AKUMULATOR

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

AKUMULATOR

Postprzez mynka_uk » czwartek, 20 sierpnia 2009, 10:50

Wygląda na to że mój akumulator udał się do lepszego świata w związku z powyższym mam pytanko . Czy alyernator w Jajku 750 dałby radę naładować akumulator o pojemności 12 AH czy też taka pojemność to najprostszy sposób na ubicie dodatkowo i alternatora ?
Ostatnio edytowano środa, 30 grudnia 2009, 09:07 przez mynka_uk, łącznie edytowano 1 raz
mynka_uk

Postprzez pegaz » czwartek, 20 sierpnia 2009, 12:27

alternatora nie uszkodzisz przy aku o wiekszej pojemnosc. Ale z ciekawosci, po co Ci wieksze aku?
pegaz

Postprzez mynka_uk » czwartek, 20 sierpnia 2009, 12:47

Zauważyłem że gdy jest zimno i wilgotno to motocykl musi czasami sekundę pokręcić nim załapie. problem w tym że teraz jest ciepło a obawiam że zimą może być gorzej więc większa pojemność akumulatora myślę że by nie zaswzkodziła. Inna sprawa że bardzo często (zazwyczaj) jeżdżę na dystansach 1-2 km co ma pewno nie pozwala na pełne doładowanie aku.
Apropo większej pojemności myślicie że standardowy alternator 750'tki będzie w stanie naładować akumulator o pojemnośći 4AH większej (50%) od oryginału. Czy nie będzie to powodowało przegrzewania alternatora?
mynka_uk

Postprzez zolwik » czwartek, 20 sierpnia 2009, 13:38

No ja mam w swojej 600-setce taki aku 12ah i jest wszystko ok ,ale jaki był wcześniej to nie wiem.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez guardian_angel » czwartek, 20 sierpnia 2009, 14:02

mynka_uk napisał(a):problem w tym że teraz jest ciepło a obawiam że zimą może być gorzej

A jeździsz zimą po śniegu że ci aku jest potrzebne w moto ? Na zimę to aku wyjmujesz ze sprzęta i chowasz do domu lub piwnicy gdzie jest cieplej i ładujesz go raz w miesiącu żeby utrzymać do w dobrym stanie. Jak zostawisz aku w moto na zimę to dupa blada nowy aku kupujesz i klemy czyścisz z nalotu, no chyba że masz je zabezpieczone przed utlenianiem. Z więszką pojemnościa alternator sobie poradzi i na pewno go nie przeładuje w końcu są zabezpieczenia. Ja raz miałem rozładowny aku. Odpaliłem na pych, jeździłem tak ok 1 godzinki, aku się naładował i następnego dnia odpalił na strzała.
Ostatnio edytowano czwartek, 20 sierpnia 2009, 14:08 przez guardian_angel, łącznie edytowano 2 razy
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez mynka_uk » czwartek, 20 sierpnia 2009, 14:34

Ja się nie boję o przeładowanie bardziej że alternator nie będzie go w stanie naładować i przez cały czas będzie nadmiernie obciążony co po pewnym czasie go utrupi... :zapytanie:

Odnośnie zimy to tu nie ma zimy w polskim tego słowa rozumieniu zima w UK to jak polski październik czy listopad więc motocyklem można jeździć praktycznie cały rok :mikolaj:

Jeżeli już mam kupić nową baterię to 12AH jest minimalnie droższe od 8AH więc jeżeli by było lepiej to dlaczego nie. Powstaje tylko pytanie czy aby na pewno będzie lepiej :zapytanie:

Odnośnie nowego aku co myślicie o tej Varcie ( VARTA YTX14-BS 'FIXED GEL') ?

http://cgi.ebay.co.uk/VARTA-YTX14-BS-FI ... 286.c0.m14

[ Dodano: 20-08-09, 15:43 ]
zolwik napisał(a):No ja mam w swojej 600-setce taki aku 12ah i jest wszystko ok ,ale jaki był wcześniej to nie wiem.

Od dawna jeździsz z tym akumulatorem ?
Ostatnio edytowano czwartek, 20 sierpnia 2009, 14:42 przez mynka_uk, łącznie edytowano 3 razy
mynka_uk

Postprzez unio » czwartek, 20 sierpnia 2009, 14:58

Oryginalny aku jest optymalnie dopasowany do alternatora i nie ma co kombinować. Jak masz kupić nowy to taki jaki jest zalecany. A to że ten 12Ah będzie ciągle niedoładowany to prawda i szybciej go wykończysz.
unio

Postprzez pegaz » czwartek, 20 sierpnia 2009, 15:54

mynka_uk napisał(a):Czy nie będzie to powodowało przegrzewania alternatora?

Raczej nie. Kup taki jak jest zalecany przez producenta 8Ah. Niedoladowane aku szybciej traci swoja pojemnosc i czeka Cie kolejny zakup nowego aku. Jak jezdzisz na krotkich dystansach, to raz na miesiac podladuj go sobie i bedzie Ci dlugo sluzyl.
pegaz

Postprzez zolwik » czwartek, 20 sierpnia 2009, 17:47

mynka_uk napisał(a):Ja się nie boję o przeładowanie bardziej że alternator nie będzie go w stanie naładować i przez cały czas będzie nadmiernie obciążony co po pewnym czasie go utrupi... :zapytanie:

Odnośnie zimy to tu nie ma zimy w polskim tego słowa rozumieniu zima w UK to jak polski październik czy listopad więc motocyklem można jeździć praktycznie cały rok :mikolaj:

Jeżeli już mam kupić nową baterię to 12AH jest minimalnie droższe od 8AH więc jeżeli by było lepiej to dlaczego nie. Powstaje tylko pytanie czy aby na pewno będzie lepiej :zapytanie:

Odnośnie nowego aku co myślicie o tej Varcie ( VARTA YTX14-BS 'FIXED GEL') ?

http://cgi.ebay.co.uk/VARTA-YTX14-BS-FI ... 286.c0.m14

[ Dodano: 20-08-09, 15:43 ]
zolwik napisał(a):No ja mam w swojej 600-setce taki aku 12ah i jest wszystko ok ,ale jaki był wcześniej to nie wiem.

Od dawna jeździsz z tym akumulatorem ?

Od roku i nie miałem żadnego problemu z odpaleniem ,oczywiście na zimę wyjmuje i do domu.
zolwik

Ładowanie akumulatora

Postprzez Krystian » czwartek, 3 grudnia 2009, 18:53

Mam pytanko co do ładowania akumulatora. Czy baterię motocyklową można ładować prostownikiem samochodowym? Akumulator w zimę stoi w piwnicy, a raz na jakiś czas chyba trzeba go podładować. Nie uszkodzę go/skrócę żywotności ładując prostownikiem do akumulatorów samochodowych? Dzięki za każde info.
Pozdrawiam
Krystian

Postprzez zolwik » czwartek, 3 grudnia 2009, 19:12

Prostownik samochodowy , ma większy prąd ładowania nawet jak nastawisz na minimalne ustawienie. Jest możliwość uszkodzenia gdy aku będzie rozładowane a ładowarkę ustawisz na większy prąd ładowania. Jeśli chodzi o żywotność to raczej je skrócisz.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Krystian » czwartek, 3 grudnia 2009, 20:23

aha, czyli muszę specjalny prostownik kupić :oops: Dzięki za szybka odpowiedź zolwik.

[ Dodano: 03-12-09, 20:25 ]
np. coś takiego
http://www.allegro.pl/item825239297_pro ... ta_gw.html ?
Krystian

Postprzez firefox » czwartek, 3 grudnia 2009, 20:38

Kup najtanszy za 40 zl, spelnia swoje funkcje.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Krystian » czwartek, 3 grudnia 2009, 20:50

Właściwie to są nawet jakieś za 25 zł:
http://www.allegro.pl/item838193041_lad ... 800ma.html
12V 800 megaamper. Będzie pasować?
Krystian

Postprzez zolwik » czwartek, 3 grudnia 2009, 22:10

Krystian napisał(a):Właściwie to są nawet jakieś za 25 zł:
http://www.allegro.pl/item838193041_lad ... 800ma.html
12V 800 megaamper. Będzie pasować?

Powiniem być dobry ,o ile działa to za tą cene :P
A mA to nie megaamper tylko miliAmper
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Krystian » czwartek, 3 grudnia 2009, 22:30

aha, mała gafa :oops:
Krystian

Postprzez guardian_angel » piątek, 4 grudnia 2009, 07:25

Najlepszy będzie ze stabilizatorem napięcia i automatyczną regulacją ładowania, tzn prostownik sam ustala jakim prądem ładuje i w trakcie ładowania sam zmniejsza prąd ładowania, czesto takie bardziej skomplikowane prostowniki maja amperomierz na którym pokazyje stan naładowania akumulatora. Mój kosztował 120 zł i jestem bardzo zadowolony, podłaczam i nie ma znaczenia czy ładował się 4 czy 8 godzin, wiem że nie zostanie przeładowany i uszkodzony.
guardian_angel

Postprzez firefox » piątek, 4 grudnia 2009, 07:53

Ja kupilem swoij za 30 zl w lidlu swojego czasu jak byla promocja i tez jestem zadowolony, jak aku slabe bylo to ladowal sie 4 godziny i do dzis chodzi bez problemowo.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez zolwik » piątek, 4 grudnia 2009, 09:15

guardian_angel, Zgadza się taki byłby najlepszy, ale używa się prostownika tak rzadko przynajmniej w moim przypadku (i myślę że nie ma co przepłacać).

firefox, O też się dowiedziałem o tym lidlowskim lecz po promocji . :x
Ostatnio edytowano piątek, 4 grudnia 2009, 09:18 przez zolwik, łącznie edytowano 1 raz
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez guardian_angel » piątek, 4 grudnia 2009, 09:22

zolwik, ja nie tylko używam do ładowania akumulatora w motocyklu, mam jeszcze akumulator pojemności 100 A/h w moim mercedesiku :), akumulator 120 A/h do silnika do łodzi, no i robi jeszcze za zwykły transformator 12 V np. jak testuje ledy lub jakąś elektronikę.
Ostatnio edytowano piątek, 4 grudnia 2009, 09:32 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
guardian_angel

Następna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA