowano 1 raz
Mars

Postprzez Bones » środa, 31 marca 2010, 08:44

Podświetlenie zegarów jest pod tym samym bezpiecznikiem co tylne światło. Wiem bo raz mi się spalił. To jest po to żebyś nawet w czasie jazdy bez konieczności sprawdzania, od razu wiedzial że straciłes światło i stajesz się o wiele mniej widoczny.
Ostatnio edytowano środa, 31 marca 2010, 08:45 przez Bones, łącznie edytowano 1 raz
Bones

Podświetlenie zegarów

Postprzez mynka_uk » sobota, 24 lipca 2010, 13:32

Witam muszę wymienić żarówki podświetlające zegary bo doszło do tego że nocą jadąc przez miasto nie mam bladego pojęcia czy za chwilę nie zostanę uwieczniont na jakiejś speed kamerze.... ;(
Czy trudno jest się do nich dobrać i jakiego typu są to żarówki , może można by zmienić kolorek ?
mynka_uk

Postprzez kyrtap87 » sobota, 24 lipca 2010, 16:41

link http://allegro.pl/item1150650238_diody_ ... okpit.html niema żadnej trudności z tym ale trzeba rozebrać trosze plasików
kyrtap87

Postprzez TasmaN » sobota, 24 lipca 2010, 18:46

Niestety musisz sciagnac boczne plastiki.
Potem od dolu odkrecasz 3 sruby trzymajace zegary i je wyjmujesz - wypinasz kostke kabli.

Z tylu zegarow masz kila srub.

Jak juz sie tam dostaniesz to zarowki masz osadzone na takich cokolach. Wykrecasz je. Sa one na zapadki tak jak zarowka w przednich kierunkach.
TasmaN

Postprzez TasmaN » sobota, 24 lipca 2010, 18:49

Zarowki tradycyjne to T5/R5. Tu polecam zwykle biale. Barwione sie nagrzewaja i farba blednie. Na poczatku mialem czerwone, po jakims czasie sie rozowe zrobily.

Ledy... Dobre mocne swiatlo ale lekko widac przebarwienia i przejscia miedzy diodami. Czesc deski oswietlona lepiej czesc gorzej. Ale to naprawde minimalnie.

Polecam LEDy :))
TasmaN

Postprzez Budzik » sobota, 24 lipca 2010, 21:24

to pozdro dla jajcarzy, w imbryku wystarczy ze odkece szybe i mam dostep do wszystkich zarowek, i zegarow nie musze rozkrecac tylko wyciagam z takich gumowych trzymadelek zarowki xD
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Diody pod zegarami

Postprzez casanovva » poniedziałek, 11 października 2010, 17:15

Witam ;)
Mam pytanie jakiego rodzaju diody znajdują się pod zegarami w imbryku oraz ile sztuk ich jest ;)
Szukałem w innych miejscach lecz niestety nie mogłem znaleźć. Aha i przy okazji ma ktoś może z Was do odsprzedania białem tarcze zegarów ?
casanovva

Postprzez Budzik » poniedziałek, 11 października 2010, 17:26

tam sa zarowkia nie diody i tak jak ci pisalem w zegarach duzych sa po 2 zarowki a w paliwie 1 mniejsza, jakie to sa to nie wiem bo jaksie przepala to zabieram ja i pokazuje w szklepie ze chce taka :D
Budzik

Postprzez casanovva » wtorek, 12 października 2010, 13:09

Rozumiem lecz chodzi mi o zakup niebieskich ;) Więc muszę wiedzieć jaki typ t5 czy t10. :/
casanovva

Postprzez TasmaN » wtorek, 12 października 2010, 13:58

W jajku byly T5/R5 .

Kupuj diody bo barwione zarowki sa do dupy.
Kupilem czerwone kiedys i po jakims czasie mialem rozowe :diabel:
TasmaN

Postprzez Budzik » wtorek, 12 października 2010, 14:45

ale rozowy to twoj kolor :)
Budzik

Profesjonalna przeróbka podświetlenia zegarów w imbrykach

Postprzez pablonuevo » piątek, 1 lipca 2011, 11:25

Ludziska jeśli ktoś chce to wykonuje profesjonalne przeróbki poświetlenia zegarów w imbrykach na ledowe. bez prowizorycznych ingerencji w instalacje na fabrycznych kostkach w instalacji. efekt przedstawiam na fotkach poniżej. szybko i za logiczną kwotę. zmiana podświetlenia polega na zastąpieniu jednej zarowki podswietlajacej zegar na 6 do 12 jasnych diod led rownomiernie podświetlających całą tarczę - bez efektu punktowego swiatla!!! Rozwiązanie trwałe, bezobsługowe, i profesjonalnie wykonane. Jesli ktos zainteresowany to dawajcie na PW :) Pozdro (gsx) 600 :diabel:

Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 1 lipca 2011, 17:32 przez pablonuevo, łącznie edytowano 1 raz
Najwierniejsza Suka w Mieście :)
pablonuevo

Postprzez guardian_angel » piątek, 1 lipca 2011, 11:46

To cała magia tej przeróbki polega jedynie na zmianie żarówki na MULTI LEDa :?:
No cóż to nie żadny wyczyn.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA