Stacyjka?

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Stacyjka?

Postprzez kluczu » niedziela, 13 września 2015, 15:37

Hej,
Mam od kilku dni pewien problem...
Wystąpił on nagle i powtarza się co jakiś czas.

Wkładam kluczyk do stacyjki, przekręcam w prawo i nagle wszystko gaśnie. Tak jakby zostawał odcinany dopływ prądu z akumuatora.
Co ciekawe jak przekręcam stacyjkę w lewo, to dopływ prądu powraca, pojawia się nawet zegar - tyle, że z wykasowaną aktualną godziną.

Dziś jednak przekręciłęm kluczyk w stacyjce i wszystko było ok. Było ok aż nacisnąłem starter. W okolicach akumulatora "pstrykło" i zegary padły. Odcięło prąd.
Przekręcam kluczyk w lewo prąd do konsoli powraca. Pokazuje się zegar na desce - oczywiście z wyzerowana godziną.

Jak juz odpale moto to problem znika. Ale wystarczy, że postoi kilka godzin i znów się zaczyna.

W trakcie jazdy nie szarpie, nie ma przerw w dostawach prądu...

Macie jakiś pomysł, co moze byc problemem?

Lewa!
kluczu

Re: Stacyjka?

Postprzez MCHUN » poniedziałek, 14 września 2015, 09:29

Proponuję, żebyś zmierzył napięcie na akumulatorze. Następnie sprawdził wszystkie bezpieczniki. Jeżeli to nie pomoże, to prawdopodobnie do wymiany jest akumulator.
Najlepiej sprawdzić akumulator wyjmując go z motocykla, podłączyć żarówkę i zmierzyć na podłączonej żarówce napięcie czy nie spada wtedy za bardzo.

Może to Ci pomoże:
viewtopic.php?f=42&t=6650
MCHUN

Re: Stacyjka?

Postprzez kluczu » poniedziałek, 14 września 2015, 18:44

Poczyściłem styki od aku. Były całe zasyfione tłustą warstwą osady... Póki co nic takiego się nie dzieje. Będę obserwował nadal.
kluczu

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA