AKUMULATOR

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez Alpha » piątek, 8 października 2010, 09:38

Były chyba dwie ceny na YUASĘ , produkowaną w Japonii i Chinach . Japoński aku wyglądał TAK . Ale zobaczymy , sam kupiłem tanią VARTĘ , i zanim nie zrobiłem ok 50 km , to sądziłem że mam regulator walnięty . Potem jakoś się to unormowało .
Alpha

Postprzez Mars » środa, 13 października 2010, 15:31

Na moim także jest napis: "Made in Japan".
Mars

Postprzez Cygi » sobota, 30 października 2010, 19:36

Ja mam Varte 8Ah . Mierzyłem dzis napiecie na wyłaczonym zapłonie 12,7 V Na właczonym silniku ładowanie w granicach 14,5- 14,6 V. Mysle ze rok moze wytrzyma w tych warunkach..
Ostatnio edytowano sobota, 30 października 2010, 19:37 przez Cygi, łącznie edytowano 1 raz
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez zolkos » sobota, 30 października 2010, 21:28

mam pytanko ... na zime akumulator wykrecic ? i podladowac ? bo raczej w moto nie zostawic
zolkos

Postprzez Cygi » sobota, 30 października 2010, 22:22

instrukcja mówi ze "Akumulator
• wymontować akumulator z motocykla
WAŻNE:
Najpierw należy zdjąć ujemny zacisk (masa), a dopiero później dodatni.
• akumulator dokładnie wymyć łagodnym środkiem czyszczącym. Korozję - jeśli wystąpiła
należy całkowicie usunąć z połączeń akumulatora i wiązki elektrycznej
• akumulator magazynować w ogrzewanym pomieszczeniu"

o ładowaniu nic nie mówia jezeli chodzi o przechówek zimowy
Cygi

Postprzez ElViajero » niedziela, 31 października 2010, 05:56

Nie trzeba wyjmować. trzeba tylko pamiętać o przepalaniu moto 1 na tydzień.

Jeżeli wyjmujesz to warto podłączyć pod ładowarkę która ma tryb konserwacji aku
ElViajero

Postprzez zolkos » niedziela, 31 października 2010, 09:56

dzieki chlopaki :) a to ja tez wiem by moto przepalac nawet bym sie nie powstrzymal by nie uslyszec jej mrrruczenia :D
zolkos

Postprzez Alpha » niedziela, 31 października 2010, 10:11

Sa też opinie , ze częste odpalanie zimą przynosi więcej złego niż dobrego . Pewne jest natomiast , ze jak już odpalisz , to powinieneś go zagrzać do temperatury pracy - samooczyszczenia się świec .
Instrukcja obsługi zaleca do zimowania , wlanie do cylindrów oleju i zakręcenie wałem korbowym , żeby olej rozprowadzić po gładzi cylindrowej .
Alpha

Postprzez ElViajero » niedziela, 31 października 2010, 14:27

Z tym zagrzaniem to zgadza się, nigdy nie powinno sie moto odpalać na moment i gasić, niszczy to świece, co do zalewania hmm ... kiedyś się tak robiło ale dotyczyło to lat 50-70. Wtedy wystarczyło miesiąc nie jeździć i ruda w cylindrach się pojawiała.
Ja tam swój aku wyciągne i podłącze pod ładowarkę. A moto będzie i tak w rozkładzie :D
ino założę condomki na wydechy co by robactwo tam nie właziło.
ElViajero

Postprzez kubaski1989 » środa, 3 listopada 2010, 15:09

Czy do imbryka dedykowany jest taki akumulator YB10L-B2 11Ah??
kubaski1989

Postprzez ElViajero » środa, 3 listopada 2010, 15:25

Do imbryka (mojego GSX 750F) idzie np.: Yumicron Yuasa YB14L-B2 14Ah
Sam ostatnio zmieniałem w swoim, zakupiłem w Larsson Polska

Nie wiem jak do 600
ElViajero

Postprzez gladki83 » wtorek, 16 listopada 2010, 07:42

ja na początku tego sezonu kupiłem w Suzuki nowy aku Yuasa. Ostatnio po ok miesiącu nie śmigania na moto przekręcam zapłon a tu kontrolki ledwo świecą. Podładowałem w zeszłym tygodniu na lidlowskim prostowniku - pokazał naładowanie na full. Wczoraj próbowałem odpalić moto i za trzecim razem juz kontrolki ledwo świeciły. Zawiozłem do Suzuki aby go sprawdzili....

Ale zdziwiony jestem, że nowy aku i tak potrafił się rozładować.
Moto garażowane i alarm nie był włączany. Hmm.
Możliwe żeby tak aku szybko padł?

[ Dodano: 03-03-11, 12:00 ]
Jakie napięcie powinien mieć aku na wyłączonym silniku?

Calą zimę aku miałem w domu.
Wczoraj sprawdziłem napięcie i 9,2 V
Po naładowaniu takie samo napięcie :/ 9,1 - 9,2 V
gladki83

Wymiary akumulatora

Postprzez IGOR » piątek, 22 kwietnia 2011, 09:54

Witam, czym moze ktos sie orientue jaki wymier podstawy ma aku do gsxf 600??nie mam go pod reka a potrzebue informacji na zaraz.pozdrawiam.dzieki
IGOR

Postprzez ivan » piątek, 22 kwietnia 2011, 10:06

Ale nie trzeba go mieć pod ręką żeby sprawdzić wymiary.
Proszę bardzo :) :
http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... bid=110011
ivan

Re: Wymiary akumulatora

Postprzez Mars » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 06:46

IGOR napisał(a):Witam, czym moze ktos sie orientue jaki wymier podstawy ma aku do gsxf 600??nie mam go pod reka a potrzebue informacji na zaraz.pozdrawiam.dzieki

Ja kupiłem taki: akumulator
Polecam!
Mars

Postprzez GandalfB » wtorek, 27 marca 2012, 13:54

Ja na ten sezon kupiłem EXIDE YTX9-BS. Jeszcze nie zamontowałem ale jak trochę pojeżdżę napiszę opinię.

dodatkowo mam pytanie. To jest aku z pojemnikami z elektrolitem, który trzeba wlać. Orientuje się ktoś czy potem trzeba go jeszcze naladować, czy już będzie sprawny, bo nic na ten temat nie ma w instrukcji? Po tym wnioskuję, że nie trzeba ładować ale może?

a jeżeli chodzi o prostownik to ja mam taki uniwersalny i do auta i do moto, bezobsługowy. Podłączam tylko do ładowania i już sam sobie reguluje jak ma ładować. Dodatkowo z przodu ma wskaźnik, na którym ładnie widać co i jak.
GSX 750 F, '01r.
GandalfB

Postprzez RAV » wtorek, 27 marca 2012, 14:49

Kupiłem dokładnie taki sam rok temu. Zero problemów lato - zima obojętne Suzi odpala. Teoretycznie napisali, że po wlaniu trzeba podładować aku trochę, ale ja musiałem wymienić "na już" bo kupiłem moto z padniętym i nawet po trasie 300km następnego dnia już nie odpalał. Nie ładowałem, wsadziłem do moto zaraz po wyjęciu z pudełka i siedzi tam do dzisiaj :D
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez GandalfB » wtorek, 27 marca 2012, 20:35

poszukałem w necie i znalazłem informację, że po wlaniu elektrolitu trzeba poczekać 30min i aku jest gotowy do pracy.

Ja miałem podobnie ze starym aku. 3 dni motor postał bez jazdy i już dupa, nie dało rady odpalić.
GSX 750 F, '01r.
GandalfB

Postprzez Cygi » czwartek, 29 marca 2012, 20:52

Wysłany: 30-10-10, 20:36
Ja mam Varte 8Ah . Mierzyłem dzis napiecie na wyłaczonym zapłonie 12,7 V Na właczonym silniku ładowanie w granicach 14,5- 14,6 V. Mysle ze rok moze wytrzyma w tych warunkach..

No wlasnie po zimie aku bylo ladowane ale niestety codzien coeaz gorzej trzymal. Dzis sprawdzalem ile spadnie podczas krecenia rozrusznikiem. Z 11,8V po prau sekundach spada do 4,8V. Mimo ze jest coraz cieplej to aku jest juz w "krainie wiecznych łowów" Wiec zakupilem teraz YUASA YTX9-BS 12V 8Ah w Polsce. Bo u mnie za takiego smiecia jak rok temu wolaja 60euro. Gdzie prad rozuchowy ledwo mial 80A. W kazdym badz razie nakupywalem wiecej gratow zeby sie oplacało dalem kurierowi zeby to dowiozł bo za aku koszt przesylki na poczcie z Polski do mnie to troche nieporozumienie. Tylko ze niestety trzeba czekac az dojdzie a w miedzy czasie uprawiam jogging z Suzi i palimy na pych :D
Cygi

Postprzez noichigo » niedziela, 21 października 2012, 11:42

Właśnie do wieczności odszedł mój akumulator. Poczytałem trochę w tym temacie. Skłaniam się nad kupnem Yuasa. Jednak od kupna motoru miałem taki aku:
http://allegro.pl/wind-akumulator-uniwe ... 21782.html
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tej marki? Czytałem w tym dziale że do imbryka 750 powinien być aku 14ah, a ten ma 10ah. Czy to ma wpływ?
noichigo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA