NIE KRĘCI ROZRUSZNIKIEM / BRAK ZAPŁONU / BRAK PRĄDU

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

NIE KRĘCI ROZRUSZNIKIEM / BRAK ZAPŁONU / BRAK PRĄDU

Postprzez Brunet » wtorek, 26 maja 2009, 01:15

Mam taki problem otoz wczoraj zaparkowalem moto miedzy dwoma samochodami prostopadle do kraweznika, zawodnik przed ktorym zaprakowalem uderzyl w moto i przewrocil go. Uszkodzenia to zlamana klamka sprzegla pekniete platiki i problem z rozrusznikiem. Moze ktos z was mial jakis podobny przypadek ze starter po glebie nie dzialal. Naciagajac linke sprzegla obcegami i uruchamiajac starter nic sie nie dzieje tylko swiatla przygasaja. Czy ktos z was moze mi doradzic co zrobic w takim przypadku. Moto jest z 2006 roku pzejechane 3000 mil.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 marca 2011, 12:52 przez Brunet, łącznie edytowano 3 razy
Brunet

Postprzez firefox » wtorek, 26 maja 2009, 06:26

Moze cos z akumulatorem skoro przygasaja swiatla, dlatego moto nie kreci jak cos z aku
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez kyrtap87 » wtorek, 26 maja 2009, 07:39

sprawdz m ten pierdo...ik co jest na klamce sprzegła
kyrtap87

Postprzez guardian_angel » wtorek, 26 maja 2009, 07:58

firefox, akumulator po przewrotce raczej cię nie rozładuje. :lol:

Naciąganie linki sprzęgła też nic nie da. Jeśli jest połamana klamka to na 100% będzie stycznik przy klamce, który zamyka obwód startera. Rozbierz lewą manetkę i podłącz przewody na krótko, odpal moto na neutralu bez sprzęgła. Jeśli odpali - to wszystko jasne, jeśli nie - to jesteś ugotowany.
Ostatnio edytowano wtorek, 26 maja 2009, 08:00 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez firefox » wtorek, 26 maja 2009, 08:00

guardian_angel napisał(a):firefox, akumulator po przewrotce raczej cię nie rozładuje. :lol:

Naciąganie linki sprzęgła też nic nie da. Jeśli jest połamana klamka to na 100% będzie stycznik przy klamce, który zamyka obwód startera. Rozbierz lewą manetkę i podłącz przewody na krótko, odpal moto na neutralu bez sprzęgła.

NIe mialem na mysli rozladowania tylko cos, a cos to moze byc np wylal sie czynnik z aku, mechanikiem nie jestem ale probuje jakos pomoc :brawo: :diabel:
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez guardian_angel » wtorek, 26 maja 2009, 08:04

firefox napisał(a):NIe mialem na mysli rozladowania tylko cos, a cos to moze byc np wylal sie czynnik z aku, mechanikiem nie jestem ale probuje jakos pomoc

Czynnik ?? To pewnie cały moto by mu popaliło :shock:
To nie chemia w szkole podstawowej. Z mojej wiedzy i z tego co widziały moje oczy to akumulatory w moto są hermetycznie zamknięte, suchoładowalne, bezobsługowe.
To co tam ma się wylać ?
guardian_angel

Postprzez kosa1022 » wtorek, 26 maja 2009, 19:21

Najlepiej zrób tak że ściągnij plastiki z lewej strony i podepnij rozrusznik na krótko i wszystko Ci się wyjaśni czy to rozrusznik czy gdzieś kable w instalacji się porozpinały.
kosa1022

Postprzez Brunet » środa, 27 maja 2009, 02:00

ok guardian angel mial racje nowa klamka i rozrusznik dziala dzieki za pomoc
Brunet

brak zapłonu

Postprzez c0y0te » niedziela, 14 czerwca 2009, 11:06

dzisiaj mialem nie przyjemna sytuacje... motocykl sie przewrocil porysowana owiewka maly problem ... (na szczescie w miejscu stal smile.gif ) gorzej to co pozniej sie stalo ... pojechalem dalej bez problemu dojechalem wszystko wporzadeczku ... pozniej probuje odpalic motocykl a tu pacha zero znaku zycia zadna kontrolka sie nie pali zero nic ... aku napewno sprawny sprawdzalem bezpieczniki wszystko wporzadku ... slyszalem ze jest glowny bezpiecznik moze on walnal tylko grrr laik nie umiem go znalezc ... moze mi ktos lopatologicznie wyjasnic gdzie on sie znajduje w tym roczniku albo cos poradzic... kompletna porazka
c0y0te

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 15 czerwca 2009, 07:21

Najlepiej jak prześledzisz po kabelku (+) od akumulatora do puszeczki. Mniej więcej znajduje się po lewej stronie na wysokości kranika zaraz przy kanapie na zewnątrz.
guardian_angel

rozrusznik

Postprzez c0y0te » wtorek, 21 lipca 2009, 17:46

Witam mam mala sprawe... dzisiaj troche polatalem bez zandych ekscesow zrobilem sobie maly postoj, chcemy dalej jechac wlaczam stacyjke wszystko ladnie prad idzie od aku a rozrusznik nie kreci .... aku napewno sprawny. Palil zawsze od pierwszego strzalu nigdy nie bylo problemu mozliwe ze bez zadnych oznak polecial rozrusznik ... jakos tak nie chce mi sie wierzyc moze cos poradzicie ?
c0y0te

Postprzez unio » wtorek, 21 lipca 2009, 18:32

Sprawdź połączenie przewodu rozrusznika. Niekiedy też rozrusznik może się "zawiesić"
unio

Postprzez miki1406 » wtorek, 21 lipca 2009, 21:15

odpal na pych i pstryknij w rozruch jak zaskrzeczy to zgaś i sprawdz czy pali... ale nawet jak sie uda to umów się z elektrykiem
miki1406

Postprzez Rychu » środa, 22 lipca 2009, 09:11

a ja proponuje cos innego.. mialem podobna akcje tzn jechalem, postoj przed sklepem podchodze i dupa nie pali;/. Myslalem, ze to rozrosznik, ze automat rozebralem cale moto poczym znalazlem przyczyne- okazalo sie, ze z czujnika na klamce sprzegla spadla wsowka i nie chcial palic... po wsunieciu zapalil od pierwszego.
Sprawdz ta wsowke.. mysle, ze to moze byc to.. :)
www.car4events.pl - Zapraszam !!!
Rychu

Postprzez c0y0te » środa, 22 lipca 2009, 21:19

dzieki za sugestie jutro bede mial chwilke czasu wiec sie pobawie i zobaczymy
c0y0te

Postprzez Byniu » czwartek, 23 lipca 2009, 16:38

c0y0te i jak pomogło??? bo ja miałem to samo co Rychu tyle że ja śmigałem trochę na baku :gitara: :mrgreen:
No risk no fun
Byniu

Postprzez pegaz » sobota, 25 lipca 2009, 08:24

Sprawdz czujnik przy stopce bocznej czy niedokonczyl zywota lub przewody ktore do niego dochodza.
Ostatnio edytowano sobota, 25 lipca 2009, 08:25 przez pegaz, łącznie edytowano 1 raz
pegaz

Postprzez unio » sobota, 25 lipca 2009, 13:02

pegaz napisał(a):Sprawdz czujnik przy stopce bocznej czy niedokonczyl zywota lub przewody ktore do niego dochodza.

A co ma stopka boczna do rozrusznika ? Odpalić można przy rozłożonej kosie. Stopka daje na wyłącz po wrzuceniu biegu.
unio

Postprzez pegaz » poniedziałek, 27 lipca 2009, 20:26

unio napisał(a):
pegaz napisał(a):Sprawdz czujnik przy stopce bocznej czy niedokonczyl zywota lub przewody ktore do niego dochodza.

A co ma stopka boczna do rozrusznika ? Odpalić można przy rozłożonej kosie. Stopka daje na wyłącz po wrzuceniu biegu.

Ano ma:

"WAŻNE - Motocykl jest wyposażony w blokady przełączników: zapłonu i rozrusznika..."
Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 lipca 2009, 20:29 przez pegaz, łącznie edytowano 1 raz
pegaz

Postprzez unio » wtorek, 28 lipca 2009, 04:37

""WAŻNE - Motocykl jest wyposażony w blokady przełączników: zapłonu i rozrusznika..."
A Ty rozumiesz w czym jest problem ? Bo wydaje mi się że nie masz pojęcia. Jeszcze raz Ci powtarzam że motocykl można odpalić na złożonej lub rozłożonej stopce. Stopka rozłożona odcina zapłon po wrzuceniu biegu a kolega ma problem z odpaleniem a nie ruszaniem.
"wlaczam stacyjke wszystko ladnie prad idzie od aku a rozrusznik nie kreci .... "

Jeżeli już chodzi o blokady przy odpalaniu to na odcinku klamka-wyłącznik główny (czerwony)-stacyjka i przycisk rozruchu. I proponuję zacząć od tego ostatniego czy podaje impuls.
Ostatnio edytowano wtorek, 28 lipca 2009, 04:43 przez unio, łącznie edytowano 1 raz
unio

Następna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA