ŚCIĄGA KIEROWNICA / DRGANIA / SHIMMI / BUJANIE

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

ŚCIĄGA KIEROWNICA / DRGANIA / SHIMMI / BUJANIE

Postprzez crunch » niedziela, 5 kwietnia 2009, 15:57

Słuchajcie, mam taki problem.

Jak puszczam kierownicę, to trochę moto ściąga w lewo. Zimą wymieniałem olej w lagach, no i przy okazji nasmarowałem łożysko główki ramy, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Prędzej tak nie robił, jaka może być przyczyna że teraz ściąga??
Ostatnio edytowano sobota, 12 lutego 2011, 20:41 przez crunch, łącznie edytowano 3 razy
crunch

Re: Moto trochę ściąga w lewo.

Postprzez TasmaN » niedziela, 5 kwietnia 2009, 16:07

crunch napisał(a):Słuchajcie, mam taki problem.

Jak puszczam kierownicę, to trochę moto ściąga w lewo. Zimą wymieniałem olej w lagach, no i przy okazji nasmarowałem łożysko główki ramy, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Prędzej tak nie robił, jaka może być przyczyna że teraz ściąga??

Moze ci sie polki lekko przesunely na lagach... a lancuch z tylu naciagales? Moze kola nie wycentrowales. Hmmm... to tylko moje domysly :/ A moze stal cala zime na bocznej kosie i sie troche oponka zdeformowala :/

Napisz co wiecej robiles przy moto... przyczyny moga byc rozne, wlacznie z tym ze cos przekombinowales przy skrecaniu lag :)
TasmaN

Postprzez crunch » niedziela, 5 kwietnia 2009, 16:53

Opony są nowe (nie używki), łańcuch naciągałem, będę musiał popatrzeć co tam skręciłem nie tak.
crunch

Postprzez Łysolek » poniedziałek, 6 kwietnia 2009, 07:33

a wczesniej latał Ci prosto ? jesli nie to być może jakiegoś walonego kupiłeś i ktoś próbował prostować lagi :/
Łysolek

Postprzez crunch » poniedziałek, 6 kwietnia 2009, 11:32

wcześniej latał prosto, dlatego mnie zdziwiło ze teraz trochę ściąga.
crunch

Postprzez firefox » poniedziałek, 6 kwietnia 2009, 12:58

To pewnie cos zle zalozyles :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez lukka » czwartek, 9 kwietnia 2009, 09:34

Ja miałem podobnie za sprawką warsztatu który polecam omijać w innym wątku. Mistrzu z tego warsztatu włożył mi w jednej goleni sprężynę progresa odwrotnie :(, tak jakoś mu się udało :evil: , pod odkryciu tego faktu moto lata znowu prosto :mrgreen:
lukka

Postprzez crunch » piątek, 10 kwietnia 2009, 10:41

lukka napisał(a):Ja miałem podobnie za sprawką warsztatu który polecam omijać w innym wątku. Mistrzu z tego warsztatu włożył mi w jednej goleni sprężynę progresa odwrotnie :(, tak jakoś mu się udało :evil: , pod odkryciu tego faktu moto lata znowu prosto :mrgreen:

W imbryku to ma jakieś znaczenie? No to jak powinno się je włożyć? Bo jak je wkładałem to obydwie strony sprężyny wyglądały identycznie.
crunch

Postprzez lukka » piątek, 10 kwietnia 2009, 21:23

Ups, fucktyczie w imbryku fabrycznie chyba nie masz progresów... To pewnie jest inna przyczyna
lukka

lata kierownica ??

Postprzez Galileo » sobota, 25 kwietnia 2009, 18:15

Witam
mam problem , mianowicie lata mi kierownica , byłem wyważyć kolo wszystko po przeczyszczałem ale nadal to samo tylko w mniejszym stopniu.
Wiecie co to może być, bo raczej to nie specyfika Jaja bo to mało bezpieczne :P
Galileo

Postprzez dosiek77 » sobota, 25 kwietnia 2009, 20:15

Opona, łożysko główki ramy.
Ostatnio edytowano sobota, 25 kwietnia 2009, 20:15 przez dosiek77, łącznie edytowano 1 raz
dosiek77

Postprzez Nyuno » sobota, 25 kwietnia 2009, 20:44

Ja obstawiam łożysko, zwłaszcza jeżeli ma tendencje do centrowania z pozycji skrętu.
Obrazek
Nyuno

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » sobota, 25 kwietnia 2009, 21:27

Kolego ja bym sprawdzil przy okazji cisnienie w oponie...pozniej łożysko główki ramy :)
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez pinio » sobota, 25 kwietnia 2009, 21:37

Miałem to samo....szczególnie w zakręcie pływanie, jak puściłem kierę to od razu shimmy.
Opony, wyważenie koła i podstawa....łozysko główki ramy, no chyba ze masz totalnie różne cięzarki , ale wątpię w to...

Pi
pinio

Postprzez firefox » sobota, 25 kwietnia 2009, 23:13

U mnie problemem byla prawdopodobnie nierowno zjechana opona, po wymianie problemu nie ma.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Galileo » niedziela, 26 kwietnia 2009, 09:15

Faktycznie problemy zaczęły sie mniej więcej od czasów zmiany opony ale była nowa więc nie wiem czy to to, a co do łożyska główki ramy to jakie są koszty ??
Galileo

Postprzez Nyuno » niedziela, 26 kwietnia 2009, 10:51

Głównie za robociznę, bo to trzeba zdjąć koło itd. Myślę, że 70 zł :D
Obrazek
Nyuno

Postprzez firefox » niedziela, 26 kwietnia 2009, 11:21

Kolo zdjac mozna samemu :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Wibracje w kierownicy

Postprzez luks » wtorek, 28 kwietnia 2009, 07:15

Witam kolegów!

Im dłużej jeżdżę zacząłem zauważać mały problem w moim jajku. Przy pewnych obrotach odczuwam małe wibracje w kierownicy. Między 5 a 6 tyś obrotów dokładnie. Jak jade na 6tym biegu to lekko wibruje między 100 - 120km/h czyli pomiedzy 5a6 tys. obrotów. Ponizej i powyzej tych obrotów i tej predkosci na 6-tym biegu jest ok. Wykluczam raczej oponę i wyważenie koła bo to się dzieje zawsze własnie w tej skali obrotowej miedzy 5a6 tyś. obr.
Pomóżcie jak macie jakis pomysl.. Moze udam sie do mechanika w Mrągowie dzis.
Pozdrówki
luks

Postprzez Nyuno » wtorek, 28 kwietnia 2009, 11:17

Dla mnie jakiekolwiek drgania w kierownicy będą zawsze skłaniały mnie do sprawdzenia łożyska w pierwszej kolejności. Jak masz wieczorem chwilę wolnego, postaw sprzęt na widły, weź jakąś oponę pod pług, zdejmij przednie koło i sprawdź czy kierownica nie centruje Ci po odchyleniu kilku milimetrów w lewo i prawo.
Obrazek
Nyuno

Następna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY