NIE KRĘCI ROZRUSZNIKIEM / BRAK ZAPŁONU / BRAK PRĄDU

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez kmicic2222 » środa, 5 maja 2010, 11:08

ja tez mam problem z przyciskiem ale troche innego typu:mianowicie gdy silnik zimny np postoi tydzien motor to nie moge odpalic z przycisku,kręcić kręci itd kontrolki wszystko ok,wtedy odpalac musze z pilota i odpala bez mrugniecia okiem,po chwili gdy silnik sie zagrzeje i go zgasze z przycisku odpala,nie wiem o co kaman.Moze pomozecie koledzy?
kmicic2222

Postprzez Magik » środa, 5 maja 2010, 11:55

Też mi się wydawało że to pokrętełko to jest od linki. Podejdzie czujnik od GSXR, czy szukać jakiegoś konkretnego?

A tak w ogóle to dzięki panowie za pomoc. 8)
Magik

Postprzez guardian_angel » środa, 5 maja 2010, 12:41

To spróbuj na odwrót pierw z pilota, potem ze startera, będzie to samo, to nie jest problem elektroniki skoro tak czy siak odpala, problem byś miał gdyby w ogółe nie kręcił rozrusznikiem, ale skoro odpala to problemu nie ma.

kmicic2222 napisał(a):mianowicie gdy silnik zimny np postoi tydzien motor to nie moge odpalic

to jest inny problem
Ostatnio edytowano środa, 5 maja 2010, 12:44 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez kmicic2222 » środa, 5 maja 2010, 14:32

tak mysle ze to nie jest wina eletrkoniki,wiec czego???????? wie ktos moze?
kmicic2222

Postprzez Budzik » środa, 5 maja 2010, 19:19

guardian_angel napisał(a):Budzik, a co ma śrubka regulacyjna napięcia linki do obwodu elektycznego startera ?

Nic xD w sumie to mi sie pomyliło:P klamka sprzegla z klamka hamulca, jakies zacmienie niesamowite.

A tak bardizej na trzezwo to jak wiemy mamy + i - takze jak polaczylem kable odwrotnie to ebdize odwrotnie dzialac
Budzik

Postprzez guardian_angel » środa, 5 maja 2010, 19:25

Budzik, weź kolego bardziej wytrzeźwiej. Jaki + i jaki - ? o czym ty mówisz kolego? Czujnik sprzęgła to stycznik który przekazuje masę na obwód przekaźnika startera. Jak masz takie rady dawac kolegom z forum to lepiej nie pisz o czyms o czym nie masz pojęcia.
guardian_angel

Postprzez guardian_angel » środa, 5 maja 2010, 19:29

kmicic2222, przyczyn może być mnóstwo, np. brudne gaźniki, ale to nie ten dział, poszukaj w odpowiednim dziale SILNIK, na pewno znajdziesz rozwiązanie twojego problemu.
guardian_angel

Postprzez DiElektryk » środa, 5 maja 2010, 22:21

guardian_angel napisał(a):kmicic2222, przyczyn może być mnóstwo, np. brudne gaźniki, ale to nie ten dział, poszukaj w odpowiednim dziale SILNIK, na pewno znajdziesz rozwiązanie twojego problemu.

Nie bądź taki pewny, fakt że odpala z pilota może wskazywać że któryśz przełączników jest w tak kiepskim stanie że bardziej się grzeje niż przewodzi. Z pilota alarm obwód zwiera przez przekaźnik i jest cacy.

Oprócz tego gdy aku nie jest w pełni sił moto może kręcić a nie odpali - pomimo iż wydaje się że kręci ok. Sam tego doświadczyłem, po tygodniu aku może być osłabione w końcu to nie 50Ah jak w autku :)
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez DiElektryk » środa, 5 maja 2010, 22:26

Budzik napisał(a):
guardian_angel napisał(a):BudzikA tak bardizej na trzezwo to jak wiemy mamy + i - takze jak polaczylem kable odwrotnie to bedzie odwrotnie dzialac

Znaczy się rozrusznik będzie kręcił w odwrotną stronę?? :diabel:

To faza niezła buahahaha :lol:
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez guardian_angel » czwartek, 6 maja 2010, 07:13

DiElektryk, ale on pisze że ze startera jak i z pilota kręci ale nie zapala czyli łapie obwód tak czy siak, wieć też postwiłbym albo na słabe aku, albo na gaźniki.
guardian_angel

Postprzez DiElektryk » czwartek, 6 maja 2010, 09:12

kmicic2222 napisał(a): odpalac musze z pilota i odpala bez mrugniecia okiem

Ej aniołq coś chyba kłamiesz :diabel:
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez guardian_angel » czwartek, 6 maja 2010, 10:30

No tak ale jak za pierwszym razem kręcił normalnie ze startera to potem z pilota za drugim podejściem odpali bez problemów, równie dobrze może być odwrotnie. Zauważ że ma taki objam po tygodniowym nieużywania moto. Rozgranicz pojęcia "odpalił" i "kręci rozusznikiem" bo to różne rzeczy. Czy z pilota czy ze startera zawsze kręci rozrusznikiem, ale silnik załapuje dopiero po drugiej próbie uruchomienia, tak więc problem elektryki to nie jest. Problem by był gdyby ze startera nie kręcił a z pilota tak lub na odwrót.
Ewentualnie problem może być w słabym aku.
Ostatnio edytowano czwartek, 6 maja 2010, 11:28 przez guardian_angel, łącznie edytowano 2 razy
guardian_angel

Postprzez DiElektryk » czwartek, 6 maja 2010, 16:47

Angel ja nie wiem o co Tobie chodzi chcesz się ze mną kłócić czy jak ? :)

Interpretacje txtu miałem na j.polskim w szkole i widzę u Ciebie lekką nad interpretację tego co kolega kmicic opisuje. Jestem pewien ( wierzę w kmicica :P ) że próbował pare razy odpalać moto a nie po pierwszej nie udanej próbie przyleciał przed kompa i pisze że mu moto nie odpala. Zakładam, że próbował wielokrotnie odpalać za pomocą przycisku...

Jest jeszcze inna ewentualność - po takim okresie czasu może dochodzić przy pewnych nieszczelnościach itp itd do spływania paliwa do komór silnika. Zakręć za pierwszym razem bez ssania niech przerzuci to co ew. się w garach nazbiera. Usłyszysz w pewnym momencie że moto próbuje zapalić, następnie dajesz zasys i łodpalas panocku jak złoto :brawo:
Ostatnio edytowano czwartek, 6 maja 2010, 16:49 przez DiElektryk, łącznie edytowano 1 raz
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez guardian_angel » czwartek, 6 maja 2010, 20:09

DiElektryk, Nie podważam Twojej inteligencji ani tego co tam się nauczyłeś w szkole, a czego nie, ani również nie chcę się z tobą kłócic bo nie ma o co, tylko nie rozumiem takiej twojej opini, że z pilota odpala bo się styki niegrzeją, dlatego rozgraniczam odpalanie z kręceniem rozrusznikiem, tak czy siak kręci rozrusznikiem z pilota czy ze startera a skutecznośc tego czy opali czy nie to inny problem. Także nie wydaje mi sie żebym coś nadinterpretował, ja tylko analizuję fakty jaki podał Kmicic.
Ostatnio edytowano czwartek, 6 maja 2010, 20:19 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
guardian_angel

Postprzez DiElektryk » czwartek, 6 maja 2010, 20:21

guardian_angel przestań offtopować :diabel: kolega się nie odzywa może znalazł już rozwiązanie problemu np. sprzedał moto :fuck2:
Ostatnio edytowano czwartek, 6 maja 2010, 20:22 przez DiElektryk, łącznie edytowano 1 raz
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez guardian_angel » czwartek, 6 maja 2010, 20:44

albo załozył nowy akumulator :fuck:

Ależ ja uwielbiam taką wymianę zdań :yahoo: :eye: :spamer:
Ostatnio edytowano czwartek, 6 maja 2010, 20:48 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
guardian_angel

Postprzez Budzik » czwartek, 6 maja 2010, 20:51

Chyba rzeczywiscie musze mniej pic... :(
Nie bedize krecic w odwrotna strone,... bo ja zyje chyba we wlasnym swiecie :P albo sie wyslowic nie potrafie
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez kmicic2222 » sobota, 8 maja 2010, 16:09

witam Was
nie mialem kiedy odpisac,wiec mowie probowalem odpalic moto kilka razy i nic,z pilota z malym bolem ale odpalil,wziolem aku do domu i podladuje zoabczymy co bedzie,myslalem ze cos moze nie styka na starterze ale chyba to nie to,po rogrzaniu silnika problem nie odpalenia ze startera z nika,moze i to jest aku... okaze sie,pozdro Wam i dzieki za podpowiedzi!

[ Dodano: 16-05-10, 12:30 ]
Witam
zrobilem tak,naladowalem aku i zostawilem na pare dni w domu zamontowalem go do moto i to samo sie dzieje,wiec to nie aku.Teraz wezme sie za kable od startera itd. zobaczymy
kmicic2222

Problem z zapłonem SUZUKI GSXF JAJKO

Postprzez Tomo » czwartek, 10 czerwca 2010, 14:36

Siemka,
tak jak w temacie ..... mam problem z odpaleniem swojego moto Suzuki GSX600F JAJKO '99
otóż sprawa wygląda tak:
Wszystko było OK dopóki nie spaliłem gumy (być może to tylko przypadek, że akurat po tym fakcie mam taki problem). Następnego dnia wymieniłem oponkę, pojechałem zrobić przegląd, koleś wsiadł na motor i zonk - nie może odpalić a rozrusznik normalnie kręci. Ściągnąłem moto do domu - zapalił na dotyk, Podmieniłem moduł zapłonowy żeby sprawdzić czy stary nie powoduje problemów przejechałem się kawałek zgasiłem motor i znowu to samo - więc winę modułu wykluczam. Następnego dnia sprawdziłem bezpieczniki i znowu odpalił bez problemu. Ściągnąłem sobie schemacik instalacji elektrycznej i próbuję przeanalizować co może być problemem. Zasady działania akurat tego modułu nie znam do końca więc proszę was o pomoc może ktoś kiedyś miał podobny problem.
Do modułu podpięte są:
potencjometr od pozycji otwarcia przepustnicy
2 cewki
+12V
generator impulsów
sygnał biegu neutralnego

Brak którego z tych sygnałów (lub zakłócenie) będzie powodował brak iskry ??
Wczoraj do Lublina wróciłem bez problemu 80km i nic się nie działo. Zgasiłem moto na 10 min i znowu nie mogę odpalić. Po wykręceniu świecy nie ma na niej iskry a rozrusznik działa normalnie. Może ktoś poleci mi elektryka który mógłby podjechać i zbadać sprawę - skoro go nie odpalę to nawet do warsztatu nie dojadę :P

Z góry dzięki za pomoc i pozdrowienia dla wszystkich miłośników 2oo ;)
Tomo

Re: Problem z zapłonem SUZUKI GSXF JAJKO

Postprzez zolwik » czwartek, 10 czerwca 2010, 15:33

Zapraszam do powitalni i zapoznania się regulaminu :diabel:
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA