HAMULEC - UKŁAD PRZEDNI

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez Cygi » czwartek, 26 sierpnia 2010, 02:48

moja stara tez kiedys nie syczała a teraz zaczeła i to normalny objaw :)
a klocki u mnie czasem i piszcza bo jakis szmelc niby wzmacniany ale dobrze hamuja :D
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

luz na klamce hamulca

Postprzez cinkpin » wtorek, 28 grudnia 2010, 18:19

Witam, co do mojego problema to chodzi mi o to że czasem świeci mi stop bo mi klamka od hebla ni dociska do czujnika od stopu a zauważyłem że mam uszkodzoną tą gumeczke która osłaniała koniec tłoczka który jest przez ową klamkę wciskany. No i pytanie , czy tą gumeczkę bądź uszczelniacz '' zwał jak chciał ''można kupić?
cinkpin

Postprzez guardian_angel » środa, 29 grudnia 2010, 09:01

cinkpin napisał(a):klamka od hebla ni dociska do czujnika od stopu

Gdyby nie dociskała to by stop się nie zapalał, a u ciebie jakoś odwrotnie jest.

Powinno być tak:
klamka wciśnieta = mikrostyk załączony pali się stop
klama w normalnym położeniu = mikrostyk rozłączony nie pali się stop

Coś chyba popierdzieliłeś to pytanie bo nie kumam dokładnie o co chodzi.

Tak czy siak rozbierz całą pomę, dokłądnie ją oczyść, zobaczy czy sprężynka się nie połamała w tłoczysku, wymień też tą gumkę ochronną tłoka. Wszystko znajdziesz w zestawie naprawczym pompy hamulca.
Ostatnio edytowano środa, 29 grudnia 2010, 09:10 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez cinkpin » środa, 29 grudnia 2010, 15:11

no właśnie chodzi mi o tą gumkę ochronną od tłoka ona się ulotniła :) zostały tylko resztki i chodziło mi o to czy taką kupię, ale rozumiem że w zestawie naprawczym będzie.
cinkpin

Postprzez guardian_angel » czwartek, 30 grudnia 2010, 09:36

Powinna być, ale bywa różnie.
guardian_angel

Postprzez amas1990 » piątek, 25 marca 2011, 13:29

Witam. Ostatnio gdy majsterkowałem przy zaciskach podczas odkręcania przewodu poluzowało mi się łączenie zaznaczone na rysunku, teraz delikatnie poci się w tym miejscu, niestety nie moge tego ani dokręcić ani odkręcić:( Jest tam jakieś specyficzne połączenie czy co? jak poradzic sobie z tym?
http://img860.imageshack.us/f/51475975.gif/
Bo mam słabośc do czarnulek ;)
amas1990

Postprzez guardian_angel » piątek, 25 marca 2011, 13:36

Skoro nie możesz odkręcić znaczy że ktoś próbował to naprawiać, chyba powinna tam być jakaś uszczelka, w najgorszym wypadku możesz mieć zerwany gwint.
guardian_angel

Postprzez amas1990 » piątek, 25 marca 2011, 14:03

nie dodałem ze w tym miejscu kręci sie z delikatnym oporem w lewo jak i w prawo...jakby było to połączenie ruchome;/
Bo mam słabośc do czarnulek ;)
amas1990

Suzuki GSX-F 600 (jajko) - Hamulce przednie, naprawa

Postprzez FranticRider » środa, 29 czerwca 2011, 08:37

Siema, od kąd kupiłem Suzuki, mam problem z przednim hamulcem, bierze przy samym dole i to w dodatku na ustawionej klamce, pomiędzy liczbami, tam jest największy stopień klamki. Dzisiaj wyjąłem obie pary przednich klocków, jedna z par wygląda tak :
Obrazek

Obrazek

Druga para wygląda bardzo podobnie dlatego nie robiłem jej zdjęć. A teraz mam do was pytanie co mam z tym zrobić, ponieważ klocki wydają mi się na dobre, hamulce próbowałem odpowietrzać ale bez rezultatu.

Moje odpowietrzanie wyglądało tak : pompowanie przez chwile klamką, przytrzymanie jej i odkręcanie śruby odpowietrznika. Powietrza nie było w każdym ;(

Czekam na rady, bo bez hamulców katastrofa
FranticRider

Postprzez Budzik » środa, 29 czerwca 2011, 09:48

okej, wiec tak:
1. przeczytaj regulamin a dokladniej odwiedz powitalnie :)
2. moze masz stary plyn hamulcowy (powinien byc przezroczysty
3. moze twoje przewody ham. sa juz do D. i tzreba je wymienic, od razu proponuje zalozyc oplot, wtedy bedzuesz mial hamulce zyleta.

a To ze jeden klocec sciera sie bardziej a 2 mnie to nic złego. A bycmoze to jestczxe wina zaciskow, mze tloczki masz podkorodowane i nie dzialaja tak jak powinny, choc watpie w to
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Nyuno » środa, 29 czerwca 2011, 10:11

Miałem ten sam problem. Wymieniłem na stalowy oplot, teraz łapią normalnie ale nadal nie jest to szczyt marzeń. Możliwe, że poszła Ci pompa - zastanów się nad wymianą lub zainwestuj w radialne.
Obrazek
Nyuno

Postprzez pegaz » środa, 29 czerwca 2011, 10:19

Przejedz po wszystkich przewodach hamulcowych dlonia i poszukaj czy w ktoryms miejscu nie ma pecherzyka lub czy nie widac "zmeczenia" materialu.
pegaz

Postprzez FranticRider » środa, 29 czerwca 2011, 10:27

Przejechałem wszędzie i nie zauważyłem wybulwień ani nic :( Ile dałeś za całe przewody w oplocie ?
FranticRider

Postprzez zolwik » środa, 29 czerwca 2011, 10:27

Regulamin chłopie ogarnij :diabel:
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Nyuno » środa, 29 czerwca 2011, 10:29

Ja nie wiem, bo kompleksową wymianę robiłem wielu rzeczy w motocyklu. Chyba w 200zł da się zamknąć.
Obrazek
Nyuno

Postprzez Gof » środa, 29 czerwca 2011, 12:17

Wyczyść tłoczki bo mogą odbijać i wtedy potrzebujesz ruchu klamki, żeby z powrotem je wysunąć. Normalnie klocki zawsze delikatnie dotykają tarczy i dlatego ruch klamki tylko je dociska - jak tłoczki są brudne to mogą wracać (tam są takie uszczelki) i wtedy ruch klamki zamiast docisnąć klocki marnuje się na przesunięcie ich bliżej tarczy.

Co do oplotu - koło 300 zł jeśli dobrze pamiętam, ja kupowałem w www.przewodywoplocie.pl
Ostatnio edytowano środa, 29 czerwca 2011, 12:17 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez forest » środa, 29 czerwca 2011, 12:59

na pewno stalowy oplot to świetna sprawa.. ale najpierw zdejmij zaciski, ładnie wyczyść, popraw kumki, przesmaruj prowadzenia, sprawdź tłoczki, a nie pakuj sie w koszta z oplotem, bo i bez oplotu to wszytko to powinno działać
forest

Postprzez Alpha » środa, 29 czerwca 2011, 18:14

Spróbuj do odpowietrzania kierownicę i moto ustawić tak , by śruba od przewodów była poniżej pompy hamulcowej (gdy moto stoi prosto , ta śruba jest najwyższym punktem układu , a mamy spowodować żeby to zbiorniczek nim był .
W MZ-ecie , jednym ze sposobów (oprócz pompowania itd) było zostawienie moto w spokoju na noc . Powietrze miało czas żeby sobie wędrować , cały czas ku górze , do zbiorniczka .
Alpha

czy kupie gdzies ta czesc z zacisku przedniego ?

Postprzez cookieman » środa, 29 czerwca 2011, 20:56

jak w temacie chodzi mi o same te sowaki, nie caly zacisk bo niewiem jakim cudem je powyginalem ale to mi sie udalo

Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 29 czerwca 2011, 21:00 przez cookieman, łącznie edytowano 1 raz
cookieman

Postprzez TasmaN » środa, 29 czerwca 2011, 21:26

Tylko w Suzuki po numerze czesci z fiszek. Zaplacisz chore pieniadze.

Kup lepiej caly zacisk z rozbitka. Ja tak szukalem jak spilowalem bolec trzymajacy klocki bo zapieczony byl.

Larsson tez nie ma tego, ani w zestawie naprawczym.
TasmaN

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY