Dziwne drgania kierownicy w suzuki gsx 750 f

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Dziwne drgania kierownicy w suzuki gsx 750 f

Postprzez michas650 » piątek, 4 maja 2012, 21:33

Witam, posiadam od niedawna suzuki gsx 750 f z 1990r. Lecz w motorku podczas jazdy kiedy puści się kierownice to strasznie drga na boki... motorek ma prostą rame może to źle wyważona felga lub stara opona???. Przy pewnych prędkościach jest spoko jedzie prosto ale tak powyżej 100 po puszczeniu można zaliczyć glebe. Proszę o pomoc
michas650

Postprzez Schummi » piątek, 4 maja 2012, 22:24

michas650 napisał(a):tak powyżej 100 po puszczeniu można zaliczyć glebe

a kto przy takich prędkościach nie trzyma kierownicy (bo jeśli dobrze rozumiem to po puszczeniu oburącz) :P
a takie drgania to możesz mieć z wielu powodów, najczęściej jest to nieodpowiednie ciśnienie w kole lub jak napsaleś opona, felga
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez Alpha » sobota, 5 maja 2012, 00:12

Jeżeli przeszkadza Ci , to wymień przednią oponę . Lub zaakceptuj to i jeździj , az sama się zużyje . Chyba że zauważysz że w zakrętach , przy odkręcaniu gazu - trzepocze , to dla spokojności nerwów wymieniaj .

Spokojne opony które miałem : METZELER M1 , ME Z-3 , SportAttack .

Szukaj :" shimy" "szimi" itp.

Oczywiście sprawdź wyważenie przodu i tyłu , nawet we własnym zakresie .
Alpha

Postprzez kebs » sobota, 5 maja 2012, 11:17

I oczywiście te końcówki kierownicy sprawdź, bo bez nich przy 50 jak puszczasz kierownice juz zaczyna ja telepać. (osobiście teraz nie mam, jeden zaginął a żeby zrobic nowe musze roztopić kostke ołowiu) i jezdze bez. Do tego dłone drętwieją szybko od drgań.
Co szesnaście zaworów może zrobić z człowiekiem...
kebs

Postprzez bulirambo » poniedziałek, 7 maja 2012, 18:58

piszecie nie po kolei.. z tego co czytam to po puszczeniu kiera mu lata na boki to nie wina opony, ani wyważenia... odróżniacie wy drgania na kierownicy od latania kierownic na boki.. skoro pisze ze po puszczeni przy 100 zaliczy glebę.. Pierwsze co robisz... stawiasz moto na stopce centralnej. bierzesz kumpla żeby nacisną na tył moto ty chwytasz przednie kolo i ruszasz przód tył.. i słuchać czym masz luz.. na bank masz.. wtedy odkręcasz troszkę śrubę kierownicy(polki) i dokręcasz kierownice (czyli łożysko ramy główki), nawet jeśli tego luzu nie wyczujesz. sprawdź to i dokręć to... ja miałem tak samo to była przyczyna.... ewentualnie może już być tak ze przez to łożyska będziesz już miał do wymiany...
bulirambo

Postprzez vasen » wtorek, 8 maja 2012, 04:38

bulirambo napisał(a):to nie wina opony
a jesteś tego pewien? bo ja jestem pewien że może być wina opony,dopiero co wymieniałem oponę która powodowała takie objawy,lepiej się jej dokładnie przyjrzeć a dokładniej jak jest zużyty bieżnik,dodam tylko że nie chodzi o to czy jest łysa czy nie a o to czy przypadkiem bieżnik nie zużywa się w fale
vasen

Postprzez blue angel » wtorek, 8 maja 2012, 09:29

bulirambo napisał(a):i dokręcasz kierownice (czyli łożysko ramy główki), nawet jeśli tego luzu nie wyczujesz. sprawdź to i dokręć to... ja miałem tak samo to była przyczyna.... ...

Dokłądnie to samo miałem. Kupiłem już łożyska i jak zacząłem się za nie brać dotknąłem śuby dokręcającej kierę do ramy i niemal palcami mogłem ją dokręcać. Po dokładnym dokręceniu już nie ma latania kierownicy. A i jeszcze jedno U mnie nasilało się to przy zamontowanych kufrach więc sprawdajcie to bez nich.
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez bulirambo » wtorek, 8 maja 2012, 18:10

vasen napisał(a):
bulirambo napisał(a):to nie wina opony
a jesteś tego pewien? bo ja jestem pewien że może być wina opony,dopiero co wymieniałem oponę która powodowała takie objawy,lepiej się jej dokładnie przyjrzeć a dokładniej jak jest zużyty bieżnik,dodam tylko że nie chodzi o to czy jest łysa czy nie a o to czy przypadkiem bieżnik nie zużywa się w fale

tak jestem pewny.. chyba autor jest na tyle inteligentny ze potrafi sprawdzi sam oponę jak wygląda..
bulirambo

Postprzez vasen » wtorek, 8 maja 2012, 18:27

bulirambo napisał(a):tak jestem pewny
No to bądź pewny nadal,najprościej jest zaczynać szukanie problemu od rozebrania moto na części pierwsze,zamiast sprawdzić najpierw to co najłatwiejsze. Ogarnij się chłopie bo przy takich
bulirambo napisał(a):odróżniacie wy drgania na kierownicy od latania kierownic na boki
stwierdzeniach to masz pojęcie o problemie mizerne,telepanie kierownica na boki może być również spowodowane nieprawidłowo zużytą oponą,jaka może być przyczyna takiego zużywania? domyśl się bo chyba wiesz lepiej :diabel:

PS. Nie twierdzę że główka ramy nie może być powodem (uprzedzając kolejne wywody)
vasen

Postprzez bulirambo » wtorek, 8 maja 2012, 19:07

oponę sprawdzasz po co o tym pisać logiczne myślenie. sprawdzasz luzy czy są na łożysku i sprawa rozwiązana.. telepanie na boki??(jak nie to sprawdzasz dalej co już koledzy wcześniej pisali.) ale nie takie żebyś po puszczeniu kiery zaliczył glebę zastanów się co ty piszesz.. odróżniasz drgania od telepania.. ps czytaj moje posty co pisałem. ja tak miałem dokładnie i napisałem co było przyczyna.
bulirambo

Postprzez Alpha » wtorek, 8 maja 2012, 19:57

bulirambo napisał(a):.......odróżniasz drgania od telepania.......

Fabrycznie zakładana opona Michelin Macadam jako nowa była spokojna . Ale w trakcie zużywania się jej zachowanie pogarszało się coraz bardziej - od lekkich drań na początku do pożądnego trzepania , i niemożności puszczenia kierownicy na końcu . Dzięki niej ograniczniki skrętu na ramie są powgniatane , i żeby zablokować kierownicę muszę nią poruszać - żeby zapadka trafiła w swoje miejsce .

Oczywiście przyczyna problemu może być inna . Nie ma się co kłócić , bo to jest forum amatorskich użytkowników "Jajek" , każdy pisze o swoich spostrzeżeniach i raczej nikt nie jest wyrocznią .
Alpha

Postprzez vasen » wtorek, 8 maja 2012, 20:47

bulirambo napisał(a):ale nie takie żebyś po puszczeniu kiery zaliczył glebę zastanów się co ty piszesz..
no to utwierdziłes mnie w fakcie że w tym temacie masz baaaardzo małe pojęcie,opona może byc przyczyną trzepania o jakim Ci się nie sniło i glebe zaliczysz na bank
bulirambo napisał(a):odróżniasz drgania od telepania
pozbawiłeś mnie chęci dyskutowania z Tobą
bulirambo napisał(a):ps czytaj moje posty co pisałem.
no właśnie czytałem :shock:
Alpha napisał(a):każdy pisze o swoich spostrzeżeniach i raczej nikt nie jest wyrocznią .
święta racja,jeden wyjątek,wkurza mnie jak ktoś herezje wypisuje,a szczególnie jak naprawdę nie ma pojęcia o czym pisze
Alpha napisał(a):Nie ma się co kłócić
Nikt sie tu nie kłóci,wymieniamy poglądy,mniej lub bardziej agresywnie :mrgreen:, ja już zakonczyłem, nie mam zamiaru uświadamiac znafcy ;)
vasen

Postprzez bulirambo » środa, 9 maja 2012, 17:23

kto nie ma pojęcia to nie ma pojęcia.. zobaczymy co było przyczyna.. Ciekawe czy we wszystkim jesteś taki mądry... pewnie sam oddajesz moto do serwisu.. Ja obstawiam to co pisałem proste jak budowa cepa.. tobie się to nie musi podobać. Nie mam zamiaru więcej pisać.
bulirambo

Postprzez vasen » czwartek, 10 maja 2012, 03:57

Zabawny z Ciebie koleś,nadal nie rozumiesz co tu wogóle zostało napisane
PS. Nie twierdzę że główka ramy nie może być powodem (uprzedzając kolejne wywody)
czytaj no ze zrozumieniem,napisałem wyraźnie
może być również spowodowane nieprawidłowo zużytą oponą
a nie że napewno będzie

bulirambo napisał(a):Ciekawe czy we wszystkim jesteś taki mądry...
No ba,nawet mądrzejszy
bulirambo napisał(a):pewnie sam oddajesz moto do serwisu..
No to Cie zaskocze,od 20 lat sam naprawiam wszelkie motocykle które posiadam i posiadałem :shock:
Ostatnio edytowano czwartek, 10 maja 2012, 03:58 przez vasen, łącznie edytowano 1 raz
vasen

Powrót do UKŁAD JEZDNY