BRAK ŚWIATEŁ, KIERUNKÓW, STOPU

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

BRAK ŚWIATEŁ, KIERUNKÓW, STOPU

Postprzez david88 » środa, 5 sierpnia 2009, 19:46

Witam.Od nie dawna zacząłem przygode z moto i powoli zaczynam sie wszystkiego uczyc. Mam pytanie odnośnie podświetlania tablicy rej w SUZUKI gsx600f 93r. Otóż owe podświetlanie nie działa mi, jakie mogą byc powody, czy będą to żarówki? czy może raczej coś innego? jak mozna odkręcic tę lampke?
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio edytowano piątek, 18 marca 2011, 08:24 przez david88, łącznie edytowano 2 razy
david88

Postprzez zolwik » środa, 5 sierpnia 2009, 19:50

O sprawdz żarówki ,podłączenie jest pod zadupkiem .

(ps, ja wogóle nie mam tej lampy bo nie miałem i raczej się ty nie przejmuje)
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez david88 » środa, 5 sierpnia 2009, 20:27

dzięki sprwadze żarówki i cale podłączenie. A czy wogóle jest to wymagane?
david88

Postprzez tupek » środa, 5 sierpnia 2009, 21:30

Tak jest obowiązkowe. Moje też nie świeci, żarówka się spaliła ;)
tupek

Postprzez miki1406 » środa, 5 sierpnia 2009, 23:01

A ja mam cały ten słupek scięty a dziure zakrywa tablica... Wygląda jak w oryginale... Jak zrobie jakieś foto to wam podeśle...

ooo mam filmik DIY http://www.youtube.com/watch?v=uQ6nPGcDSP8
miki1406

Postprzez Andluk » czwartek, 6 sierpnia 2009, 09:32

Ja również nie mam podświetlenia bo mi się oryginalne rozwiązanie nie podobało i troszkę odchudziłem temat :)

Teraz jest tak:

Obrazek
Andluk

Postprzez david88 » piątek, 7 sierpnia 2009, 19:31

Dziś znalazłem chwilke czasu i rozkręciłem to. Żaróweczka do wymiany.
david88

Światło STOP

Postprzez Krystian » środa, 3 marca 2010, 22:22

Koledzy mam jakiś problem ze światłem STOPU. Tzn. cały czas się świeci (bez naciskania hamulców). Zdejmowałem zaciski z przodu i z tyłu. Nie wiem czy coś popierdzieliłem, jakieś zwarcie? Mieliście kiedyś coś podobnego? Możecie mi podsunąć jakieś pomysły jak to rozwiązać? Od razu mówię, że żadne schematy elektrycznie nic mi nie dadzą :P Jeśli chodzi o kabelki to trzeba mi powiedzieć "weź ten i zrób z nim to i to".
Pozdrawiam
Krystian

Postprzez unio » czwartek, 4 marca 2010, 06:07

Jeden z czujników stopu nie odbija. Musisz sprawdzić obie
"krańcówki". Przednia przy klamce (ta najczęściej lubi jednak się nie włączać) i ta działająca na tylny hamulec (ta właśnie częściej nie odbija).
unio

Postprzez Krystian » czwartek, 4 marca 2010, 09:51

unio, a gdzie znajdę te czujniki? No co, mówiłem, że jestem zielony :P
Krystian

Postprzez guardian_angel » czwartek, 4 marca 2010, 10:06

Przy klamce hamulca przedniego i dźwigni hamulca tylnego,
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Krystian » niedziela, 14 marca 2010, 21:27

I zrobione. Tył nie odbijał. Już jestem bogatszy o kolejne doświadczenie :P
Krystian

Brak kierunkowskazu

Postprzez Krystian » piątek, 19 marca 2010, 19:11

Hej,
jakiś czas temu zdejmowałem owiewki i rozłączyłem kierunkowskazy. Dziś chciałem to do kupy poskładać i niestety prawy, tylny kierunek nie działa. Pozostałe trzy są ok. Żarówka jest cała. Mam tam sześć kabelków (nie wiem po co). Dwa od lewego, dwa od prawego i dwa nie wiem od czego. Nie pamiętam, czy jak zdejmowałem owiewki to były do czegoś podpięte czy były luźne. Dwa podpiąłem pod lewy. Zostało cztery. A że nie wiedziałem, który kabelek z którym połączyć to robiłem metodą prób i błędów. Niestety nic. Później oblukałem kabelki przy kontrolce od kierunków i połączyłem kolorami. Nastała ciemność więc pewnie bezpiecznik poszedł. Nie wiem co może być. Doradzicie coś?
Pozdrawiam
Krystian

Postprzez guardian_angel » piątek, 19 marca 2010, 20:00

Pozostałe dwa to od stopu i pozycyjnych. Sprawdz połaczenie na przewodach na tym kierunku, może zarówka nie dolega, luźne konektorki, szybkozłączki. Kolory przewodów nie bedą takie same jak przy desce rozdzielczej, więc spięcie gwarantowane. :)
Ostatnio edytowano piątek, 19 marca 2010, 20:01 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
guardian_angel

Postprzez Krystian » piątek, 19 marca 2010, 20:13

Ale stop i pozycja jest podpięte i świeci, a dwa kable są wolne. Kable i konektorki sprawdzałem i wychodzi na to, że jest ok. A spięcie to już zrobiłem :P
Krystian

Postprzez zolwik » piątek, 19 marca 2010, 21:10

A podświetlenie blachy , z tego co widzę że nie posiadasz tej "latarni" .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Krystian » piątek, 19 marca 2010, 21:32

Widzisz, tego nie wiem. Zapomniałem o oświetleniu tablicy rej. Dzięki za podpowiedź. No ale nie zmienia to faktu, że nie wiem co zrobić, żeby kierunek był :/
Krystian

Postprzez zolwik » piątek, 19 marca 2010, 21:35

Msz może żarówke taką z kabelkami na 12V lub miernik to podłącz pod te kalble co ida do kierunkowskazu lub podłącz ten co jest z drugiej strony to będziesz wiedzieć , co popsute .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Krystian » sobota, 20 marca 2010, 16:30

Niestety nie udało mi się naprawić tego kierunku. Patrzyłem taką żarówką z kabelkiem i tam gdzie się podpina kierunkowskaz słabo świeciło, a każdy inny przewód jasno. Myślałem, że o to chodzi, ale z przodu jest tak samo a kierunkowskaz działa. Sprawdziłem później kable podpinając lewy kierunek i hulał więc to wina samego kierunkowskazu jest. Spaliłem trzey bezpieczniki (10A) próbując to podłączyć. Później podpiąłem 25A, bo mi się 10A skończyły. Może tak zostać? Aha. Przez jakiś czas kierunkowskaz działał. Ja już uchachany, zakładam owiewkę i znowu bryndza. Kabelki ruszałem, macałem, kręciłem, dociskałem i inne i nic. Jak podłączam, to na panelu kontrolek wszystko strasznie słabnie, a samego kierunkowskazu nie widać :/ Nie wiem co kurde wymodzić, żeby to działało.
Krystian

Postprzez guardian_angel » sobota, 20 marca 2010, 19:22

Prawdopodobnie masz zwarcie w instalacji, dlatego wszystko przygasa, Jakieś niewielkie przebicie na przewodzie na masę. Nie może być bezpiecznik 25A ! Wstaw odpowiedni 10A ! Spalisz instalację w razie zwarcia. A czy z przodu kierunki działają tak samo ?
guardian_angel

Następna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA