FAJKI, PRZEWODY, CEWKI

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez przem0 » wtorek, 29 czerwca 2010, 10:37

dobra skoro tak mówicie to zdaję się na Was i dzięki bardzo za pomoc.
przem0

Postprzez Budzik » wtorek, 29 czerwca 2010, 13:00

bedzie dzialac bo ja tak zrobilem i wszystkie 4 cylindry mi chodza :D
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez TasmaN » środa, 30 czerwca 2010, 18:39

ja zmienialem fajki i kable. 1 m kabla to ok. 9 zl w Larssonie. Nakrecasz po prostu na fajke.
Przy cewce zdejmujesz zatrzask (ja polamalem) i wsuwasz kabel (nie wkrecasz bo nie ma gwintu). Dla pewnosci troche silikonu i .... bedzie zapierdalal jak trzeba :D
TasmaN

Postprzez gooxes » środa, 30 czerwca 2010, 21:10

TasmaN, ile metrów Ci weszło do suzy??, może i w swoim bym profilaktycznie zmienił
gooxes

Postprzez TasmaN » środa, 30 czerwca 2010, 22:30

gooxes napisał(a):TasmaN, ile metrów Ci weszło do suzy??, może i w swoim bym profilaktycznie zmienił

oj, nie pamietam. W zime z nudow to zrobilem.

Pomierz to co masz + 1m tak na wszelki wypadek. Wez w 1 kawalku, w domu dotniesz na miare.

Pamietaj ze kabel warto przed nakreceniem 'ulozyc'. Znaczy to ze w gumowej otulinie sa metalowe kabelki. I te kabelki musisz lekko rozzepcha i ulozyc symetrycznie po obwodzie i dopier potem nakrecac fajke. Profilaktycznuie, zeby pradow nie gubil.

Jak juz bedziesz zmienial kable to i fajki NGK mozesz kupic (chyba z 19 zl/szt w Larssonie).
TasmaN

Postprzez suzi gsx f » piątek, 18 lutego 2011, 19:56

Witam. Mam pytanie odnosnie swiec i przewodów chciałem zmienic swiece i przewody i niewiem jakie kupic przewody i swiece takie pozadne z góry dziekuje za pomoc Pozdro.
suzi gsx f

Postprzez zolwik » piątek, 18 lutego 2011, 20:45

suzi gsx f,
I ciebie znalazłem i to już do zapoznania się z regulaminem :diabel: :fuck2:
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Jak sprawdzić cewki i fajki ?

Postprzez szkoleniowiec » sobota, 4 czerwca 2011, 18:06

Na wolnych obrotach słychać jak gdzieś przeskakuje iskra i silnik szarpie. Są dwie cewki jedna na pierwszy i czwarty cylinder a druga cewka na drugi i trzeci cylinder. Jak sprawdzić która cewka z którymi przewodami szwankuje?
Czy jak kupię drugą cewkę to będzie ona mogła służyc po lewej i po prawej stronie?
Czy można zamieniać cewki miejscami? Oczywiście bez pomylenia kolejności cylindrów.
szkoleniowiec

Postprzez ogórek » sobota, 4 czerwca 2011, 19:05

jak sprawdzić gdzie przeskakuje iskra najłatwiej i najskuteczniej zobaczysz to po ciemku odkręc zbiornik paliwa przekręć go tak obyś nie rozłączył przewodów paliwowych i patrz w którym miejscu jest słaba izolacja na przewodach a co do cewek nie mam pojęcia a więc się nie wypowiadam powodzenia. :/
Nie marnujcie ani chwili, kupcie SUZI róbcie whellie!
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Valhalla » poniedziałek, 6 czerwca 2011, 09:29

W samochodzie zawsze sprawdzałem tak:
Trochę ciemności, następnie płyn do mycia szyb lub woda - walne aby był atomizer (ten psiukający) No i lejesz nim gdzieś po kablach - tam gdzie będzie iskra - jest źle.
Są jeszcze metody "uszczelnienia tego" np. lakierem do włosów itp. ale jakoś nie mam do tego przekonania...
"Nie wiem" - znaczy wiem, ale nie chce mi się tego tłumaczyć ;p
Valhalla

Postprzez forest » poniedziałek, 6 czerwca 2011, 14:28

z tego co się orientuje cewki sa identyko.. zawsze możesz zagadać do kogoś z forum, podjechać i podmienić na chwile... popytaj w stolicy troche tego jest :diabel:
forest

Postprzez Valhalla » wtorek, 7 czerwca 2011, 08:46

Podmienić na chwilę = zdjąć boczne owiewki i bak... Raz to zakładałem i przed końcem sezonu mam niewielką ochotę na zdejmowanie tego ;p
"Nie wiem" - znaczy wiem, ale nie chce mi się tego tłumaczyć ;p
Valhalla

Postprzez forest » czwartek, 9 czerwca 2011, 00:24

nie wiem jak u ciebie ale u mnie żeby cokolwiek zrobić konkretnego przy moto musisz wszystko zrzucać... taki urok.. ja nabrałem takiej wprawy ze robię to w 10 - 15 minut... lub 1 browara... zależy od sytuacji:D jak nie to jakiego bandita poszukać... maja to samo pod bakiem :diabel:
forest

Napięcia i natężenia WN

Postprzez pablonuevo » wtorek, 6 marca 2012, 08:03

Bracia i Siostry. Czy ktoś może podać napięcia i natężenia wyjściowe na cewkach i kablach WN? Szukałem ale nie znalazłem a nie mam serwisówki (gdzieś się schowała i nie daje się znaleźć). Albo inaczej - Czy ktoś może wrzucić jakiś dokładny tutorial jak posprawdzać WN w suce - najlepiej z fotkami ale nie bede wymagający :P Otóż mam problem - po zimie (przed było wszystko cacy - gaziole wyczyszczone synchro zrobione płytki na zaworach wymienione itd...) suka nie chciała odpalic... po dwudniowej walce odpaliła ale : gdy wyciagałem i czyściłem świece zauważylem że iskra jest bardzo słaba... nie długo myśląc wziąłem nowiutką świece ale ten sam efekt!!! nie bardzo wiem co dalej???? wszystkie bezpieczniki ok prąd jest wszędzie gdzie byc powinien moto odpala w miare normalnie ale na postoju jest ok - podczas jazdy 1/2 mocy i efekt pyrkania z tłumików - na 20 zapłonów +/- 3 lub cztery pyrknięcia (wypchnięcie oparów bez zapłonu jak sądze) CZY ktokolwiek ma jakiś pomysł? co dalej i jak posprawdzac? czy może byc tak (moto do poczatku grudnia stalo w pokrowcu na zewnątrz) że wszystko zawilgotnialo i gdy sie zrobi cieplej i moto bedzie sie normalnie dogrzewac problem zniknie i wilgoc odparuje czy waszym zdaniem to cos powazniejszego? dodam ze zrobilem juz 50 km przez ostatnie 3 dni i problem jak byl tak jest... POMOCY :( :paluj:
Najwierniejsza Suka w Mieście :)
pablonuevo

Postprzez grzegi87 » wtorek, 6 marca 2012, 08:27

A tylko jedna cewka daje slaba iskre??
Ja w swoim mierzylem rezystancje cewki na wejsciu i wyszlo 25ohm. w serwisowce jest 030.0 ohm.
grzegi87

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 6 marca 2012, 08:31

Dane do swojego Moto masz tu:

- http://www.sklepmotocyklowy.pl/pl/motod ... 600-f.html

a skoro latałeś przed zimą bez problemów tzn., że musisz go osuszyć i spr. regulacje. Wydaje mi się, że ustawienie zapłonu będzie do spr.
A serwisówkę w wersji ang. masz tu (w ".rar" , oraz instrukcja w ".pdf") :
- http://chomikuj.pl/Kloccer7/Dokumenty
Powodzenia.
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez pablonuevo » wtorek, 6 marca 2012, 08:42

obydwie... iskra jest taka sama z obydwu cewek i moim zdaniem b. słaba... aku jest nowy zelowy swiece ok a iskra taka wypierdółka... w puszce mam iskre ktora przeskakuje w moto mam cos co by bardzo chcialo byc iskra.... :cry:

Ojciec - dzieki za linki :) ps. jak sprawdzic ustawienia zapłonu? :shock:
pablonuevo

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 6 marca 2012, 09:00

Wszystko masz w Hayness-ie. Otwórz "-rar`a" i spr.

a świece tu (podziękowania dla "pegaz"-a)
- http://www.ngk.de/pl/wyszukiwarka-produktow/
Ostatnio edytowano wtorek, 6 marca 2012, 09:04 przez KR-Ociec, łącznie edytowano 1 raz
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez pablonuevo » wtorek, 6 marca 2012, 10:28

Ide pogrzebać :) jak dojde do jakis konstruktywnych wnioskow to napisze :D
pablonuevo

Postprzez noichigo » wtorek, 5 marca 2013, 07:38

Witam

Poszukuję nowych fajek do mojego suzuki. Czy ktoś wie gdzie można kupić dokładnie takie fajki?
http://allegro.pl/cewka-z-fajka-suzuki- ... 09913.html
noichigo

Poprzednia strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA