ZEGARY / LICZNIK

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez pablonuevo » poniedziałek, 20 czerwca 2011, 09:39

Problem rozwiązany :) Po dokładnej obdukcji licznika usterka została zlokalizowana :) okazało się że "sprężynka" od wskazówki była "naciągnięta" o jeden obrót za daleko. Po zluzowaniu sprężyny o jeden obrót "w tył" licznik zmartchwywstał :) Dzięki za pomoc. Okazuje się że ciekawość to pierwszy stopień do naprawy licznika :P
Najwierniejsza Suka w Mieście :)
pablonuevo

Nie działa prędkościomierz! jajko 750

Postprzez kamucha1983 » czwartek, 1 września 2011, 18:20

Witam wszystkich , jak w temacie nie działa mi prędkościomierz i licznik km, dziwne bo obrotomierz i podświetlanie chodzi bez zarzutu. Czy ktoś z was forumowicze miał taki problem albo wie na jakiej zasadzie jest przekazywany odczyt na prędkościomierz?? Mógł się spalić? Gdzie można szukać przyczyny? pozdrawiam
kamucha1983

Postprzez kebs » niedziela, 4 września 2011, 11:39

Może przy liczniku wykręciła Ci sie linka? Ja ostatnio jechałem i do 60 wskazywało normalnie, a póżniej zaczynała opadać wskazówka. Dokręciłem i jest wporządku. Teraz tylko sprawdzić pozostało czy dobrze wskazuje.... Ale wygląda na to ze dobrze.
kebs

Postprzez Mars » niedziela, 4 września 2011, 12:19

Kolego Kebs- mówimy/ piszemy o "jajku" a nie o "imbryku".
Mars

Nie działa prędkościomierz i licznik ODO

Postprzez kamucha1983 » niedziela, 20 listopada 2011, 22:58

Witam Panowie, przestał mi chodzić prędkościomierz jak i licznik kilometrów (wskazuje cały czas jeden stan 48000) kostka jest na pewno dobrze podpięta bo bez zarzutu chodzi obrotomierz, podświetlanie całego licznika kontrolka od stanu paliwa. Czy wie ktoś z forumowiczów na jakiej zasadzie jest realizowane przekazanie prędkości na licznik i kilometrów? Na pewno nie ma żadnego ślimaka :)

Pozdrawim
kamucha1983

Postprzez rumun78 » poniedziałek, 21 listopada 2011, 10:15

siemanko . Sprawdz czujnik który jest z lewej strony koło ślimaka sprzęgła . pozdro
rumun78

Postprzez kamucha1983 » wtorek, 22 listopada 2011, 20:27

Rumun 78, o którym czujniku mówisz? z lewej strony koło sprzęgła jest tylko czujnik biegu jałowego, chyba że jest jeszcze jakich o którym nie wiem?
kamucha1983

Postprzez Gof » środa, 23 listopada 2011, 07:59

Jest taka koronka na wałku za skrzynią, ma cztery ząbki z magnesami i jest cewka, która zbiera sygnały z tych magnesów. Mi z pół roku temu dwa magnesy wyrwało (pewnie coś się dostało razem z łańcuchem) i licznik zaniżał 2x.
Gof

Postprzez rumun78 » środa, 23 listopada 2011, 09:48

u mnie ta koronka jak to nazwałeś jest przykręcona do zębatki na wałku zdawczym a czujnik jest w ślimaku sprzęgła może 750 ma to inaczej rozwiązane , ale wątpie . Na wiosne zmieniałem napęd więc jeszcze pamiętam jak to wygląda
rumun78

Nie wyświetla przebiegu

Postprzez ojacek9 » sobota, 11 lutego 2012, 20:45

Jak w temacie nie wyświetla przebiegu prędkościomierz obrotomierz ok proszę o sugetie
ojacek9

Postprzez stachuwp » niedziela, 12 lutego 2012, 02:19

Witam, właśnie jestem po rozwiązaniu podobnego problemu.

Na początek polecam sprawdzenie bądź wymianę żarówek podświetlenia liczników - wiem że wydaje się to głupie, ale po przeanalizowaniu schematu elektrycznego okazuje się iż właśnie te elementy korzystają z tego samego obiegu prądu co żarówki. Jeśli tam jest przerwany obwód na żarówkach to nie dostarcza masy do wyżej wymienionych podzespołów.

Jeśli w żarówkach jest wszystko w porządku trzeba obejrzeć wiązkę idącą do liczników. Zauważyłem że przy dzisiejszych temperaturach (mocno minusowych) kable bardzo łatwo się łamią.

Jeśli tu również wszystko w porządku zaglądamy do płytki drukowanej liczników... Po oględzinach w moim jajku widać że Suzuki bardzo oszczędziło na połączeniach lutowanych.

O ile niby wszystko trzyma się kupy to widać że wcześniej czy później te połączenia zamienią się w tak zwane "zimne luty". Rozwiązanie? Mała lutownica trochę zdolności manualnych i poprawienie podejrzanych połączeń.

U mnie po tych operacjach liczniki funkcjonują w 100%
był -> Chart 210
-> GS 500 Five Star 98r
jest -> Ogar 200
-> ETZ 150
-> ETZ 150 99% oryginał
-> GSX 600F
stachuwp

obrotomierz gsx750f

Postprzez ozyryss2 » piątek, 17 lutego 2012, 21:34

Witam ! Jestem świezy w temacie motocykli , niedawno nabyłem Suzuki gsx-f 750 z 2003 r kupiony okazyjne dlatego ma kilka usterek mianowicie :
1 . nie działa obrotomierz najłatwiej wymienić na nowy ale może sie ktoś spotkał z taką usterką jak łatwo sprawdzić czy to obrotomierz czy coś z elektryką

2 nie działa przedni lewy kierunkowskaz tzn włączając migacz w lewo miga tylni ale 2 razy szybciej niż normalnie sprawdziałem żarówkę jest ok a prawa strona działa ok

z gory dzieki za odp i prosze o wyrozumialosc, jestem poczatkujacy
ozyryss2

Postprzez KR-Ociec » piątek, 17 lutego 2012, 22:35

ad. pkt. 2. - sprawdź kabelki, raczej "nie styka" albo przerwanie

a co do obrotka - nie wiem, sam jestem ciekaw - najprościej byłoby podłączyć go pod inne Moto, chyba, że da się miernikiem .... ale jak?
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez stachuwp » sobota, 18 lutego 2012, 01:49

Ad.1 Czy podświetlenie licznika jest sprawne? Spalona żaróweczka może (choć nie musi) powodować brak masy na obrotomierzu nawet przy zgaszonych światłach.

Ad.2 przerwany obwód przedniego kierunkowskazu. Może to być żarówka, kabelek, brak styku, uszkodzona wiązka ...
był -> Chart 210
-> GS 500 Five Star 98r
jest -> Ogar 200
-> ETZ 150
-> ETZ 150 99% oryginał
-> GSX 600F
stachuwp

Postprzez ozyryss2 » niedziela, 19 lutego 2012, 16:09

Byłem dzisiaj w garażu odpalić motocykl i odkręciłem wszystkie owiewki już na przyszłość do zmiany świec filtra powietrza , oleju przy okazji naprawiłem kierunkowskaz kabelek sie wypioł lecz nie moge sobie poradzić z obrotomierzem podświetlenie zegarów działa idąc po wiązce kabli od licznika napotkałem sporo kostek mojemu zdzwinieu jedna jest nie podłaczona ale zbytnio nie ma jej gdzie wpiąć ;] zdjęcie poniżej wiec może ktoś pomoże gdzie bedzie czujnik do obrotomierza może on nawala Obrazek
Ostatnio edytowano niedziela, 19 lutego 2012, 16:10 przez ozyryss2, łącznie edytowano 1 raz
ozyryss2

Postprzez RAV » niedziela, 19 lutego 2012, 18:16

Z tego co się orientuję to obrotek bierze impuls z cewki zapłonowej, więc czujnika na próżno szukać. Co do niepodpiętych kostek to też mam parę u siebie choć wszystko działa jak powinno. Wynika to z tego, że zrobiono jeden rodzaj wiązki do kilku wersji wyposażenia czy coś w ten deseń :D

Obrazek

Zgodnie z powyższym schematem (2) Instrument Panel jest połączony czwartym od lewej przewodem (na schemacie czarny z jasnymi kropkami) z Ignition HT coil (cewką zapł.) Tam poszukaj przerwy, może to będzie to.
Ostatnio edytowano niedziela, 19 lutego 2012, 18:26 przez RAV, łącznie edytowano 1 raz
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kamucha1983 » wtorek, 21 lutego 2012, 17:38

chciałem odświeżyć trochę temat , czy moglibyście koledzy wskazać gdzie mogę szukać tego czujnika od obrotomierza?

http://img845.imageshack.us/content_rou ... g2149c.jpg
kamucha1983

Postprzez Gof » wtorek, 21 lutego 2012, 18:26

Od obrotomierza czy od prędkościomierza?

Od obrotomierza chyba jest pod prawym deklem (jak zmieniałem dekiel to widziałem tam coś co wyglądało jak czujnik położenia wału) a od prędkościomierza jest przykręcany do lewego dekla od zewnątrz, ten czujnik współpracuje z taką koronką której na twoim zdjęciu nie widzę.
Ostatnio edytowano wtorek, 21 lutego 2012, 18:27 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez ojacek9 » wtorek, 21 lutego 2012, 19:03

licznik sprawdzilem zarowki wymienilem i nadal nie dziala moze ktos mi podpowie skad dokladnie zbiera sygnal predkosciomierz i licznik przebiegu prosil bym o zdjecia z gory dziekuje za pomoc
ojacek9

Postprzez zary » wtorek, 28 lutego 2012, 19:45

rozbierz obrotek i wymien R1 ;)
zary

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA