LAKIER, FARBA

owiewki, lusterka, sety, klamki, lakier, polerki...

Postprzez iavbi » niedziela, 11 kwietnia 2010, 20:27

zolwik,
da się odtworzyć okrągłe elementy, są do tego specjalne szpachle do plastiku ja tak mam odnowione, ale zasada jest taka że lepiej od razu pomalować cały motocykl bo inaczej będzie wyglądał jak poskładany z kilku ;/ albo co jest chyba najlepszym rozwiązaniem nic nie malować i nakleić naklejki i po kłopocie ;)
iavbi

Postprzez zolwik » niedziela, 11 kwietnia 2010, 20:40

iavbi napisał(a):zolwik,
da się odtworzyć okrągłe elementy, są do tego specjalne szpachle do plastiku ja tak mam odnowione,..

Pewnie że się da odtworzyć bez wiekszego problemu , tylko na to musi być podkład a póżniej baza i klar , a co za tym idzie lakierowanko . Malowanie całego 2oo mija się z celem tzn. znacznie większe koszty + robota + naklejki .
A tak na przyszlośc spraw sobie CrashP.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez WilQW » niedziela, 11 kwietnia 2010, 20:41

jak chcesz to koniecznie malować to zrób tak jak pisałem wyżej, pasta nic tu nie da bo lakier przetarty jest do gołego plastiku, najprostszym rozwiązaniem jest przylepienie jakiejś naklejki, pisałem o lakierniku motocyklowym bo to nie jest zwykły lakier tylko farba 3 warstwowa i gościu co miałby to malować musi mieć co nieco pojęcia co z czym się je, mój brat robi takie rzeczy ale to masz kawałek na podkarpacie
pzdr
WilQW

Postprzez Jarus » niedziela, 11 kwietnia 2010, 20:57

tylko co tu nakleić, żeby później nie parkować prawą stroną do ściany? ;)

[ Dodano: 11-04-10, 21:58 ]
zolwik napisał(a):
Jarus napisał(a):najpierw gruby pozniej cienki papier scierny na koncu pasta polerska i sladu nie widac

Ale co tu polerowac przeszlifowane do plastiku i pewnie brakuje jeszcze do odpowiedniego profilu i grubości.
Fakt możesz zaryzykowac i prysnąc ale jak nie dopasuje koloru(co jest duże prawdopodobieństwo) to szkoda siana , możesz zostawić lub w ostateczności przyozdobić ciekawymi naklejkami.

chodziło mi o tłumik..
Jarus

Postprzez Pit » niedziela, 11 kwietnia 2010, 21:41

Mam te carsh pady w Krakowie jakbyś chciał loknąć
Pit

Postprzez Rabinger » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 07:14

Lakierowałem swoje moto pod koniec roku 2009
mam taki sam kolorek :)
całe moto z lakierami wyniosło mnie 1000pln a i tak nie jestem zadowolony.
z jednej strony trochę inny odcień pod słońce :(
ciężko ale muszę się pogodzić że w słoneczne dni nie ciekawie to wygląda :(

dodaj jeszcze że tan lakier składa się z 3 warstw
pierwsza srebrny duże płaty srebra. drugi to chyba jak dobrze pamiętam to taki prawie przezroczysty żółty.
ostatni to bezbarwny na nadanie połysku

od ilości żółtego zależy kolor.
jak go mnie dasz będzie bardziej zielony jak za dużo żółty.

sprawdz sobie tutaj zdjęcie
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 07:19 przez Rabinger, łącznie edytowano 2 razy
Rabinger

Postprzez iavbi » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 09:35

zolwik napisał(a):
iavbi napisał(a):zolwik,
da się odtworzyć okrągłe elementy, są do tego specjalne szpachle do plastiku ja tak mam odnowione,..

Pewnie że się da odtworzyć bez wiekszego problemu , tylko na to musi być podkład a póżniej baza i klar , a co za tym idzie lakierowanko . Malowanie całego 2oo mija się z celem tzn. znacznie większe koszty + robota + naklejki .
A tak na przyszlośc spraw sobie CrashP.

a znasz jakiś sklep gdzie można kupić?? ja sie jeszcze nie spotkałem... ile takie kosztują i gdzie się je montuje?? trzeba coś przerobić??
iavbi

Postprzez zolwik » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 09:40

Jeśli chodzi o CP to wal do PITa ma dedykowane gotowe do jaja, po za tym gdzie zamontować itd. jest na forum opcja szukaj
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Jarus » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 10:05

gdzie można kupić i najlepiej jakie naklejki ?
a może by tak nakleić karbon, tylko co tu wyciąć ?
Jarus

Postprzez Rychu » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 12:16

Mowiac szczerze, ja bym nic nie robil. Takie uszkodzenia to nie uszkodzenia.. Lepiej z tym jezdzic..:)
www.car4events.pl - Zapraszam !!!
Rychu

Postprzez Jarus » wtorek, 13 kwietnia 2010, 20:50

dałem jednak do lakiernika, jeśli kolor wyjdzie taki jak wyjść powinien koło soboty bedzie jajeczko gotowe. Dam znac jak wyszło. Dzieki za wskazowki ;)
Jarus

Postprzez Nyuno » piątek, 16 kwietnia 2010, 13:08

Rabinger napisał(a):Lakierowałem swoje moto pod koniec roku 2009
mam taki sam kolorek :)
całe moto z lakierami wyniosło mnie 1000pln

To powiem Ci, że na prawdę tanio zapłaciłeś, jak za cały motocykl (czasza, płóg, lewy i prawy bok i zadupki + bak). Taka impreza to generalnie około 2 do 2,5 tys. No chyba, że ktoś pędzlem maluje.
Obrazek
Nyuno

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » czwartek, 22 kwietnia 2010, 13:28

Siemano,jako że zauważyłem coraz większe rysowanie się plastików(wyżłobienia na kolana)od skórzanego kombi,oraz tragiczne wytarcie plastików nad podnóżkami(od butów)postanowiłem coś z tym zrobić.Co możecie polecić?Czy ktoś by mógł pomóc w oklejeniu baku i plastików nad podnóżkami wspomnianą wyżej folią Oracal?
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez Alpha » czwartek, 22 kwietnia 2010, 17:30

Ja używałem najzwyklejszej bezbarwnej folii samoprzylepnej kupionej w sklepie papierniczym , format około A3 , swego czasu coś koło 7 zł. Małe kawałki , jakich potrzebujesz na te miejsca , nakleisz bez problemu .
Oryginalna folia (okolice butów) która nakleili w fabryce , po czasie się przybrudza , a zwykła nie .
Ostatnio edytowano czwartek, 22 kwietnia 2010, 17:33 przez Alpha, łącznie edytowano 1 raz
Alpha

LAKIER, FARBA

Postprzez barthol1 » poniedziałek, 28 lutego 2011, 20:23

Witam wszystkich,

Pilnie potrzebuję kod rudej/czerwonej farby, którym malowany jest GSX 650 F. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Nie mam ochoty wydawac 2500zł za nową oklejoną owiewkę... tyle podobno wołają w salonie :(

Pozdrawiam Barthol1.
Ostatnio edytowano wtorek, 15 marca 2011, 11:25 przez barthol1, łącznie edytowano 1 raz
barthol1

Postprzez Budzik » poniedziałek, 28 lutego 2011, 20:30

a nie ma gdzies kodu lakieru na tabliczne znamionowej lub na motocyklu? gdybys byl z wwa to moglbym ci pomoc nawet z lakeirem

moto masz nowe, ale nei wiem czy wiesz ze dany numer lakeiru moze miec kilka odcieni:
zawsze jest tak robione i lakiernik dobiera z tych <najczesciej 3> odcieni ten idealny, bo lakeir matowieje rysuje sie, odbarwia... akurat to wiem bo mam znajomego ktory ma mieszalnie i dobiera lakeiry naprawde bardzo fajnie. RObi w tym od malego i naprawde zna sie na rzeczy.
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez barthol1 » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:05

Dzwoniłem do lakiernika, powiedział że może byc problem z doborem koloru, najlepiej byłoby jakbym podał mu kod farby. Z tego co się dowiedziałem zamówił próbki, i zobaczy co z tego wyjdzie. No cóż oblukam jeszcze moto. :)

Dzięki Budzik za odp.
barthol1

Postprzez Budzik » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:17

moj lakiernik najlepeij dobiera kolor zabierajac element i najczesciej na 2 dzien masz do odbioro gotowa farbe, po protu maluje probnik i sprawdza czy sa identyczne i tak dlugo meisza farby az wyjdzi mu odpowiedni kolor, ale oko ma naprawde niesamowite
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez pegaz » poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:59

Budzik napisał(a):zawsze jest tak robione i lakiernik dobiera z tych <najczesciej 3> odcieni ten idealny, bo lakeir matowieje rysuje sie, odbarwia... akurat to wiem bo mam znajomego

Budzik roczne moto i zmatowiony/odbarwiony lakier?

Suzuki ma tabale kolorow dla okreslonych rocznikow. Sporbuj napisac do SMP lub do jakiegos dilera, czy moga Ci ja udostepnic.
pegaz

Postprzez mizzar » poniedziałek, 28 lutego 2011, 23:25

Pełna nazwa koloru Twojej Zuzi wraz z kodem to:
Suzuki YME Candy Max Orange

Poniżej strona producenta lakieru dla Suzuki (OEM-owego):
http://www.colorrite.com/product/suzuki ... e-1691.cfm
Znajdziesz tu tez kody innych kolorów użytych w Twoim moto.

Pozdrowienia!
Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 lutego 2011, 23:28 przez mizzar, łącznie edytowano 1 raz
mizzar

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do NADWOZIE